2 kg šípků
250 g cukru
2 dcl vody
1. varianta – šípky zbavíme bubáčků a stopek, rozkrojíme je na polovinu, vydlabeme semínka a opláchneme studenou vodou.
podlijeme a dáme rozvařit na kaši. Rozmixujeme, přecedíme přes husté sítko nebo silon. Přidáme cukr.Nalijeme do skleniček a 1/2 hodiny sterilujeme.
2.varianta – šípky zbavíme stopek a bubáčků, necháme ležet 2 dny, aby šípky krásně změkly. Podlijeme a vaříme. Červenou kaši přecedíme přes silon. Přidáme cukr a sterilujeme.
Recept vyzkoušela: Jana Macůrková
Dělala jsem loni 2. variantu, letos tu první . Obě mají něco do sebe…když to nechám vcelku, mám dost práce s pasírováním, a piřád jsem mêla dojem, že tam zůstaly nějaké chloupky.
Když jsem vyškabrovala, tak to bylo jemnější, ale neskutečná práce.
Pamatuji,že kdysi dávno v minulém století, byl ke koupení šípkový protlak v malé plechovce.Jako malá holka jsem ho milovala.Žadonila jsem u babičky aby mi ho koupila.Byl úplně božský.
Teď se dá koupit v lidlu ve skleničce jenže se to nedá ani srovnávat.zase tam je víc všelijakých pojidel,zahušťovadel,ochucovadla, regulátorů ,gum,víc než šípků.
Hluboce se klaním pŕed každým kdo z titěrných šípků dělá doma protlak sám.Už jenom je natrhat!!?
Alespoň vidíš, jakého šílence máte ve vedení Bramboračky. Ale vzhledem k tomu, že mám slíbeného kus kance, tak musí být i se šípkovou.
Já jich každý rok natrhám tak čtyři velké koše, protože jsem na čaji z nich závislá. Jakmile se ochladí, začínám vařit. I v práci se ho naučili technici pít, a nikdo neměl od té doby ani rýmu. Dokonce mám na trhání od šéfa volno. Vyplatí se mu to.
Tak kdysi jsem byla takový nadšenec a pár skleniček, hodně malinkých jsem udělala.
Práce pro vraha, ale ta chuť byla luxusní. Dnes už na to nemám ani oči a ani nervy.
Ještě vzkaz všem, kteří mě radili co se špagetovou dýní. V sobotu byla plněná a lituji, že mi jich vyrostlo jen pět. Pro jistotu jsem naplnila i hokaido, ale bylo to nesrovnatelné. U plněných cuket a nebo hokaido můj muž na talíři nechával dýni téměř netknutou, ale teď odevzdával talíř s pečlivě vyškrábanou slupkou.
Příští rok jich musím vysít víc.
A vzkaz pro ty kterým nevyrostla: V Albertu je mají :-), a dokonce mě překvapil sortiment, mají i takové o jakých jsem neměla ani zdání.
U nás v Albertu je neměli a nemají. Jsou na letáku, ale pořád mají jen hokaido 🙁
Tady v hypermarketu jich mají spoustu i nějaké fialové. Ty ale vypadají nějak divně, chuť jsem na ně nedostala.
Já v sobotu přivezla z Německa z Kauflandu špagetovku zeleno-oranžově pruhovanou.
Usušit semínka a poslat, prosím :-). Já mám jen obyč.
A kvůli čemu jsi myslela, že ji kupuji, právě na semínka.
Uvidím, kolik jich bude mít.
Jen jednou jsem dělala šípkovou marmeládu a ač dělám marmelíny ráda,tak tuto již nikdy.Strašná práce,hluboký obdiv všem,kdo si s tím dají tu práci.