700 g hladká mouka
2 žloutky + 1 vejce na potření okrajů
125 g másla nebo Hery
100 g cukru krupice
300 ml mléko
1 kostka droždí
Náplň: mák, tvaroh, švestková povidla Drobenka: polohrubá mouka cukr moučka, máslo nebo Hera
Mléko ohřejeme na 40 st,. Necháme v něm rozpustit máslo nebo Heru
Přidáme 1/3 cukru a kostku droždí.
Když droždí vzejde, přidáme žloutky a zbytek cukru.
Postupně přidáváme mouku až se těsto nelepí.
Necháme asi 40 minut kynout.
Vykynuté těsto si rozdělíme na 4 stejně velké díly – postupně každý díl přímo na plechu vytvarujeme na silnou placku – na ni naneseme první náplň – většinou dávám první povidla nebo mák. Těsto zavineme . utvořime kouli, kterou opět opatrně, aby nám náplň nelezla ven, vytvarujeme na placku. Na ni naneseme druhou náplň a drobenku.
Pečeme, až jsou okraje růžové.
Dobrou chuť přeji – Jana Macůrková
PS: všechny recepty, které mi pošlete postupně budu dávat na stránky a zároveň je mám všechny na flešce – pro případ tvorby další „Kuchatky2“.
Jani, a proč jsou vzteklý? Jako že se vztekáš, když spodní náplň vyteče? 🙂
Já je taky dělám, ale znám je pod názvem dvojctihodné. V každém případě ať se jmenují jak chtějí, vždycky se po nich jen zapráší.
Proč jsou vzteklé? Ony ty koláče ani tak vzteklé nejsou, ale já je dělám, když se mi nechce motat asi 60 malých moravských nebo dvojctihodných. A recept mám od kamarádky z Liberecka, která říkala, že je peče, když má vztek na celý svět…..
:-)))
Já taky. A dělám jen jeden na celý plech (tak to bude asi ještě vzteklejší:-D), dovnitř tvaroh a navrch jahody+drobenka. Těsta je ale míň.
A jsou opravdu výborné.
Já když mám vztek na celý svět tak jím, nepeču. Ale bohužel nikdo nepeče pro mě, to by mě ten vztek rychle přešel, kdyby mi někdo nabídl takovýhle vypečený koláček. Božínku já bych si dala.
No jo, už tady slintám několik minut a ještě jsem nesnídala, to bych sežrala úplně všecko. Hlavně teda ty langoše:) a zajíst sladkým koláčkem.
Musím běžet pro něco k jídlu, nebo tady padnu…
Tak ahoj Pavli ☺. Než jsem dodatlovala svůj dotaz, už jsi mi odpověděla ?
Brýtro…. hnusný počasí
Tu som.
Obdivuji, jak každá fotíte své vaření. Já než si vzpomenu na foťák, je po obědě. Navíc nenabírám jídlo na talíře u sporáku, bere si každý až u stolu, takže by asi nebylo nejlepší blbnout u stolu s foťákem
Mobil to jistí – vyfotim v kuchyni dřív, než to přijde na stůl 🙂
Pokud mi odpustíte hrnce a pekáče …
Uvařit, dát na talíř, vyfotit a bránit celým tělem nebo sežrat….
Počasí fakt nic moc, ale u nás mu říkáme odpočinkové ?
Odpočinkové by bylo, pokud bych mohla zůstat v posteli … 🙁
No právě proto se jmenuje odpočinkové, aby bylo to zdůvodnění ☺. Ale fakt je, že děti (a vnoučata) tohle neberou ?
Ale vnoučata mají jednu výhodu – lze je vrátit…
Jo, to je jedno z jejich kouzel ?
Dobrý ráno všem…:-)