Recept na nejlepší květák, jaký jste kdy měli připravený v troubě – snadno a rychle!
1 květák
40 ml citronové šťávy – 300 ml řeckého jogurtu 1 lžíce kari – 1 polévková lžíce olivového oleje
1 lžíce černého pepře – 2 stroužky česneku
1 lžíce kmínu – 2 lžíce soli
Troubu si předehřejme na 200 stupňů, připravíme si plech, který vymažeme olejem. Květák si omyjeme zbavíme se spodní části a odstraníme z něj zelené listy. V míse si
smícháme řecký jogurt s drceným česnekem, citronovou šťávou a zbytkem koření.
Květák ponoříme do naší vzniklé omáčky a celý ho s ní pomažeme.
Dáme do trouby a pečeme 30-40 minut na 200 stupňů.
Recept poslala: Ivanka
Ilustrační foto
To zkusím,může to být moc dobré,díky.
Zkusila jsem uvedené těstíčko použít na brokolici – bylo to dobré, ale z celé zelené hlavy to sjíždělo, takže jen větší růžičky a to nemělo chybu .. Pečené 20 min na 180°
https://carujeme.cz/cely-peceny-kvetak-s-pikantni-jogurtovou-marinadou/
Jo, ten je bezva…pred dvema tydny jsem davala stejny recept na chat. Ale nelibi se mi, ze fotka je stazena, odsud. Pokud nemate vlastni fotku, bylo by fer to do prispevku uvest jako „ilustracni foto“ a nechlubit se cizim perim.
Jj takto udělaný květák bych si dala hned. S maminkou jsme ho dělávaly tak, že se uvařil do poloměkka, pak jsme ho daly na kulatý pekáček, pokapaly máslem a daly zapéct. Když byl měkký posypaly jsme ho sýrem a daly ještě na chvíli zapéct. Bylo to skvělé jen tak to jíst bez přílohy.
Mě tak jenom napadlo, co když v tom květáku bude nějaké to přírodní masíčko – zažila jsem v závodní jídelně v květáku krásnou zelenou housenku. A to byl květák smažený, čili daleko menší kousky. Tady v té celé hlavě se to bude hledat hodně blbě…
S květákem proto zacházím jako se zavařovanými třešněmi 😉 – nechám pár minut koupat ve studené vodě a pak – přesvědčená, že nevítaní osídlenci opustili své skrýše – teprve upravuju.
Ta voda na květák ke koupání se dá okyselit octem a to určitě breberkám nechutná.
tedy takhle zpracovaný květák jsem ještě neviděla, vypadá to moc dobře. díky za tip
Dělala jsem ho již 2x. Ale podruhé jsem ho za syrova nakrájela
na čtvrtiny. A potom patlála matlála. Pekla jsem na pečím papíru asi
30 min. Máme ho raději víc propečený a ze všech stran.
Já včera zkoušela brokolici. trochu jsem ji předvařila – ale to byla asi chyba, protože to pak pouštělo vodu. Pro příště vím, že trochu méně curry a citronové šťávy :o)