(1092) Větrníčky z odpalovaného těsta

1,5 balíčku vanilkový pudink
1/2 dl rum, 125 g máslo
100 g cukr, 1/2 l mléko

4 vejce , 250 ml mléko
1 špetka soli, 100 g máslo
160 g hladká nebo polohrubá mouka
1/2 prdopeč (není nutný)

Do mléka dáme tuk se špetkou soli a zahřejeme k varu. Do vařícího mléka vsypeme mouku, odtáhneme z ohně, zamícháme a opět dáme za stálého míchání na plotnu, aby se mouka propařila. Vznikne hladké lesklé těsto, které se nechytá na stěny nádoby. Necháme chvíli vychladnout, přendáme do mísy a do částečně prochladlého těsta vmícháme jedno vejce po druhém a nakonec přidáme prášek do pečiva.

Těsto přendáme do tvořícího sáčku a tvoříme kruhový tvar.

Plech vložíme do trouby vyhřáté na 230 °C, po 10-ti minutách ztlumíme na 180 °C a ještě pečeme dalších 10 minut. Během prvních 10-ti minut troubu v žádném případě neotvíráme. Hned po vytažení z trouby každý tvar rozkrojíme. Po vychladnutí naplníme krémem a povrch pocukrujeme nebo potřeme bílkovou polevou.

Příprava krému: Z mléka, rumu a pudinkového prášku uvaříme pudink. Máslo s cukrem dobře vyšleháme. Do ušlehaného másla po částech přimícháme zchladlý pudink.

Pokud chceme originál větrníky, tak použijeme krém ze šlěhačky a 1 – 2 lžiček karamelu nebo karamelového Salka. Šlehačku vyšleháme a vmícháme do ní karamel. Naspod dáme vanilkový krém a na něj karamelovou šlehačku. Karamelovou polevou polijeme i povrch větrníků.

Větrníky pekla: Jana Macůrková

Příspěvek byl publikován v rubrice Pečeme cukroví. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

17 komentářů: (1092) Větrníčky z odpalovaného těsta

  1. lakysa22 napsal:

    Větrník!!! Darda bych si – jednou tam byl nějaký krém, a vůbec to nebylo dobré – ale ten se štěňátkem bych si dala!!!

  2. jarybarka napsal:

    Pro větrník bych se na starý kolena i poprala.Nic ze sladkostí nemám tak rada jako větrník.
    Nevim proč ale nokdy jsem ho nezkoušela upéct.

  3. Haderach Kwisatz napsal:

    Fakt prdopeč do odpalovanyho těsta?

  4. henriet13 napsal:

    Jani, recept na odpalované těsto máš léty ověřený nebo vygoooooglený? Na netu je jich hodně a docela se liší moukou (od hladké po hrubou), přes různé množství vody a tuku… tak si pak vyber. Můj první a zatím poslední pokus s věnečky byl sice jedlý, ale pro mne hodně neuspokojivý ?. Ale rozhodně ještě někdy zkusím, větrníky a věnečky my moc rádi

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Do těsta dávám hlavně vodu, ne mléko, prdopeč ne. Ale pravda je, že mám recept na „vlny“ a tam prdopeč uvedený je. Nezkoušela jsem, tak nevím, jaké jsou. A je tam také voda.

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Jeden vyzkoušený: 135 g sádla (nezaměňovat), 375 ml vody, špetka soli. Svařit, přidat 210 g hladké mouky (nenahrazovat jinou). Po vychladnutí po jednom zašlehat 6 vajec. Dávka je na cca 32 věnečků o průměru 6 cm. Vyzkoušeno mockrát.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..