50 g mouka
50 g máslo
špetka sůl, pepř
hrst sušených hub
houby čerstvé (já měla krabičku malých klouzků)
1 kostka Masoxu nebo 1 l hovězího vývaru
Z másla a hladké mouky připravíme tmavou jíšku, kterou zalijeme vývarem nebo vařící vodou, do které přidáme Masox. Omáčku vymícháme dohladka a přidáme sušené houby, které jsme měli namočené ve vodě alespoń na ½ hodiny a nakrájené huby čerstvé. Vaříme asi 30 minut.
Příloha: vařené hovězí maso, houskový knedlík.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Pro ty z vás, kdo to máte blízko a nebo tam máte cestu – houby rostou v Krušných Horách. Včera jsem byla v Německu poblíž Drážďan na nákupu a cestou zpátky jsme nejen viděli spoustu lidí s košíky hub, ale podél cesty jsme sbírali kozáky a jednoho krásnýho hříbka.
Každý vaříme jinak.Já hovězí dělám zásadně se smetanovou omáčkou,vepřové
s přírodní šťávou.Maso dusím na cibulce,přidám koření,většinou kmín,sůl a pepř
a dodělám.Včera jsem měla chuť na houbovou omáčku,tak jsem si udělala(manžel je na Moravě)hlívu se žampionem na cibulce s kmínem a k tomu špecle s jarní cibulkou,petrželkou a pro barvu s kurkumou.Mám ještě na dnešek.Dnes dělám,protože manžel přijede,pečená kuřata s bramborovým salátem,kuřecí polévku s kapáním a možná cuketovokakaovou buchtu.vařím toho docela dost,protože nám zítra přijde pomoc na zahradu a to se musí nakrmit.A jdu do práce,takže bych neměla čas.Hezkou neděli všem,tady konečně prší(v Praze).
Tady pršelo celou noc, takže doufám, že houby vyraší i tady.
Jinak – nezapoměň fotit a posílat recepty.
Tak dneska jsem se konečně dočkala. Hříbky, babky a klouzci. Dva koše. Jdu to čistit. Večer budou na smetaně, zbytek usuším.
Dobře ti tak, já mám chřipku a půjdu až ve středu.