Protože jsem od kolegyně v práci dostala k narozeninám asi 3/4 kg batát, zkusila jsem z něj vyrobit hranolky.
1 velký batát
sůl
olej
Nakrájet, naložit do slané vody asi na 1 hodinu – solí nešetřit. Usmažit do červena.
Smaží se o dost kratší dobu než bramborové hranolky, jsou mírně nasládlé, ale celkem se to jíst dá.
Batáty vyzkoušela: Jana Macůrková
Můžu se, prosím, zeptat, co s batáty udělá ta slaná voda? Jen je nasolí, nebo nějak zpevní? A stačí je jen nechat okapat, nebo se musí před smažením v utěrce vysušit? Dělávám batátové hranolky v troubě s grilovacím kořením a zakápnuté olejem. Nějak jsem nedostala odvahu je strčit do horkovzdušného hrnce jako klasické brambory. Jsou rychle měkké a bojím se, že by mi z nich lopatky umíchaly kaši (tu vařím jinak).
Jenom je nasolí a trochu odstraní tu hodně sladkou chuť batátů. Já je dělalal poprvé a normálně asi 3 – 4 minuty ve fritéze.
Batáty občas koupím.Jako hranolky jsem je ještě nezoušela.Vypadají moc pěkně a nasládlá chuť mi nevadí.
Batáty brekeke, snad jen ve spojení s bramborami – vznikne pestřejší brkaše. Jinak jsem je jedla jako hranolky z trouby a vůbec mi to nic neřeklo.
Hele, Ty sis s nima chtěla pokecat, nebo je sníst? Já měla minule španělské ptáčky, a nezpívali…??? a s reklamací jsem taky neuspěla…?
Hele ani pokecat ani sníst. Prostě jen ochutnat. Nezaujaly.
Možná kdyby byl ten pokec, tak by to bylo celkově zajímavější.
Jo španělské ptáčky jsem zpívat na talíři taky neslyšela, zato když jsou dobré zpívám si já.