(49) Závitky se zelím

 

6 plátků  libové vepřové krkovice bez kosti (z kýty je to suché)
minimálně ½ kg kysaného zelí
6 plátků anglické slaniny
drcený kmín
sůl, cukr, cibule

Napřed si připravíme zelí: kysané zelí slijte a  překrájejte, přidejte  najemno nakrájenou cibuli a podle chuti osolte a oslaďte – musí to chutnat tak, aby se to dalo jíst samotné.

Plátky masa rozklepejte, osolte, z jedné strany posypejte drceným kmínem, položte plátek slaniny a pokryjte připraveným zelím (mělo by vám ješte zbýt). Zarolujte a svažte kchyňským provázkem nebo zajistěte párátkem.

V kastrolu zpěňte cibuli, pak zprudka opečte závitky ze všech stran,  zalijte zhruba do třetiny výšky masa horkou vodou a dejte do v přikrytém kastrolu  předehřáté trouby  na 45-60 minut, do změknutí masa.  Pak maso vyndejte, šťávu trošku zahustěte záklechtkou, vložte maso zpět a nechte mouku pár minut provařit.

Příloha: šťouchané brambory s cibulkou a petrtelkou nebo bramborové knedlíky a jako salát zbylé zelí.

Haderach Kwisatz

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

10 komentářů: (49) Závitky se zelím

  1. Ivana napsal:

    Přiznám se, že já bych si to nedala. Ale to je tím, že spíš nejím moc vepřové. Šlo by to i v kuřecí/krůtí variantě?

  2. kveta.batkova napsal:

    Dobrý recept, já jenom přidávám do šťávy trochu červené papriky pro barvu. Recept znám pod názvem záhorácké závitky. Mně to nejvíce chutná s bramborovým knedlíkem. Maso většinou používám krůtí a místo slaniny pro odlehčení dávám dobrou uzenou šunku od kosti. Na chuti se nic nemění, je to jen méně kalorické a není v tom tolik cholesterolu – což si s mužem musíme bohužel hlídat. Zdravím všechny.

  3. morland napsal:

    To vypadá skvěle, určitě to zkusím. Dík za inspiraci

  4. devetapadesatka napsal:

    Taky znám pod názvem záhorácké závitky a jsou mooooc dobré. Palec nahoru ?

  5. lida.f napsal:

    Třeba nový recept nevymyslí, ale třeba připomene nějaký zapomenutý a to taky není marné. Mě to třeba připomnělo záhorácký závitek a v neděli ho určitě udělám k obědu. Čímž děkuju za inspiraci, protože občas nevím, co vařit. A to vařím jen v sobotu a
    v neděli. A to s tou mozzarelou a rajčaty, to je prima nápad.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..