(1090) Telecí játra jen tak

aneb rychlovka na páteční večer 🙂

telecí játra
hrubá mouka
olej
cibule na kroužky
kyselejší jablko
cukr

Telecí játra osušíme, nakrájíme na slabé plátky (1 cm), obalíme v hrubé mouce a osmažíme na oleji do měkka.  Zabalíme do alobalu a necháme odpočívat.

Do hlubší pánve (bude to prskat!) dáme trochu oleje a lžičku cukru. Ohříváme na vysokou teplotu a bez ustání mícháme.  Když cukr zakramelizuje, rychle vsypeme kolečka cibule a promícháme, aby se stejnoměrně obalila. Pak plamen ztlumíme a opečeme cibuli do zlatova. Když je cibule hotová, vyjmeme ji z pánve a dáme tam na šestiny až osminy nakrájené jablko. Opečeme z obou stran do mírného změknutí – trvá to jen chviličku. Podáváme s čerstvým chlebem.

Že se játra před vařením nesolí všichni vědí 🙂 Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

64 komentářů: (1090) Telecí játra jen tak

  1. jarybarka napsal:

    Jaterní rychlovky mám ráda.S jablky dělám ale jsou na kloečka a obalená v těstíčku.Tyto určitě zkusím.Vypadají strašně šmrncovně.???

  2. Ivana P. napsal:

    Za mě brekeke…..játra jsem schopná pozřít jen v paštice a to nesmí být ještě moc játrová :o)

  3. lakysa22 napsal:

    Jéj, dudla bych si, jen kde sehnat to semtele…u nás jsem je neviděla, ani nepamatuju! A vypadá to tak láskavě!!!

  4. IvaC napsal:

    Tak telecí játra jsem snad nikdy neviděla a to ani ve svém poněkud delším životě.

  5. Vera M. napsal:

    Děcka, ale telecí játra jsou fakt pochoutka úplně jiná, než vepřová…. zkusím sehnat a díky za připomenutí

  6. Jana Macůrková napsal:

    Přepisuji komentář, který mi přišel do emailu:
    lidak napsala:
    Já jsem se je naučila solit před rychlou přípravou, ale musí se naklepat, potom jsou řízečky vynikající. Na dušená jsem to nevyzkoušela.

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    Aha … tak pro lid pražský: veškeré uvěřitelné i neuvěřitelné maso (komplet z telete, jehněte, selete), králíky, slepice, skoro veškeré myslitelné vnitřnosti (krom brzlíku) – řeznictví na Arbesáku. Mimopražským se tímto omlouvám za slintání 🙂

  8. blahovka.h napsal:

    Telecí játra? To je ftip? Za posledních třicet let jsem je viděla v krámu snad třikrát :-(. Tak před pěti léty, když je známý řezník dostal omylem a bylo jich moc. Obvolal známé a byl boj. Tenkrát jsem nic jiného nejedla dva dny. Do mrazáku bylo ještě uloženo a dělaly se jen při „státních svátcích“ :-). Naposledy jsem je měla, když loni známý zabíjel telátka puberťáky, neb díky loňskému suchu by je přes zimu neuživil.
    Je tady nový řezník, má tam různé delikatesy, zkusím poptat. Teď tam jdu koupit vepřové jazyky, bude ovar :-).

  9. Jiřina napsal:

    Já se připojím ke všem, co telecí játra viděli/myslím i chlapi/ snad jednou v životě. U nás v normálním obchodě snad nikdy nebyly, ale jezdí k nám 3x týdně vůz a má perfektní čerstvé maso, ale jazyk a telecí jsem tam viděla snad jedenkrát. Játra máme rádi, kuřecí smažím častěji. Ale děkuji za připomenutí s řezníkem jsem docela kámoš, tak ho poprosím, ráda bych telecí játra vyzkoušela.
    Na tom krásném talíři vypadají moc, moc jedle. 🙂

  10. Isiko napsal:

    Telecí veškeré mají v Globusu (Havířov) jen balené, ale játra mají už naplátkované a pěkně na váhu. Při ceně zavírám oči, ale kupuju si to jen pro sebe a občas, takže na sobě nebudu šetřit, žejo 🙂 A smažená játra miluju, jenom nee drůbeží, se mi to nějak rozpadává v puse 🙂

  11. Vera M. napsal:

    Pravé mi volal syn a tak mu říkám, jak bych si dala tuto dnešní dobrotu a zda ví, kde je ono reznictvi ( neví ). A on : dnes jsem si dal k obědu grilována vepřova játra s bramborem a tatarkou a kolega mi říká : tak teď jsi se prozradil, ze jsi z Ostravy . Prazak by si nikdy neobjednal JATRU ??, vždycky játra

  12. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Teď k recepísku …. já si játra musím udělat sama doma, to víte.
    Smažené jsem nikdy moc nemusela (ty v tom trojobalu, to dělali ve škole a to bylo šílené), ale toto vypadá moc hezky a chutně.
    Telecí játra jsem si koupila nedávno, ale na prasáka je udělala na cibulce s rýží (jako omáčku). Kdybych bývala věděla, že … tak byly takto.
    Pravda je, že mám známého řezníka, tož občas i telecí řízečky mám. Ale řezník mi říkal, že je o tento druh docela frc už mezi řezníky a dále prodavači, takže na zákazníky moc nezbývá.

  13. kvetula.v napsal:

    U nás dnes shodou okolností pikantní játra kuřecí dle Boye (už poněkolikáté)
    Toto vypadá též zajímavě. Telecí tady těžko seženu – přiznávám, že v žádném „vesnickém“ řeznictví v místech mého pobytu jsem je nikdy nezahlédla (asi těžkej podpulťák). Telecí maso bývalo jen otázkou finanční. Věřím ale, že i z ? jater to bude dobré a jsem zvědavá, co na to vrchní ochutnávač. 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..