Recept na rychlou a jednoduchou večeři:
Syrové menší brambory
sůl
máslo,
mléko
tvaroh
česnek utřený se solí
Menší syrové brambory (je dobré, když jsou podobné velikosti) nakrájíme na poloviny.
Suchý plech posolíme, nakrájené brambory na něj položíme řeznou plochou dolů.
Pečeme v troubě asi 40 minut, až jsou brambory měkké a mají spodní stranu krásně červenou.
Podáváme s mlékem, máslem nebo tvarohem, do kterého jsme rozmíchali sůl a česnek.
Autorka receptu: Jana Macůrková
Mňam, výborná k tomu je i zakysanka, do které nastrouháme na hrubo balkánský sýr. 🙂
Lepší než Balkánský sýr je sýr Akawi (Akawa) – protože je méně slaný a trochu pevnější, ale ten mají jenom v Coopu a ten já tady široko daleko nemám.
Akawi neznám, zkusím se podívat v Německu, Coop tady taky v rozumné dojezdové vzdálenosti nemáme.
Koukám, že jde o sýr arabský, tak už je mi to jasnější. Moje řecká rodinka měla ze všeho arabského „osypky“, což já sice moc nechápu, ale je to tak. Každopádně díky za tip, já vyzkouším neb jsem „sýrová“. 🙂
My jsme doma dělávali podobné pečené dobroty. Jen se brambory nakrájely asi na dva centimetry tlusté plátky, daly se na mřížku a pekly, dokud nezčervenaly a neudělaly se na nich pěkné puchýře. Potom se naházely do mísy a zasypaly kusem másla a solí. Už jsem je nejedla asi sto let, ale mamka si je občas dělá a inovovala to česnekem, který tam přistrouhne. K tomu jsme pili studené mléko. To byla dobrota.
Jo a dělalo se to raději z větších brambor, aby ty plátky nepropadaly tou troubní mřížkou:).