500 g uvařených velkých krup
500 g uvařených fazolí (část vody, ve které se vařily nechat)
300 g i víc anglické (já měla domácí „podbřušec“ neboli uzený bůček), může být i uzené maso (třeba krkovice)
5 (i víc) velkých cibulí
trochu sádla, sůl, pepř, majoránka, česnek podle chuti
Na sádle opéct do zlatova nahrubo nakrájenou cibuli, slaninu do křupava.
Smíchat fazole s kroupami, podlít trochou vody z fazolí a prohřát. Přidat cibuli, slaninu, dochutit a ještě prohřát.
Měla jsem čas, a tak jsem nakrájenou slaninu dala na malý plamen pomalu rozpouštět. Až pustila trochu tuku, přidala jsem cibuli a stále na malém plameni za občasného promíchání nechala pracovat. Cca po půl hodině, kdy cibule byla změklá a začínala růžovět, přidala jsem sádlo, zvýšila plamen a zprudka dosmažila. Trvalo to už jen chvilku. Pak vmíchala do prohřátých krup a fazolí, dochutila.
Recept poslala: A.rena
…. aneb raketou na Mars… ?
Tento komentář mě přímo rozchechtal.
59 nepotřebuje mnoho slov aby se vyjádřila opravdu trefně.Například její brekeke tu už zdomácnělo.???
Nejen tady, u nás doma také!!??
Napsalas to výstižně. Já na to sice netrpím, ale mužovi by byla v noci zima, neb peřina by se vznášela.
Všem přeju krásný slunečný den.
Vařit nebudu, dojíme zbytky co tu po včerejším náletu sarančat zbyly a osázím jarní truhlíky maceškami, petrklíči, sedmikráskami a ještě nevím čím (jméno jsem zapomněla).
Předpokládám, že „manželstvo“ se to jmenuje proto, že pokrm lze konzumovat až po dosažení 5. výročí svatby. Milenecký vztah nebo mladé manželství by střevní následky pravděpodobně zahnaly do nebytí 😉
Ale musí to bejt strašně dobrý 🙂
Přesně
Dobrý to asi bude, ale nás s manželem by to asi zabilo. My stále musíme jet v dietnější verzi, takže dnes peču hejka na cibuli a troše bílého vína a k tomu brkaše.
A u nás je gratinovaná treska se spoustou zeleniny smetanou a sýrem.Rybu můžu každý týden.
Já s tím problém nemám – a kdyby náhodou, hafanovi to vadit nebude.
K babiččiným vynikajícím fazolím na husto jsem si dávala čerstvý chleba, a nebyl problém zapít kyškou.?
Asi stejný gang , taky to Látam jedno přes druhé a zatím mi to prochází ?
Je to strašně dobrý a společensky problematický pokrm. Já si podobné dávám v pátek a sobotu, aby se dalo jít v pondělí zase mezi lidi.
Kdyby býval kuchař na Titanicu vařil tohle, spousta lidí by se neutopila…
Od věci: Nevím, jak u vás, ale tady teď kolem mě krouží pět druhů právě probuzeného hmyzu, ptáci řvou a pohvizdujou na ptačice, na silnici leží kočky na hromadách a hřejou si břicha, kytky vyskakujou z hlíny rychlostí centimetr za hodinu. Jaroooo!
No a 59 zdravím do Arktických poloh, stejně jako další vysokohorské kmeny a rody 🙂
Díky, díky, nakonec i sem do hor dorazilo jaro. Sluníčko nesměle vykukuje z mraků, ale ptáci řvou ostošest. Blázni ještě přijíždějí s lyžemi, ale nahoře je prý totálně mokro. Tak možná měli lyže na trávu. Nebo že by to byly vodní? No ať, já jdu na kafe, přijede za mnou kamarádka, tak túra dnes nebude. Zitra v 7,30 zahajuji perličkovou lázní, tak se musím šetřit ?.
U nás se takové zhůvěřilosti nedějou! Venku – prosím, ale doma? Minulý týden si vánoční kaktusy usmyslely, že pokvetou : 13, 25 a 28 květů. A já pořád, že vedle nich fialky nekvetou! V obýváku jo, ale tam jsou samy – jen ty loni nasázené budu muset umravnit – darebačky nevytvářejí růžici s květem uprostřed, alébrž jsou naprosto rozdivočené, a květy chudinky vykukují na všech možných místech. Ještě se mi to nestalo, takže žádné vlídné hovory – hezky je seřvu a voškubu!!?
No, teď mě napadlo, že kdybych si dala ty kroupy s fazolemi, mohli by zítra ušetřit za ty plyny, co budou kolem mě perlit ?. Mohla bych perlit vlastními silami ?, vlastně plyny ?
Mohla by sis i přivydělat – kdybys měla přemíru, můžeš perlit do vedlejších van…???
No vidíš! Ale víš co? Sama mám málo ?!
Ty, taková hodná, empatická, že by ses nerozdělila?? A ještě si přivyděláš!!
😀
To vznášení nebylo tak zlé, Asi jsme zvyklí. Ale je fakt, že jsem fazole namáčela s trochou majoránky a vodu pak vylila. I saturejka je dobrá. Ale víc neplechy dělají kroupy. Jak píše BOYE, vařit o víkendu. 😉
Talovíny odkvétají, ale jaro dělá pokusy, vystrkuje krokusy… A sněženky kvetou o dušu taky. Sýkorky se překřikují, která má lepší „v-řiti-trn“, dva kosáci se rvali o ženskou, ta v klidu obírala jabko a za bukem poskakoval třetí kosák a zpíval něco o tom, že „kde se dva perou, třetí se směje“. Tož tak. Mažu krmit koně, ti už začali ztrácet kožuchy taky, tak jim pomůžu a trochu je přejedu hřbílkem. 😎
Tak jsem tu předčítala a že prý jestli to není recept „Jak prověřit manželstvo“ Kroupy, fazole, cibule – už jedno každé ve větším množství u nás dělá „divy“ – ale rádi si pochutnáme ! Včera jsem navařila hrnec fazolačky s klobáskou a nějak rychle s vypařila 😀 Kombinaci luštěnin jsem prozatím vařila jen v hrstkové polévce, tak máme zase další téma na zpestření jídelníčku. Když kouknu do kalendáře kdy je na dohled nějaká společenská akce, určitě se najde volný termín na zkoušku. O tom fíglu s majoránkou jsem neměla potuchy. Díky sousedce mám zásobu domácí, tak zkusím. A kdyby něco, tak přicházející oteplení bude přát i důkladnému větrání 😎