aneb rychlovka na páteční večer 🙂
telecí játra
hrubá mouka
olej
cibule na kroužky
kyselejší jablko
cukr
Telecí játra osušíme, nakrájíme na slabé plátky (1 cm), obalíme v hrubé mouce a osmažíme na oleji do měkka. Zabalíme do alobalu a necháme odpočívat.
Do hlubší pánve (bude to prskat!) dáme trochu oleje a lžičku cukru. Ohříváme na vysokou teplotu a bez ustání mícháme. Když cukr zakramelizuje, rychle vsypeme kolečka cibule a promícháme, aby se stejnoměrně obalila. Pak plamen ztlumíme a opečeme cibuli do zlatova. Když je cibule hotová, vyjmeme ji z pánve a dáme tam na šestiny až osminy nakrájené jablko. Opečeme z obou stran do mírného změknutí – trvá to jen chviličku. Podáváme s čerstvým chlebem.
Že se játra před vařením nesolí všichni vědí 🙂 Haderach
Jaterní rychlovky mám ráda.S jablky dělám ale jsou na kloečka a obalená v těstíčku.Tyto určitě zkusím.Vypadají strašně šmrncovně.???
Prosila bych místní aktérky o zanesení slova „KLOEČKA“ do análů místních překlepů. Děkuji
Jarybarko palec nahoru, nádherné slovíčko ???
Dycky to po sobě čtu.Nevim jak jsem to přehlédla.Chodím sem ráno než odvedu vnučku do školky a to jsem už moc chvátala.Výmluva?
Neomlouvat se, opravdu je to krásné slovíčko. ?
A Lakys bude mít radost, že není sama ?
Jakou dardost?? To je nekalá kronkurence!!
??? Vįtej do klubka!!
To je teda pecka a olalaaaaa
Za mě brekeke…..játra jsem schopná pozřít jen v paštice a to nesmí být ještě moc játrová :o)
Tak si udělej „tvrdý maso“ — tak říkaly moje děti minutkám, když byly malé 🙂
Jéj, dudla bych si, jen kde sehnat to semtele…u nás jsem je neviděla, ani nepamatuju! A vypadá to tak láskavě!!!
Jde to i z vepřových.Ja sice telecí pamatuju že bývaly ale vepřová jsou taky mňam.
Lakys, nejsem si jistá, ale játra se určitě blbě dudaj ??
Nebude dudlat, bude žužlat? – Nebudeme radši moc rejpat, nebo nám předvede jaký má ostrý zuby a když jí pomůže Lakyn…..?
Nebude ani žužlat, vyžaduje lásku, tu SEMTELE nedá (nebo že by vyžadovala laskavost ?)
Hele, vy dvě!! Že vám přifeknu koště!!
Když se Ti podaří koště „přefiknout“ ???
Tak telecí játra jsem snad nikdy neviděla a to ani ve svém poněkud delším životě.
No telecí maso i játra se dříve dalo koupit jako podpultovka u známého řeznika.V nynější době jsem telecí maso ( ne játra)viděla asi jen v globusoidních marketech.
i játra, když si o ně řekneš předem……
Děcka, ale telecí játra jsou fakt pochoutka úplně jiná, než vepřová…. zkusím sehnat a díky za připomenutí
Přepisuji komentář, který mi přišel do emailu:
lidak napsala:
Já jsem se je naučila solit před rychlou přípravou, ale musí se naklepat, potom jsou řízečky vynikající. Na dušená jsem to nevyzkoušela.
Naklepat jatra? Neumim si to predstavit.
To jsme dvě. Jedině s dětskou nafukovací paličkou a nebo v tom musí být spoustu něhy.
Kloubama…jedině
Moje tchýně je naklepávala podobně jak píšeš – mezi dva mikrotéňáky a dlaní, lehce, ohleduplně.
Řízky z jater, pokud je myšleno v klasickém trojobalu, považuji za zrůdnost. Vím, že se to dělá, ale u nás nikdy.
Já tedy tuhle zrůdnost občas dělám, ale pouze jatýrka drůbeží (většinou krůtí) a s br. kaší je to rychlý a velice dobrý oběd.
