velké kroupy
bryndza (nebo sýr balkánského typu)
špek (ideálně domácí)
klobása
Kroupy uvaříme podle návodu. Ještě za horka smícháme s rozdrobeným sýrem. Špek a klobásu nakrájené na kostičky vyškvaříme do zlatista a nasypeme na kroupy (autorka rovnou vmíchává).
Recept poslala: Henriet
Jenom dodám, že kdo chce, může si přidat kysanou smetanu. To je pak opravdová kalorická bomba
Kroupy miluju!! Brynzu můžu, slaninu taky, klobásu můžu i nemusím, takže dnešní oběd bude zase něco nového. A dám si k tomu nějaký dobrý salátek?
Tohle si vůbec neumím přestavit, asi by mne tahle kombinace nikdy nenapadla. Ale protože kroupy, krupky…… miluju (kubu, šoulet……), brynzu ujídám lžící rovnou z krabičky když jí donesu domů, slanina nebo špek mňááááám a dobrá klobáska také…. takže to určitě vyzkouším.
Já dneska podnikla ráno dlouhou procházku, skoro 3 hodiny jsem se courala Mostem. Vyrazila jsem za účelem nákupu na víkend, ale bylo tak krásně (chladno, svěže zeleno, nefoukalo, slůnilo…… ideální na procházku), tak jsem to propojila. A cestou přemýšlela o jídelníčku. Koupila jsem hovězí játra, už dlouho mám na ně chuť – plátky na minutku, odřezky na omáčku se špekem. A 2 plátky falešné svíčkové, udělám je na houbách. Obojí s rýží, už jsem jí také dlouho neměla. A v mrazáku mám misku uvařených krup, které zbyly z té zabíjačkové polévky, takže tohle určitě vyzkouším. A hned je jídla na pár dnů. A neodolala jsem vaničce předvařených drštěk, udělám si polévku. A když budu ještě hooooodně rozcapená, tak už pár týdnů stůňu po obyčejných bramborácích – nahrubo nastrouhané brambory, aby pěkně křupaly. Domácí sádlo mám, takže asi na ně taky dojde.
To jsou absolutně neúplné ifromance!! A co chudinky hladový, kočičí….?
Chudinky???? Po vybalení nákupu strčili postupně čumáčky do všeho – do vajíčkového salátu, do plátkového sýra……. jen kyselé rybičky jim jaksi nejely. Ráno zbodli každý plnou mističku hovězí konzervy pro mlsné kočky. Dostanou odřezky z masa i z jater. Neboj! Myslím, že by kdekdo chtěl být u mě kočkou.
Hovězí játra jako minutku jsem nikdy nezkoušela. Dělám tak vepřová nebo krůtí.
Je vidět, že už se s vařením hezky rozjíždíš.
Vepřová jsou pro mě taková „krupičkovatá“. Krůtí mají jen občas, pak oblibuju husí, kachní a králičí (no, tak na to teď nemám rozpočet) a pak, pochopitelně, telecí (aby prstíčkem pohledal a rozpočet na ně taky není). Ale hovězí mám ráda i na minutku, musí se dělat krátkou dobu (jinak opravdu trochu zhořknou). Jsou chutnější, aspoň pro mne. A na špeku a cibulce se to včera moc povedlo.
Hovězí játra nějak nemusím, připadají mně moc hořká. Nebo je neumím upravit? Nevím.
Toto vůbec neznám a vypadá to moc zajímavě.
To znám, to je veliké dobrotisko. Naši ale mají raději klasické bryndzové halušky (byly v pondělí), takže si kroupy dělávám většinou jen pro sebe.
A neměly byste , holky , nějaký tip , jak vyrobit domácí brynzu ? Ten recept na netu je divny . .. namlit tvaroh tvrdý ( ani nevím, kde ho vzít ) , osolit a dat do lednice . Z toho bude určitě něco jiného , než brynza …
Hlavně je brynza z ovčího mléka.Fakt je,že je drahá,ale dobrá.Já si halušky dělám raději
s kouskem uzeného a se zelím a pamatuji si že Kluci v akci do halušek s brynzou přidávali zakysanou smetanu a na to vyškvařené kostičky slaniny…..