Blíží se nám Velikonoce a tak vám snad přijde vhod tenhle recept:
Kvásek:
1 kostka droždí
lžička cukru
vlažné mléko
trochu hladké mouky
Těsto:
1 kg polohrubé mouky
10 dkg cukru
½ lžičky soli
máslo
2 žloutky
vlažné mléko
med
moučkový cukr
Z trochy mléka, mouky, lžičky cukru a jedné kostky droždí připrav kvásek. Po vzejití jej přidej do kila prosáté polohrubé mouky s deseti deky cukru a půl lžičkou soli. Dál přidej dvanáct deka másla a dva žloutky utřené do pěny. Podle potřeby doplň vlažným mlékem, vypracuj hladké nelepivé těsto a nech ho vykynout na teplém místě. Z těsta nakrájej kousky a vyválej jako ukazováček tenké válečky asi dvacet centimetrů dlouhé a stáčej do spirál, esíček, uzlů, smyček a dalších používaných tvarů. Výtvory na máslem vymaštěném plechu nech ještě dalších patnáct minut kynout, potři rozšlehaným vejcem a upeč ve vyhřáté troubě na dvě stě stupňů dozlatova. Ještě horké jidáše potři rozehřátým máslem smíchaným s medem a po zaschnutí pocukruj moučkovým cukru
Z Vesnické kuchařky II. čerpala Jana Macůrková
Přiznávám, že od té doby, co tu máme kynutý těsto od Nelly už jiný nedělám…
Tak já mám hlavně problém, když je v receptu uvedené množství mouky , ale množství tekutiny neee. Přisýpnout mouku, když je těsto řídké, jde lehce, ale jak zapracovat tekutinu do tuhého těsta? Tohle nebude recept pro začínající kuchařku 🤔
To od Nelly je super – však je od dobrého zdroje😋 😷
a dejte pod ně pečící papír, já teda do másla s medem přidávám ještě rum 😀 a už necukruju….
Pravdu díš, bez rumu to není ono!!🍷