Jako dítě jsem játra jako řízek měla moc ráda, bývala za odměnu: za vysvědčení, na narozeniny a tak…
Aha … tak pro lid pražský: veškeré uvěřitelné i neuvěřitelné maso (komplet z telete, jehněte, selete), králíky, slepice, skoro veškeré myslitelné vnitřnosti (krom brzlíku) – řeznictví na Arbesáku. Mimopražským se tímto omlouvám za slintání 🙂
Ještě mě tady způsobíš, že na starý kolena budu vozit maso z Prahy stejně jako za mlada. A ceny jsou tam jako v masně, nebo jako u mladýho Kšány? To by mi ušetřilo cestu…
Jo, ale játra s jabkama – dobrý! Já je dávám dovnitř do sosíku na malý kousky, ale jako přílož oblož mě nenapadlo. Dobrá vychytáfka.
Hele, ceny normalni drazsi reznictvi…ne o moc. Krkna bez kosti 139,-, bila klobasa 109,- … hovezi srdce 69,- … to si taknak pamatuju. Nejsou uplne levny a ne uplne drahy.
To je poho. Takový mám v dosahu. Cenově. Pro mě normálka…
Na Prágl celkem slušné ceny, to uznávám. (jako že to není drahé)
Řeznictví je lepší, než kupovat to rozmražené, které vyndají z těch obrovských pytlů, prodávají např. v Kaufu jako „pultový prodej masa“. Tam to obcházím obloukem. Ale fakt je, že tady u nás jsou stále řeznictví …..
Tady je taky v okolí pár řezníků, ale taky je tu příliš mnoho hyperů a superů, který je zákonitě ničej. Tak ty ceny tomu odpovídaj. A dokud můžu, budu si maso vybírat. Chápu, že spousta lidí si to dovolit nemůže a pak ty hyp-sup využije. Ale fér ta hra není. Ani na jednu stranu.
Telecí játra? To je ftip? Za posledních třicet let jsem je viděla v krámu snad třikrát :-(. Tak před pěti léty, když je známý řezník dostal omylem a bylo jich moc. Obvolal známé a byl boj. Tenkrát jsem nic jiného nejedla dva dny. Do mrazáku bylo ještě uloženo a dělaly se jen při „státních svátcích“ :-). Naposledy jsem je měla, když loni známý zabíjel telátka puberťáky, neb díky loňskému suchu by je přes zimu neuživil.
Je tady nový řezník, má tam různé delikatesy, zkusím poptat. Teď tam jdu koupit vepřové jazyky, bude ovar :-).
Škoda, že to se poštou FAKT poslat nedá 🙁
Otýlie Vranská II ? 🙂
Muheheeeee
Huš, baby. Tady se jí.
No, vlastně poštou by to šlo. V zimě…
Ano, milá Otýlie, recept přišel právě včas…
Bláhovko, sto bodou ??
A který kousek ráčíte, milostpaní?
Ten z kufru v Košicích 😮
Bláhovka: V Košicích byly játra?
Boye, skončila v Košicích a Bratislavě. Do Košic cesta delší a tak bylo naklepáno a uleželo :-O.
No fuj, v co se to tu zvrhlo 🙂
Já se připojím ke všem, co telecí játra viděli/myslím i chlapi/ snad jednou v životě. U nás v normálním obchodě snad nikdy nebyly, ale jezdí k nám 3x týdně vůz a má perfektní čerstvé maso, ale jazyk a telecí jsem tam viděla snad jedenkrát. Játra máme rádi, kuřecí smažím častěji. Ale děkuji za připomenutí s řezníkem jsem docela kámoš, tak ho poprosím, ráda bych telecí játra vyzkoušela.
Na tom krásném talíři vypadají moc, moc jedle. 🙂
Telecí veškeré mají v Globusu (Havířov) jen balené, ale játra mají už naplátkované a pěkně na váhu. Při ceně zavírám oči, ale kupuju si to jen pro sebe a občas, takže na sobě nebudu šetřit, žejo 🙂 A smažená játra miluju, jenom nee drůbeží, se mi to nějak rozpadává v puse 🙂
No, zrovna do Havířova pro ně nepojedu, to by se mi trochu prodražily, ale mladej pracuje v Praze, tak ho zmermomocním, ale ne játýrka, ale pár telecích řízečků by se hodilo.
