Z následujícího upravíme na vále těsto:
půl kg vařených, loupaných, prolisovaných brambor
10 dkg mouky
1 vejce
sůl
Těsto necháme asi půl hodiny na vále přikryté odpočívat.
Vyválíme z něho pak tenké plásty, které rychle pak opečeme po obou stranách na dobře omyté plotně. Ještě horké potíráme sádlem a rozestřeme po nich zelí a tenkou vrstvou můžeme posypati i vařeným uzeným, jemně sekaným masem. Sbalíme a teplé podáme.
Pozn: uvnitř je zelí i s masem, kdo chtěl víc náplně, mohl si z misky přidat.
zdroj historického článku:
Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.
Takže lokše – recept je na ingredience stejný. Ale se zelím, jo, dala bych si. A dobré recepty je třeba připominat 🙂
Drahá přítelkyně, budu ti oponovati: Když si koupím kuchařku, ve které se budou recepty opakovat (i když pod jiným názvem), rozhodně ji vrátím. Kdyby se repetice vynechaly, mohla by být bohatší (nebo levnější). A například v učebnicích, kde dochází k opakování zákonitě, jsou opakovací cvičení sice stejná v obsahu, ale jiná zadáním.
Tak to asi máš doma dost málo knížek. Já, kdybych tohle vzala v potaz, tak by mi musel stačit Mistr Vrabec. V žádné jiné kuchařce není víc receptů a těch, které se opakují, třeba jen s malou obměnou, je tam hafo…a jistě jsi si všimla, že nejen já, ale i mnohé další recept rády obměňují, jinak bychom asi jedli jen jeden druh chleba.
Sama píšeš: Obměňovat. Pokud jde o recepty, myslim, že je lepší obměňovat složení, než jméno. Je to jak s tou růží: S jakýmkoli jménem, furt to bude lokše…
Já si ty recepty nevymýšlím, jak jsem koupila, tak prodávám. Proto je tam zdroj, odkud. Mimochodem, co když právě tohle je ten první originální recept a ty ostatní jsou jeho obměnou?
Hele, klidek. Mam tzv. Krajovou kucharku, ve ktery je asi 6 receptu na bramborak, a pokazdy se ten hajzl jmenuje jinak. Toz clovek neznaly slova lokše treba svuj zadany pokrm nalezne pod nazvem bramborove omelety, ne?
No dobrá, náčelníku… 🙂
Zastanu se Tě – brblat se musí, anžto a prthože to rozproudí diskuzi, přitom se vytasí další recoecty, a vo tom to je, ne?
A Jana určitě není urážlivá😁
🙂
Urážlivá ne, ale občas mi to přijde líto, zvlášť, když mám pocit, že někdo píše, jen aby psal….
Tak plotnu nemám, tož dělat nebudu.
Ale musím napsat, že mne rozesmály ty „tenké plásty“ 🤣 Jano, promiň, ale to se nedá přehlédnout. Na co myslíš při psaní receptů? 🤔
To není ode mě, to je originál toho receptu, já to neupravuji a neopravuji. Jen zkopíruji z originálu. A někdy ty recepty působí opravdu kouzelně. Vem si, že je to rok 1929, a to mám spoustu ještě daleko starších.
No vidíš, a já si říkala, že myslíš na včeličky a opylování 🤣
Usmevko, jsem na tom jako ty. Na indukci to nepůjde.