(2075) Telecí saltimbocca

600 g telecí kýta
12 lístků šalvěj
12 plátků parmská šunka
3 lžíce hladká mouka
100 ml olej
150 ml bílé víno
100 g máslo
pepř mletý
sůl
Maso nakrájejte na plátky a naklepejte je. Každý plátek by měl být asi 0,5 cm vysoký. Z obou stran je osolte a opepřete. Na každý plátek položte lístek šalvěje, zakryjte ho plátkem šunky a lehce poprašte moukou.
(Z těch 600 g masa by podle receptu mělo být 12 plátků)

Rozpalte pánev s těžkým dnem. Nalijte část oleje a postupně opečte plátky masa šunkou dolů, podle potřeby dolévejte olej. Když máte všechny plátky opečené, vraťte je do pánve a zalijte vínem. Jakmile se víno odpaří, přilijte vodu a snižte teplotu na minimum. Pak postupně přidávejte studené máslo a občas pánví zakružte, aby se rozpustilo – vytvoří jemnou hladkou šťávu. Stáhněte z ohně, podávejte se šťouchanými bramborami.

Pozn: měla jsem těch 600 g masa, dokonce o trochu víc. Bylo z toho 6 porcí.
Šunku si nechte nakrájet na silnější plátky, já měla nakrájenou na tak tenko, že jsem to měla problém nepotrhat a tak jsem udělala jakési mini závitky –
maso okořenit šalvějí (mám sušenou a nadrtila jsem ji najemno), položit na něj kousek másla, zabalila do kousků šunky a zpevnila jedním párátkem.)
Nikdy jsem nedělala maso na šalvěji a tak jsem byla se šalvějí asi víc opatrná, Vlastik prohlásil, že jí mohlo být i víc.

Experimentovala Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

4 komentáře: (2075) Telecí saltimbocca

  1. Haderach Kwisatz napsal:

    Tak ono to správně má být z telecí panenky – z té bys asi 12 plátků nakrájela. Ale kde ji ulovit, žejo. Telecí vídám, ale telecí panenku jsem snad ani nikde nepotkala.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    To je recept pro jesličky? Jinak si těch 50 g masa nedovedu představit. Ani těch 100 g syrového masa není porce na jídlo.
    „Na tenko rozklepaný plátek telecí kotlety se osolí, opepří a sroluje do válečku spolu s listy šalvěje a pršutem nebo parmskou šunkou. Balíček se sepne párátkem a marinuje v bílém víně a olivovém oleji, pak se obalí v mouce a narychlo opeče na másle nebo na oleji. Hotová saltimbocca se podává s rýží, bramborami nebo těstovinami, plátky citrónu a rajčat a zpravidla se přelévá omáčkou, která se připraví tak, že se do výpeku přidá hovězí vývar, dezertní víno a kapary.“
    Ty v tom původním receptu nikde nemáš, že se to má rolovat, promiň, ale jedla jsem to, tak vím.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..