vinná klobása
strouhanka
pórek
pepř
olej
Z klobásy stočíme šnečky, z jedné strany pomažeme olejem a namočíme do strouhanky. Čistou stranou položíme do pekáčku s vyšší vrstvou opepřeného pórku a dáme na cca 30 minut zapéct.
Recept poslala Květa a píše k tomu: „Poprvé jsem dělala jen s pórkem (měla jsem 2 solidní kusy), podruhé byl pórku jen kousek, tak jsem nastavila cibulí a paprikou a taky chutnalo.“
V jednoduchosti je síla. Toto budu muset spáchat, až nebude můj muž doma, neb vinnou klobásu na rozdíl ode mě nemusí ani vidět, natožpak jíst. Možná přizvu i dceru, ta to má doma stejně. 🙂
Bude pokračování 🙂
Přidávám se do klubu. Tohle můžu, ale ani jeden mužský – pardon, Laky by jo…?
No vidiš, a můj chlap to rád 🙂
Dala bych si, vinnou klobásu jsem měla vždy ráda. Jen mi v těch dnešních chybí na typická navinulá chuť. Musím se někde podívat a najít, kde ji mají dobrou.
Já kupuji buď v Makru nebo Masna Třebovle. Obě mají dobrou, typicky navinulou.
Jani, díky za radu, zkusím Makro. Snad budou mít i menší balení.
A šlo by to i s tou šlehačkou, myslím. Čili příprava jako zde, jen zalít přiměřeně šlehačkou, musí to udělat dobrou šťávu. Holky, já mám hlad!!
Bonus jsou dvě kila dole?
Asi pojedu do lázní, taky potřebuju sundat aspoň dvě zimní kila. 😉
Jani, za jak dlouho? Ty máš ty lázně na měsíc? To tě potom ani nepoznáme, budeš kupovat oblečení menší velikosti. A budu se bát, abys nám nepropadla kanálem.
. Mám je na tři týdny, takže těch 15 kilo, co mi přebývají, tu určitě nenechám. Ale nakonec každý kilo dobrý.
Já nevím, ti chlapi to s vinnými klobásami mají asi stejně. Ten můj jí nejedl taky, zato já jí miluju. Ale musí být opravdu dobrá, musí být navinulá a jemňoučká. Jednou jsem koupila cosi, co bylo za vinnou vydáváno, ale pak jsem rok nesměla ani číst ten název, natož vidět výrobek vystavený.
Takhle připravenou jsem jí nejedla, dělám buď jen na přírodně nebo v trojobalu. Ale vypadá to zajímavě a já pórek moc ráda.
Jinak kamarádka si dělá vinnou klobásu sama. Vynikající. Pokud bude svolná mi poskytnout recept, tak ho ráda přepošlu, ani já ho neznám. Ale jedla jsem jí mnohokrát a je to fakt mňamka a poměrně i jednoduchá na přípravu.
Taky mám recept na vinnou klobásu, od samotného pana Kšány (pro ty, co neznají, vyhlášený řezník). Až budu doma, spáchám, pošlu.
Na Apetitonline je recept právě od pana Kšány
No vida. Já ho dostala v masně na Břevnově, když tam ještě byl.
Já jsem narazila na článek z 12/2011 kde pan Kšána vysvětlil redaktorce, že tučné maso je do klobásky nutné a pak byl v tomtéž čísle podrobný recept i s fotkama
Tak vinnou klobásu nemusím, ale pořád lepší než UHO :-).
Nezlob 🙂
Haderach, nehodíme do placu vinnou klobásu s UHO?
Ty brďo, Babica hadr. No ale jestli si troufáš – uvař, vyfoť, Apríl bude co nevidět 🙂
To si zkuste potvůrky podivný, nechci aby skončil oběd v klábosnici.
Vinná klobása je fajn, smažím ji obalenou v mouce. Takhle upravená je určitě také moc dobrá. Kupuju ji v Rynku.
Jo Rynek! Po tom se mi stýská. Tady nic takového není. Možná je, ale ještě jsem to nestihla prozkoumat a do centra se mi zatím nechce. Nicméně – mají tu skvělou Sýrárnu – domácí máslo, sýry vč. kozích, ovčích a vynikající brynzy, stáčené mléko a hlavně skvělé jogurty…… jenže je to daleko. Sice si člověk připlatí, ale nesežpapám toho metrák. Kamarádka co je z Mostu mi donesla úžasné 4 druhy sýrů a ďobala jsem je týden, jen tak jako mňamku.
Jdu skouknout ten recept od p. Kšány.
