(1062) Krupicové bosáky s uzeným

Na přibližně 20ks:

0,5 litru vody,
6 lžic oleje,
sůl
0,25 litru hrubé krupice,

uzené (aspoň 20 dkg)
Vodu s olejem a se solí přivedeme k varu. Stáhneme na nejslabší plamen a vsypeme krupici – za stálého míchání. Pokračujeme v míchání, dokud se neutvoří jednolitá koule (2-3 minutky), která se nelepí k nádobí (prostě – v podstatě odpalované těsto)
Nadrobno nakrájené uzené opečeme na pánvi a vmícháme do těsta. Velkou lžící pak vykrajujeme knedlíčky, které zprudka opečeme – nejlépe na voňavém tuku po uzeném – a lehce poprášíme paprikou. Nebo uzené nemícháme do těsta, ale nasypeme nahoru na knedlíky.. Podáváme se zelím kyselým!
Celé to netrvá ani čtvrthodinu (pokud je zelí připravené předem) a je to dobrotka veliká..

Bosáky vyzkoušela. Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

21 komentářů: (1062) Krupicové bosáky s uzeným

  1. a.rena napsal:

    To vypadá skvěle. Včera jsem přemýšlela, že na talíři už dlouho nebylo kysané zelí. Uzené mám taky, tak nic nebrání výrobě. Díky!

    • Jana Macůrková napsal:

      Já je fotila před opečením, druhu polovinu jsem použila jako noky do polévky.

      • a.rena napsal:

        Už je vidím opečené společně s domácím pěkně prorostlým uzeným bůčkem a slintám jak bernardým. A teď si uvědomuju, že jako zavářku je dělávám už dlooouho a do teď mě to jako jídlo nenapadlo. Inu, pořád se člověk učí. Díky, Jani – Bramboračko!

      • blahovka.h napsal:

        Do poblífky krupici lehce osmahnu na kousku másla, po vychladnutí přidám vejce, trochu osolím a nechám aspoň půl hodiny stát. Pak odkrajuji noky a házím rovnou do polévky. Vaří se tak 20 minut. Hodně nabydou. Jsou vynikající v zeleninové lehké polblífce a libeček je v ní nutnost.

        • Vera M. napsal:

          No vidíš , a já je dělám jen z Krupičky a vajec rozkvedlanych. Už se těším , až je zkusím podle tebe , mám je moc rada a Petrtelku nebo libecek dávám nadrobno rovnou do nich . To jsou pak krasavci

          • blahovka.h napsal:

            Dětskou krupičku nepoužívám, já i babyguláš dělám z krupice. Noky jsou po másle voňavé.
            Dík za tip, to mě nenapadlo zamíchat zelené rovnou do noků. Co nevidět vyzkouším. Ještě, že ta bramborajda je :-).

        • kveta.batkova napsal:

          Já zase dělám u nás tzv. „zakudlanku“, což je na másle osmahnout dětskou krupičku, do smažícího rozklepnout vejce a nechat srazit za stálého míchání, pak zalít vývarem nebo jen masoxem s vodou (pokud někomu nevadí masox). Lze doplnit pro barvu nastrouhanou mrkví a celerem, nebo dle chuti jakoukoliv polévkovou zeleninou a na závěr samozřejmě petrtelku a libeček.

          • Jana Macůrková napsal:

            Až ji budeš dělat, pošli fotku a recept. Ráda uveřejním, od toho Bramborajda je.

          • a.rena napsal:

            Já takto „zakudlaně“ dělávám zeleninové polévky a hlavně kvasnicovou.

          • blahovka.h napsal:

            U nás se zase říká „zamudlanka“ :-).

          • sharka.68 napsal:

            u nás se dělá z polohrubý mouky a říká se jí chuchvalcová 😀

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Z krupice jsem nikdy klouzáky nedělala, spíš bych řekla, že to jsou noky. Já osobně nemám ráda ani malé krupicové nočky v poblivce, prostě mi nechutnají. Tím ale netvrdím, že to není dobré.
    U nás klouzáky ze syrových brambor, hrubé mouky, soli a někdy přidávám i vejce. Přeliju je osmaženou cibulkou na sádle, přidávám uzené a zelí. To uzené někdy pokrájím a osamžím společně s cibulkou a někdy k tomu zrovna přimíchám i povařené a zadělané zelí.
    Ale děti je milovaly druhý den (pokud zbyly), tak trochu pokrájet na menší kousky, lupnout na pánev na sádlo, trochu je opéct, přidat několik vajec a usmažit společně. Dochutit solí a pepřem, petrtelka. Toho se mohly užpapat, hlavně dcérenka. ?

    • Vera M. napsal:

      Moje mati mě naučila dělat tyhle dost řídké a mít připraveny plytky talíř s hrubou moukou . Vzít dost velký kus těsta , udělat v dlani NOK jako hrom , rychle ho vyvalet v té hrubé mouce na talíři a sup do vařici vody . On potom drží pohromadě …dělám takové dlouhé šišky ?

    • Jana Macůrková napsal:

      Ale tohle nejsou klouzáky, to je recept ze staročeskékuchařky a skutečně se to jmenuje Jihočeské krupicové bosáky. Chce to občas číst pořádně.

      • Vera M. napsal:

        Jani , to byla odpověď Úsměvce na bramborové . Krupicove mas OK

      • Haderach Kwisatz napsal:

        No, to ale neznamena, ze Usmevka to nemuze znat pod jinym jmenem.
        Jinak obecne plati, ze bosáky, klouzáky, drbáky, bavlněné krkonošské = chlupate. Tohle ovsem chlupace nejsou…tak proc by se jim na Vysocine nemohlo rikat jinak?

        • Devětapadesátka napsal:

          Ani strejda gůgl krupicové bosáky nezná ?

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Moje babi je dělala, říkala jim „slimáci“ 🙂 🙂 🙂

          • BOYE napsal:

            Moje babi přišla z jižních Čech a říkala tomu krupicové noky. Brácha se do jižních Čech nastěhoval a říkal tomu krupicové mloky.

          • Jana Macůrková napsal:

            Tak si projdi tu kuchařku – Staročeská krajová kuchařka, kterou jem vám všem posílala v souboru kuchařek, které jsem za x let nashromáždila z toho, co mi přišlo.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            A o tom to je, ne? Staročeská a krajová k tomu, může se tomu říkat všude jinak 🙂
            Česká kuchyně se krajově liší, a to nejen recepty, ale i pojmenováním jídel. Množství jmen mají například škubánky – třeba na Chodsku se jim říká šterc. Jinde jsou známé jako šusterka, trpalky, popřípadě kucmoch, který však jinde zas označuje prostě hustší bramborovou kaši, brambory, upečené s česnekem a majoránkou, eventuálně pokrm z uvařených rozšťouchaných brambor, zelí a škvarků. Takže – aby se v tom čert vyznal.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..