3 velké nastrouhané mrkve
3 uvařená vejce
1 kysaná smetana nebo bílý jogurt
trocha majonézy
1 menší syrové cibule najemno
1 lžička dijonské hořčice
sůl
pepř
citronová šťáva
Vajíčka uvařte natvrdo a nastrouhejte. Mrkev oškrábejte a nastrouhejte. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Vše rozmíchejte s kysanou smetanou a trochou majonézy, osolte, opepřete a zakápněte troškou šťávy z citronu.
Na PŽ vložila Haderach 9. června (2016?), zachránila Imelda. Z důvodu alergie na kořenovou zeleninu už doma nedělám, ale pozor! Syrová mrkev pouští hodně šťávy, když jsem dělala jakoukoliv pomazánku s mrkví, povařila jsem ji do poloměkka … Pro lepší chuť je možné přidat i kousek celeru.
Foto ilustrační
No jo, pustí šťávu …. povařit mne nikdy nenapadlo. Díky 👍
Já se to povaření naučila u falešný humrový a fakt je to lepší. Což mi připomíná, že už dlouho nebyla, přestože vše potřebné v lednici jest. 😷
postrouhám, sleju šťávu a projelu vřelou vodou, to stačí…po tom propaření je měkká a neroste v puse….
Šťáva je mňam! Barvení nevadí, a dnes se mi to hodí, všechno mám, tak si na tom procuchnám!
Šťáva je ňam, ale ne v pomazánce … tak syrovou mrkev nastrouhat, nechat vypotit, vyždímat a šťávu slejt a vypít 🙂
Já to zblajznu z misky a rohlík budu přikusovat..😜
Místo zakysanky dávám 1 palouček a lžici majonézy. Lépe se roztírá na veku. A nemusím dijonskou hořčici.
Ona se v tom úplně ztratí … a znáš to, variace kombinace – nemusí taam být.
Já se až tady naučila dijonskou přidávat i tam, kam by mne dřív nenapadlo. Je zajímavé, jak dokáže podtrhnout chuť. K vajíčkům ji dávám běžně. Kombinaci mrkev + vejce neznám, ale ráda vyzkouším (i s hořčicí) 😋😷
Máš zodpovědnýho zukšebního komisaře, Ty se máš! Teda, hlavně se má on, viď?
Manžel miloval dijonskou. Já jsem se k ní “ nedopracovala “ , ale chtěla bych . Už proto , ze ji všichni miluji . Tak chci takyyyy. On jinak měl stejné chutě , tak prostě musím
( ale čerstvý koriandr nedám , to fakt mám blok .to neumím pozřít )
francouzi mne naučili jíst vajíčka na měkko – tři vejce do skla s 1ČL hrubozrnné-naší kremžské hořčice, jen jemně promíchnuté..je to s tím moc dobré…
Mrkev do pomazánky dávám váženou a ta moc šťávy nepouští. Naopak když máme chuť na salát, tak svazkovou – ta pouští krásně. Tolik moje zkušenost. Tuhle pomazku jsem jedla od ukrajinské kamarádky – dělá ji při všech hostitelských příležitostech. Naše domácí „královská“ z mrkve je: Mrkef, celer a strouhaný sýr, trocha majonézy, citron, někdy i trocha bílého pepře a špetka soli, špetka cukru – když je třeba dotáhnout málo sladkou mrkef. Sýr kvalitativně od Goudy výše. Jasně, že Eidam třicítku máme skoro furt v lednici, ale ten používáme jako vycpávkový matroš, někdy na smažení a jako běžný sýr jen v případě duševní i hmotné nouze..
Hele, ale Velikonoce za bukem, mohla by ta vajíčková k pondělní večeři být jednou jiná – tedy s mrkfí.