aneb ať si zima trhne nohou 🙂
mleté maso (vepřové, hovězí nebo směs)
skleněné nudle (nejtenčí)
mrkev
kedlubna
jarní cibulky nebo obyčejná cibule nebo pórekčerné houby (lze koupit, ale mohou být i sušené lesní)
vejce
sůl, pepř
rýžový papír
Skleněné nudle zalijeme teplou vodou, když změknou, vodu slijeme, necháme je okapat a natrháme nebo překrájíme je na drobnější kousky. Houby namočíme předem, slijeme a nakrájíme je nadrobno. Mrkev a kedlubnu očistíme a nastrouháme na jemném struhadle (jako křen). Zelenou jarní cibulku nakrájíme na tenká kolečka, nemáme-li ji, oloupanou cibuli rovněž nastrouháme. Všechno dáme do mísy, přidáme mleté maso, vejce (1 až 2 podle velikosti), osolíme a opepříme a dobře propracujeme. Směs nesmí být moc řídká. Připravíme si jednotlivé listy (kruhy) rýžového papíru, rukou navlhčíme první dva (vodou, lepší je prý ale pivo). Když zvláční, do horní třetiny prvního kruhu dáme lžíci náplně, zformujeme ji do úzkého válečku, přes ni přehrneme horní díl papíru, pak zahneme ke středu obě boční části a zarolujeme ke spodní části papíru. Závitky je dobré dost „utáhnout“. Když máme první hotový, navlhčíme třetí papír a z druhého uděláme závitek, pak navlhčit další a zavinout třetí atd. Vypisuji to tak proto, že papír se nesmí moc rozmáčet, jinak by závitky při smažení praskaly. Zrovna tak nesmí být příliš vlhá náplň. Hotové závitky vkládáme do hodně horkého oleje, při smažení je několikrát obrátíme, aby zezlátly ze všech stran, pak je vyjmeme a dáme osáknout na papírovou utěrku. Musí se smažit dost rychle, aby nepustily do oleje šťávu a nepopraskaly, proto je žádoucí je dělat dost slabé a ve vyšší vrstvě oleje.
Recept poslala Fialka, foto ilustrační
Hned bych si dala, i když je brzké ráno
Ja taky-mnam….
Ono v nich muze byt i neco jineho, videla jsem treba najemno nakrajene ledovy
salat, nebo pekingske zeli, misto mleteho treba krevety, urcite bych prezila i krabi
tycinky a dobre jsou k tomu ruzne maceci omacky. Videla jsem i lehce osmahnute
a dane do trouby. V kazdem pripade je to mnamka, diky za pripomenuti…..
krevety, nasekaná vejce na tvrdo nebo usmažená-vychladlá, ale to pak jsou spíše závitky letní- bez smažení…máčené do super omáčky Nuoc Chan…kdo jste z Prahy, zajděte na Jiřák a dole na odbočce do Slavíkovy je super vietnamský bistro, dejte si je tam, neprohloupíte….
Jo, to budou ty nesmažící – protože tepelně zpracovanej ledovej salát mi teda nahání husinu jen při té představě 🙁 brekeke
Mas pravdu, je to nezvykle, ale delaji se i teple polevky
s ledovym salatem, treba mexicka s kureci masem….
Papír to je rodinná vášeň. Balíme do něj skoro všechno. Někde tu visí naše závitky s rýží a v komentech se objevilo překvapení, že v nich nejsou nudle. 🙂 I s nudlema děláme, takže dnešní recepis mi zcela vyhovuje a asi na něj v týdnu dojde, protože pojedeme pro maso. A vlastně i pro papír, neb posledně došel. Dosloužil jako buchty: Byl naplněný sladkým tvarohem a lyofilizovanou drtí zbytků ovoce. Plus rozinky v polovině, ve druhé nasekané jablko. Fakt se do toho papíru nebojte zabalit cokoli. Myslím, že je to tentýž, na který se tisknou fotky a obrázky na dorty…
Mám trochu jiný systém máčení: Do větší ploché mísy napustím vodu, do ní plácnu papír. Když změkne, vytáhnu a hned dávám další. První naplním, druhý zatím zvláční. Hotové skládám na plastový tác. Když je dávám na prkénko, přilepí se, protože stále sají.
