oloupané podélné okurkové řezy
1 l vody
200 ml octa
40 g soli, 50 g cukru
bobkový list
hořčičné semínko
celý pepř
Lze samozřejmě použít jakýkoliv nálev na okurky.
Okurky oloupeme, tady je výhoda, že se dají použít i okurky hodně přerostlé, zapomenuté na záhonu. Řezy osolíme a necháme čtvrt hodiny odležet. Přidáme plátky cibule a dám do vroucí vody na 2 až 3 minuty povařit. Scedím a srovnám do sklenic. Zalijeme nálevem, sterilujeme cca 10 minut.
Pozn: Já jsem je tentokrát nevařila, ale jen narovnala do sklenic, zalila nálevem a zasterilovala.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
p
Dělali jsme je poprvé, prosolili, nechali do druhého dne a spolu s kroužky cibule dali do sklenic a zalili nálevem z Deka. Jsou ostřejší, ale výborné.
U nás se jim říká „štíhlata“, ale někdy si udělám akorát pár skleniček pro sebe, jinak se u nás moc naložených okurek nesní. Já mám na nich nejradši, když už mají pěkně vyvinutý střed se semínky, hodně toho rosolu kolem nich, pro mě jsou lepší, než drobné nakládačky.
Já dělala jen 3 sklenice, aby bylo co vyfotit, když byl tady na ně dotaz…
přesně tento recept potřebuji, letos je okurek fakt moc a nikdo už je nechce:-)))
Hlásím úrodu – 2 ks, které jsem si hýčkala, ostatní mi sežrali slimáci, i když jsem květy chránila málem vlastním tělem. Já těch slizáků nemám moc, ale činili se. Poctivě je sbírám, ale stačili se schovat.
Jak dopadl ten králík z Moravy?
Jedna rada napřesrok – pkud máš slimáky a chceš mít okurky, sežeň si druh „hruboostná“, předpěstuj si je a potom zasaď, když už jsou větší, tak jim nechutnají. A plody vůbec ne.