Dělávám. Na kysaném zelí. To napřed trochu předdusím na cibulce a sádle.
Potom dám do pekáčku a na něj šneky z klobásy. Ty potřu rozpuštěným
sádlem s trochou mleté papriky. A víte dámy, kdo mne toto naučil? Můj
přítel, který je má rád a vozí klobásy od ověřeného zdroje. Peču max. na
150°C, až jsou krásně upečené a pustí i trochu šťávy do zelí.
Tak já se přiznám, že vinnou klobásu nejen nedělám, ale ještě jsem ji ani nikdy nejedla. Ale při tomto receptu se mi začínají sbíhat sliny. Snad mě ale neukamenujete když odskočím úplně jinam a zeptám se, jestli se tady v době předvelikonoční chystá nějaký recept s jehněčím. To jsem totiž taky ještě nikdy nedělala a letos bych to ráda zkusila. Co jsem doma, mám chuť občas experimentovat 🙂
Helehele, to taky nezní vůbec špatně. Se mi zdá, že bych klidně držela dietu a jedla to jen tak bez příložky.
Teda ale to mě láká ! Se zeliiickem?.
Ale nemám vůbec nic proti porku a slehajde . A jdu se ladovat drozdovou poblifkou . Už se hreje a už voniiii
Vinnou mám moc ráda, ale nějak nikdo v okolí neprodává dobrou… Nejradši jen tak mírně poprášenou moukou a utroubenou na pekáčku, nebo opékanou na pánvi. Taky jsem ji u někoho jedla jako kroketky. I to bylo jedlé. A protože pórek mám v oblibě, není důvod si myslet, že podle tohohlenc recepisu by měla být méně dobrá 🙂 Jakmile natrefím na věrohodný model, koupím si aspoň půl čtvrtkilometru. A pak vyzkouším i nové modely přípravy.
A na ten páně Kšánův recept se moooc těším… Nebyla jste některá v jejich krámě od té doby, co je p. Kšána v důchodu? Prý to tam vzali nějací mlaďasové, že pojedou v zajetých kolejích. Já tam od té doby nebyla a když jedu kolem, bývá většinou noc, tak ani není vidět, jestli prodejna funguje. Mladý K. je na mě trochu nóbl. Věřím, že maso má dobré, ale mimo mou kategorii. (A navíc mi ta masná móda je trochu proti srsti)
Luci, funguje, mají tam ten samý sortiment, jen tam chybí ten prodejní duch p. Kšány. Prostě to není ono. A mladej se zcvoknul a udělal z masny luxusní a velice velmi drahou snobskou záležitost.
Jeden obchodní řetězec vydal cosi jako Jarní magazín – tak chutná jaro – a tam je recept Skotská vejce a je to s vinnou klobásou. Láká mě vyzkoušet jeden kousek… .nemáte s tím někdo zkušenost??
Pokud je to jen obalení vejce hmotou klobásy a následně v trojobalu, tak to jsme jednou doma, ještě s mámou dělaly. Dobrý, ale žádná hitparáda. Raději klobásu jen tak a skotská vejce klasická…
Děkuju, dám na Tebe…
Tak já mám chlapa co klobásu může a i často. Kupujeme hlavně v době kolem vánoc – cca listopad, půlka února. I řeznice radila, že pak už (neví proč) tak dobrá není. Naše favoritka je Rabbit. Jelikož jsem z domova znala jen poprášenou moukou a na pánvi opečenou, mužskej přidal trojobal a já nerada něco pořád stejně, zkoušela jsem i zalitou smetanou – taky výborná- a pak tuto zapečenou navrch s trochou strouhanky, aby byla křupavější. Rozhodně zkusím i na kysaném zelí -viz výše, to taky nevypadá zle. Před dávnými časy byla v nějakém časopisu vinná klobása ze střívka vymačkaná , do kuliček tvarovaná , povařená a pak zapečená s kapustou a nevím čím ještě – taky to bylo dobré, ale je to už dlouho a recepis někam zapadl (bylo toho víc , muselo se nějak upravit, pak smíchat a zapéct, takže časově náročnější)
Ze střívka vymačkanou zpracovávám občas na placičky. Osmažené jako malé karbanátky s měkkým chlebem a okurkou – mňam.
No jo, vidíš.. Taky jsem dělávala a nějak to už pozapomněla. Jeden čas byla střívka hodně praskavá, tak jsem placičkovala – byly rychle hotové a ňamozní. Si to musím hezky sepsat abych na podzim mohla dělat vinnou klobásu 100x jinak 😀