A ještě k plnění: Když jsem papír spatřila poprvé (a na dlooooouhou dobu naposled), byl dovezený z Vietnamu. Kamarád si zrovna vařil. Udiveně jsem zírala nejen na tu hmotu, ale i na ryze asijskou náplň: špek, cibule a syrečky. A bylo to bezva! 🙂
Boyko, já v tom zase jedla zabalenej šoulet..taky to nemělo chybu….
Recept 753
Chtěla jsem se zeptat, když bych to nechtěla smažit, tak se to jí hned po zabalení? Já jsem žádné závitky ještě nikdy nejedla…. A smažit třeba ve friťáku?
To by pak byly letní závitky (viz výše) – do těch se dává maso už hotové – kuře třeba, nebo krevety, krabí tyčinky) a malinko jiná zelenina – ledovej salát, salátová okurka, teda mrkev a cibulka taky …
Ty miluju , to je basta a tyhle budu muset vyzkoušet , až přijede banda na víkend, pokud budou chtít
nemusíš jíst hned po zabalení,dáš to zabalené do krabičky a do lednice a strávník si to vezme druhej den sebou do práce….
ve friťáku nevim, aby se to nerozbalilo…..
Nit?
Asi by se zapekla a pak při párání by závitek rozbourala. Zůstala bych u té pánve. Na ní se dají navíc použít různé ovoněné a ochucené oleje.
Tenhle recept mám přímo od známé Vietnamky a než jsem ho posílala, ještě jsem ho s ní konzultovala. Máme tu několik známých vietnamských rodin, byli jsme několikrát pozvaní i na oslavu lunárního nového roku a nikde jarní závitky nesměly chybět a k nim nejrůznější jemné i ostré omáčky. Vždycky ale měly náplň, kterou jsem popsala. Ale určitě do nich jde zamotat i leccos jiného. Nikdy jsem ale neslyšela, natož nezkusila pozřít ten rýžový papír jen tak namočený syrový. Nebráním se tomu, někdy
si dodám odvahu… 🙂
Všem kuchařinkám přeju, ať se jim dílo podaří.
Fialko,stačí zadat na google Letní vietnamské závitky a uvidíš….
Když byla Benjamína mrně, chodily jsme hlídat vietnamské děti a v té rodině se báječně vařilo. Vynikající PHOlífky, spousty ovoce a zeleniny (protekce na Sapě byla ochutnatelná) a závitky… A jak popisuješ, tak tahle náplň. Ale pak jsem přistihla dědečka, jak hledí do lednice a nakonec z něj vypadlo, že snacha vaří podle kuchařky, kdežto on preferuje volnost – a ten mi právě vysvětlil, že zavinout lze všechno a při dodržení určitých pravidel je to vždycky vietnamské. Základní poučka zněla:Knedlíky-zelíky neni ze Vietnam…
Já mám recept se syrovou zeleninou, smaží se jen chviličku, ta zelenina je krásně křupavá. Ale musím je udělat znovu, napoprvé nebyly podle mého gusta (netroufla bych si dát fotku???)
Kočky asi takto,
zima mi může trhnout nohou, ale toto mě asi neochladí, co??
Ale ….. určo zkusím, já je snad asi ještě nikdy nedělala, a pokud ano, tak jsem musela mít minimálně trojku v žíle a nepamatuju si to.?
No já se musím přiznat, že jsem nikdy nebádala, do čeho ty závitky Vietnamci zavíjejí. Ozdoby z jedlého papíru jsem na dortu potkala, že existuje rýžový papír taky vím, ale nenapadlo mne nějak si to spojit. Ten papír jsem nikdy neviděla a v obchodě na něj nenarazila, ale možná jen proto, že nehledala. Takže jsem se zase poučila a mužskej se děsí, že bude vystaven dalšímu experimentu. Ale když mu chutná u Vietnamců, tak u mne musí taky, no ni? 😉 😎
Taky trojka v žíle, co?
Hele, to dáme, vietnamci budou závidět, ne? ?
No myslím, že kdyby jsme je dělaly my dvě spolu, neměli by víc na tržnici šanci ?
Si piš, to dáme.
Hele, vymysli náplň, já zakoupím ten papír, co? ?
Pokusní králíci budou ti naši a potom sem hodíme recepísek, společnej, ju?
S fotem králíků? ?
Hodíme sem králíkárnu, holky si vyberou ???