1/2 kg špekáčků
4 cibule na krájené na měsíčky
4 lžíce oleje
4 lžíce worchestru
4 lžíce octa
4 lžíce kečupu
8 lžic vody
4 lžíce hořčice
1/2 lžíce soli
Nechat povařit a přidat pepř a chilli koření dle chuti, nechat vychladnout a pak prokládat špekáčky a nálev.
Recept poslala: Radka
U nás doma máme rádi pikantnější utopence, tak přidávám naložené feferonky.
Já kromě cibule prokládám utopence domácím kysaným zelím.
Jj, kysané zelíčko taky můžeme.
Já je dělám úplně obyčejně a všem to moc chutná.Nálev dělám 1:1 ocet a vodu,svařím a nechám vychladnout.Špekáčky naříznu podélně,ale nedoříznu a vnitřek posypu sladkou paprikou a pepřem-hustě,vložím cibuli na půlměsíčky a dám do sklenice.prokládám cibulí a když je sklenice plná,přidám na čtvrtky nakrájenou kapii nebo červenou papriku,protáhnu po stěnách ,aby byla dobře vidět,zaleju nálevem a dám hrstičku barevného pepře.Týden proležet a paráda.
Tak dělávám taky tak. A ještě přidávám bobkový list. Jeden na dno a druhý nahoru do sklenice. Trochu zakápnu olejem. S kečupem jsem je ještě nezkoušela.
Ale proč ne? Každý máme svůj oblíbený recepis.
Kečup nedávám, bobky přidávám. Do vnitřku utopence ještě přidám ostrou hořčici. A hojnost malých feferonek. Připadne mi, že ten nálev s kečupem a hořčicí dohromady bude zakalený. Já raději jen ocet s vodou a ostatní dovnitř.
Takhle dělám utopence také, ale dovnitř špekáčků ještě dám nastrouhaný křen.
To jsou tzv. „návštěva už je za dveřmi“. A když se nakrájí na kolečka jsou k jídlu dřív než si návštěva zuje boty. Já je měla ráda a prokládala jsem je i paprikou, okurkou a malými rajčátky. Tomu jsme říkali siláž a nikdy nic nezbylo. Sice to vypadalo, že už to někdo jedl, ale bylo to mňam. Teď se na ně jen můžu dívat.