700 g hladká mouka
2 žloutky + 2 vejce na potření
125 g másla nebo Hery
100 g cukru krupice
300 ml mléko
1 kostka droždí
Náplň:
mák, tvaroh, povidla dle chuti
já použila domácí jablečná a hrušková povidla a tvaroh
Drobenka:
polohrubá mouka, cukr moučka, máslo nebo Hera
Mléko ohřejeme na 40 st,. Necháme v něm rozpustit máslo nebo Heru
Přidáme 1/3 cukru a kostku droždí.
Když droždí vzejde, přidáme žloutky a zbytek cukru.
Postupně přidáváme mouku až se těsto nelepí.
Necháme asi 40 minut kynout.
Potom si těsto rozdělíme na stejné dílky, vytvarujeme kuličky naplněné jednou náplní.
Koncem malé skleničky (na likéry) nebo malým odřezkem z násady na koště vytvoříme do kuličky důlek, který naplníme druhou náplní.
Okraje potřeme vejcem, omočíme v drobence a pečeme až jsou koláče růžové.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Toto voní až k nám domů, mňam