(2072) Mrkvová pomazánka VPŽ

3 velké nastrouhané mrkve
3 uvařená vejce
1 kysaná smetana nebo bílý jogurt
trocha majonézy
1 menší syrové cibule najemno
1 lžička dijonské hořčice
sůl
pepř
citronová šťáva

Vajíčka uvařte natvrdo a nastrouhejte. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Vše rozmíchejte s kysanou smetanou a trochou majonézy, osolte, opepřete a zakápněte troškou šťávy z citronu.

Na PŽ vložila Haderach 9. června (2016?), zachránila Imelda. Z důvodu alergie na kořenovou zeleninu už doma nedělám, ale pozor! Syrová mrkev pouští hodně šťávy, když jsem dělala jakoukoliv pomazánku s mrkví, povařila jsem ji do poloměkka … Pro lepší chuť je možné přidat i kousek celeru.
Foto ilustrační

Příspěvek byl publikován v rubrice Studená a dietní kuchyně. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (2072) Mrkvová pomazánka VPŽ

  1. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    No jo, pustí šťávu …. povařit mne nikdy nenapadlo. Díky 👍

  2. lakysa22 napsal:

    Šťáva je mňam! Barvení nevadí, a dnes se mi to hodí, všechno mám, tak si na tom procuchnám!

  3. Jana Macůrková napsal:

    Místo zakysanky dávám 1 palouček a lžici majonézy. Lépe se roztírá na veku. A nemusím dijonskou hořčici.

  4. BOYE napsal:

    Mrkev do pomazánky dávám váženou a ta moc šťávy nepouští. Naopak když máme chuť na salát, tak svazkovou – ta pouští krásně. Tolik moje zkušenost. Tuhle pomazku jsem jedla od ukrajinské kamarádky – dělá ji při všech hostitelských příležitostech. Naše domácí „královská“ z mrkve je: Mrkef, celer a strouhaný sýr, trocha majonézy, citron, někdy i trocha bílého pepře a špetka soli, špetka cukru – když je třeba dotáhnout málo sladkou mrkef. Sýr kvalitativně od Goudy výše. Jasně, že Eidam třicítku máme skoro furt v lednici, ale ten používáme jako vycpávkový matroš, někdy na smažení a jako běžný sýr jen v případě duševní i hmotné nouze..
    Hele, ale Velikonoce za bukem, mohla by ta vajíčková k pondělní večeři být jednou jiná – tedy s mrkfí.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..