3/4 kg vepřového plecka
7 bílých paprik
1 červená paprika
2 cibule
3 rajčata
Feferonky podle chuti
Sůl, olej, mletá paprika
Vepřové maso nakrájené na kostky osmažíme na rozpáleném oleji až chytne trochu barvu. Přidáme cibuli a 1 PL mleté papriky, protřepeme a přidáme na kroužky (nebo proužky) nakrájenou papriku a rajčata a feferonku. Osolíme, opět protřepeme zmírníme plamen a přiklopíme. Necháme pomalu dusit ve vlastní šťávě do změknutí masa. Když je maso měkké, odklopíme a na větším plameni necháme odpařit šťávu na požadovanou hustotu. Podáváme s chlebem.
Recept poslala : Jarybarka
Maďarskou kuchyni mám moc ráda, různé perkelty, paprikáše, guláše, kološvárské zelí, všechno skvělé. Jako příloha by se výborně hodila i tarhoňa, hezky ji rozhrabávat v té zahoustlé šťávě… 🙂 🙂
Tarhoňu jsem si oblíbila celkem nedávno je výborná.
Takhle ho dělám do kološvárského zelí, jen maso nakrájím na malé kousky. Je to lepší než s mletým masem. Tohle jídlo miluju a se mnou i celá rodina a tak ho musím udělat vždy dva velké pekáče, aby si mohli ještě odvézt domů.
Ahááááá? Tak já dělávám perkelt. U nás se tomu říká
vepřové na zelenině. Ale nic proti názvu, hlavně je to dobrý
a nikdy nezbude. Jen jsem si teď tak trochu odskočila ze
zahrady se mrknout co nového se tady děje. Nemám moc času
sklízím rajčata. papriku, rohy, ostružiny…….. a potom to cpu do sklenic
a mrazáku jako vy tady všichni. Jen ty houby mi chybí.
Je čas perkeltu (sezóna rajčat a paprik). Doufám, že se na mě Jarybarka ani maďarský národ nebudou zlobit, ale já ho zahušťuju moukou rozmíchanou ve vodě a taky tam přidávám zakysku, šlehačku, nebo jen smetanu. Chutná nám ta omáčka k tarhoním, pěkně v tom plavou …