fazole mungo
voda
PET lahev
Rostlinné klíčky jsou plné živin a prospěšných enzymů.
Relativně nejsnažší je klíčení fazolí mungo.
Základem úspěšného naklíčení je, že semínka nemají být ponořená ve vodě, ale přesto potřebují neustále udržovat vlhká. Nejvíc jim vyhovuje, když přes ně průběžně proudí čistá voda, jinak hrozí, že začnou zahnívat či plesnivět. Existuje na to speciální klíčící miska, která je nesmyslně drahá. Když ale semínka umístíte do PET lahve, do jejíhož dna uděláte malé otvory, můžete je několikrát za den propláchnout
čistou vodou..
Hrst luštěninových semínek propláchněte, nasypte například do hrníčku a na noc dostatečně zalijte vodou. Do rána nabobtnají
Ráno nabobtnalá semínka přesypte do PET lahve s několika otvory ve dnu. Buď si vyberte láhev se širokým hrdlem (například od mléka), případně úzké hrdlo odřízněte. Několikrát semínka propláchněte a umístěte do tmavé místnosti (a samozřejmě do misky, potečou z nich zbytky vody).
Každý den je minimálně třikrát důkladně propláchněte. Asi za tři dny budou akorát.
Klíčky vysypte na cedník, propláchněte vodou, nechte důkladně okapat a uložte do lednice, ideálně v uzavíratelné dóze. Vydrží tam až týden, podle potřeby můžete odebírat.
Můžete je konzumovat jen tak, přidat do salátu nebo třeba do polévky (nevařit!).
Haderach
Ještě rychleji jdou naklíčit semínka ředkví nebo ředkviček, navíc mají příjemně pálivou chuť. Zkoušela jsem i čočku. Ale celkově jsme tomuto nikdy nepřišli na chuť.
Jestli se mi munga podaří sehnat, vyzkouším, a pak zkusím i to zdravé jídlo, co mi dcerka vnucuje 😉. Klíčení cizrny se mi nepovedlo😕. Ale klíčky munga kupuju, do různých pokrmů přidávám a chutná nám to 😋😷
Holky, u nás se klíčí, nekecám, 39 let. Od doby, kdy jsem se zapletla s makrobiotikama. začala jsem čočkou, pšenicí a – samozřejmě – řeřichou. Jde o to, jak daleko necháte klíčky dorůst. Když překonají dobu pouhého ocásku, říká se jim microgreens. Ty mám ještě raději. Jsou salátovitější.
Jo a klíčidlo jsem nikdy neměla. Láhev od okurek (0,7), v ní semínka a navrch buď přigumičkovaná gáza, nebo kus punčochy. Pak se to tím dá cedit, prolévat, krásně to větrá…
A luxusně doplní jednohubky naklíčená hořčice.
Mám tu celej pytlík hořčice, to bych mohla zkusit 😉
Řeřicha je fajn! A naklíčený hrách taky..
Ty nás lákáš. Fakt tak hodně kličkuješ?
Já asi vezmu tu petku jako Helen , ať to mužů prolívat.
Dělala jsem dostala jsem radu dát na misku s vodou a další miskou zatížit ze prý jsou klíčky silnější…
mungo je dobrý,hrášek a holky, skvělá je naklíčená červená řepa…ty lístečky chutnají báječně ….