sáček jahel,
cca 1,5 l plnotučného mléka,
cukr podle chuti,
4 – 5 vajec (žloutky, z bílků sníh),
máslo,
ovoce podle chuti (použila jsem sušené trnky spařené horkou vodou a vypeckované na půl pekáče, druhá půlka byla jablka okořeněná skořicí a cukrem).
Jáhly aspoň třikrát spařit horkou vodou a dát vařit do osoleného mléka. Svařit na kaši. Žloutky utřít s máslem a cukrem, vmíchat do prochladnuté kaše. Nakonec zapracovat sníh. Do máslem vymazaného a strouhankou vysypaného pekáče nalít půl směsi kaše, poklást ovocem, zalít druhou půlkou kaše a dát další část ovoce, trochu zatlačit do kaše. zapéct cca 30 minut na 180 st.
Jednodušší, starodávnější verze: Jáhly spařit, uvařit v osoleném a oslazeném mléce na řídkou kaši. Pekáček vymazat sádlem, nalít půl kaše, poklást trnkami, zalít druhou půlkou kaše. Zapéct a na závěr pokapat rozpuštěným sádlem.
Recept připravila a poslala: A.rena
Ježkovy zraky, co mi to děláš? Jahelník nám dělala babička, jako děti jsme ho milovaly. Je strašně dobrý. Tak snad abych si začala dělat seznam, co všechno si uvařím po návratu domů.
Nebůj, fšecko bude. Aspoň ti to při tom těšní na dobrotky doma rychleji uteče. Furt vám vaří jak v Puppu?
No, fakt Pupp hadr. Dneska jsem odmítla vepřové v mrkvi (brekeke), tak rizoto. Vařená rýže zamíchaná se zeleninou. No, chuť to nějakou mělo, ale jakou, to nevím.
Ptá se sestřička v nemocnici pana Nováka: pane Novák, jaký byl oběd? No víte, sestřičko, takový teplý……?
?
Sladkému se vyhýbám ale jáhelník je supér.
Začíná být životu nebezpečno sem jen nakouknout… Anebo místo váhy zakoupit decimálku…?
S váhou už se delší dobu nekamarádím. Šoupla jsem ji pod
skříňku v koupelně a dělám, že ji nevidím. Ale tento tvarožník
bych si dala z fleku hned. A taky, že bude. Jen počkám na příležitost. 🙂
Při valstivědě se paní učitelka ptá dětí, mají-li doma nějaké náboženské symboly a proč. Maruška:“My máme doma sochu maminky s chlapečkem a babička se u ní modlí růženec.“ Indira:“My máme sošku Buddhy a každý den u ní zapalujeme vonné tyčinky.“ Pepíček:“My máme takovou destičku s displejem, maminka si na ní každé ráno stoupne a volá: Bóóóže, to snad není možný!“…
😀
Když vtip, tak tady je jeden: hádají se dva gayové, jeden už to nevydrží a praví : „víš co, polib mi pr…l.“ Druhý se zaraduje : „jé, my už jsme se udobřili?!“
Ty mi asi čteš myšlenky… jak tady byl posledně nepečený dort, tak jsem si říkala, ze by se měl jmenovat spíš „nebezpečný“ ?, rozuměj nebezpečně rychle fuč ? . Na úvodní stránce Bramboračky by měl být obrovský žhavý nápis: VSTUP JEN NA VLASTNÍ RIZIKO!!!??? ???????
Eééé, aby byli jasno, odpověď je pro lakysu nahoře ?
Jj, pochopila…
Ten nápis není špatný nápad??
Zvazila jsem se u kamarádky a proč jsem tam měla ještě o
Dvě kila víc , madonnamia ???????
Protože Ti tam položila nohu….jj, kamarádka..??
🙂 🙂
Jahelník nebo jáhelník? Nejlépe PEČENÁ KAŠA. U nás se totiž jáhlám říká kaša. 😉
Je fuk jestli tomu budeme říkat jahelník, jáhelník nebo kaša , hlavně aby to konečně chutnalo jako to na co můj chlap vzpomíná. To co jsem zatím zkoušela – dle rady jeho švagrové- se tomu prý ani nepodobalo a já osobně jsem to v životě ani nejedla, naož vařila.
Takže za dnešní recept děkuji a jen co koupím sušené švestky (prý to jedl jen s nima) vyzkouším. Jáhly mám pořád nakoupené a kuřata v bytovce nechováme, takže nemusím vyhazovat… 😎
Hlavně se musí pořádně propláchnout vařící vodou. A kdyby mu nechutnalo, pošli ho do làzní, po návratu ani nešpitne.??
Tak on mi sežpapá fšecko, jen se občas na některý můj pokus zakření a pěkně prosí, abych to víc nevařila. Takové prosbě neodolám – taky podléháš smutným očkám Lakýnka 😉
Nakonec koho by bavilo vařit nechutnosti, že?
Taky to mám tak