300 g hovězího zadního masa
sůl, česnek, pepř
1 – 2 žloutky
worchesterová omáčka
sojová omáčka
chléb na topinky
olej
Originál tatarák se dělá ze svíčkové, ale ta je dost drahá. Já používám tzv.váleček.
Maso umelema na hodně jemno (melu i 3x pořád dokola.)
Přidáme žloutky, pepř, 1 lžičku worchesteru a 1 lžičku sojové omáčky.
Pokud je potřeba směs osolíme, ale pozor obě přísady jsou dost slané.
Topinky dobře usmažené na oleji potřeme česnekem, na ně naneseme masovou směs.
Příloha – dobře vychlazené pivo.
Autorka receptu: Jana Macůrková
My do tataráku přidáváme ještě najemno krájenou kyselou okurku.
A někde přidávají i cibulku a kečup…….
Přidávám ještě na velmi jemno sekanou cibulku a trochu kečupu.
A mám jednu krásnou historku s tataráčkem. Spolužačka ještě ze SEŠ byla taková trochu jednodušší. Jednou jsme byly s dalšími spolužačkami v hospodě na tataráku neb jedna měla narozeniny a tak jsme o tom ostatním povídaly. Ona děla, že je to skvělý nápad jak pohostit rodiče, kteří slavili nějaké výročí. Tak se nás vyptala na postup. No a po víkendu jsme se jí zeptali, jak si všichni pochutnali. Prý to bylo moc dobré, jen to trochu připálila. Tu salvu smíchu nějak nepochopila.
Dávám též najemno nakrájenou šalotku a nasekané kapary, sůl, pepř, špetičku drceného kmínu, špetičku papriky a lžíci dobrého kečupu. Sojovku nedávám, je výrazná a přebíjí chuť masa.
Decka , já nechci prudit s konkurenčním receptem , ake kdo má rad jinou verzi, tak mám přesný recept, který u nás funguje : na 200 g masa : 1 žloutek, 1 mala červená cibulka najemno, 1 KL olio, 1 KL červené sladké papriky , 1/2 KL drceneho kminu, 1 KL soli, 1 KL pepře, 1 KL worchesteru. 1 PL hořčice a 1 PL kecupu. ( KL = kávová lžička zarovnána a PL je polévkova). Také dělám z valecku. Přestože je tam toho hodně , výsledek bývá jemný
Věro, to není prudění, naopak, pro tohle jsme Bramboračku dělali, abychom si recepty mohly vyyměňovat. Každá z nás má nějaké zkušenosti a když je dá k dispozici, tak jedině dobře. Já tyhle variace dávám na flešku k ostatním receptům ajsem domluvená s „59“ že z toho bude další „Kuchatka“.
Díky , Jano ( mimochodem vše NEJ k svátku !!) . Kdyby to nebyl tzv. Prověřeny recept , o který tady jde , tak mlcim navěky -:)). A o víkendu vyzkousim ten Vás
Není zač, to jen na místě, kde jsme se donedávna scházely, byly některé neomylné a věděly fšecko…..
Byl to můj nejlepší relax více než rok si číst vaše diskuse ve dne v noci, doslova ! Unavená a ospala a pořad jsem si to musela číst…
Olio jako olivový olej? Tak to by mě vůbec nenapadlo ho tam přidat. No, proč ne, neochutnala jsem, nebudu kritizovat. Třeba to opravdu ten tataráček zjemní.
Fakt, anebo repkovy nearomaticky
Myslím, že už jsem to psala (asi v diskusi PŽ), ale přesto se budu opakovat. Já s ohledem a naprostou hrůzou ze salmonely přidávám do tataráku místo žloutku lžičku nebo lžíci (podle množství výsledného produktu) kupované dobré majonézy. Chuť to nezmění, ani výsledný vjemový efekt není jiný. Zdravím všechny a přeji hezký slunečný víkend.
Je to vlastně olej se zloutkem, dobrý nápad , už to syrové maso je risk , přestože kupujeme jen čerstvé ( já když jedu do Globusu, tak hrozí večer Tatarak )