Pravé mi volal syn a tak mu říkám, jak bych si dala tuto dnešní dobrotu a zda ví, kde je ono reznictvi ( neví ). A on : dnes jsem si dal k obědu grilována vepřova játra s bramborem a tatarkou a kolega mi říká : tak teď jsi se prozradil, ze jsi z Ostravy . Prazak by si nikdy neobjednal JATRU ??, vždycky játra
???
Jednou jsme se doma pohádali proto,že on mi řekl, že jsem mu odkopla JÁTRO, já tvrdila, že JÁTRA.
Jako masakr, fakt jsem ho nakopla (nechtěně) a fakt blbě, ale ….. nechtěl pochopit, že to není TO játro, ale TA játra. I doktor v nemocnici z nás byl na prášky, páč jsme to řešili i u vyšetření.
Dodnes to nepochopil, prostě pochází z jiného kraje a má jiný mluv. ?
Zrovna včera jsme si s Dorostenkou prohlížely nějaký recepajs a v ingrediencích: Povidla 50g a pak v postupu: Přidáme POVIDLU… Řehtaly jsme se jak koně. A když jsem jí prozradila, že jsou kraje, kde běžně jedí JÁTRU, tak mi nevěřila. No a játro je taky skvělý. Stejně jako vrato, dveřo a nejlepší je kalhota.
Dam si jatru je tady (bohuzial) fakt úplně noumauni
Mně to trhá ucho, ale rozhodně to toleruju, jako každou krajovou odlišnost. V receptech na ofic stránkách to toleruju míň, ale nezvedá mi to tlak. Ovšem slyšela jsem to i v TV a to mě nadzvedlo. Nicméně demokracii to nepodrývá, tak co… 🙂
Na todle ti vodpovim asi tohlencto : je to vopravdu sranda ?. Říká se, ze sice tady šílené zkracujeme ( a je to pravda a je to slyšet ), ale pro nás je záse směšné to V, vkládané před. Mi osobně se to naopak vždycky líbilo a když děti přijely odněkud ze zájezdu nebo letního tábora, kde pochytily jiné dialekty, bylo doma veselo
Věruško, mám z těch vašich končin zeťáka, takže vím ?
Boye – tady je noumální – co absolutně trhá uši brňákům, tak to je: Přijdu DÝL – ale já pořád nechápu, co je na tom tak strašnýho …… dýl (déle) = později, přece, ne?
???
To patri Usmevce za to nakopnuti…
Úsměfka ho nakopnout nechtěla, ale lochtal ….. tak mi ta nožka vylétla, no …… fáááákt skončil na úrazovce, taková legranda to nebyla, ale stejně jsme se nepřestali dohadovat – Ta játra, To játro ?
To teda koukám – jsem ze sejtenýho kraje, a játro ani játru jsem nesylsela…
Odpověď mi skočila dolů?
Teď k recepísku …. já si játra musím udělat sama doma, to víte.
Smažené jsem nikdy moc nemusela (ty v tom trojobalu, to dělali ve škole a to bylo šílené), ale toto vypadá moc hezky a chutně.
Telecí játra jsem si koupila nedávno, ale na prasáka je udělala na cibulce s rýží (jako omáčku). Kdybych bývala věděla, že … tak byly takto.
Pravda je, že mám známého řezníka, tož občas i telecí řízečky mám. Ale řezník mi říkal, že je o tento druh docela frc už mezi řezníky a dále prodavači, takže na zákazníky moc nezbývá.
U nás dnes shodou okolností pikantní játra kuřecí dle Boye (už poněkolikáté)
Toto vypadá též zajímavě. Telecí tady těžko seženu – přiznávám, že v žádném „vesnickém“ řeznictví v místech mého pobytu jsem je nikdy nezahlédla (asi těžkej podpulťák). Telecí maso bývalo jen otázkou finanční. Věřím ale, že i z ? jater to bude dobré a jsem zvědavá, co na to vrchní ochutnávač. 😎
Vepřová játra mám ráda. Ale nejčastěji děláme drůbeží (husí s lanýžem aspoň dvakrát do měsíce). Na malé věci kuřecí, na větší krůtí, na rozmazlení kachní. Když dojde na čuněcí, pořádně vymáchaná máčím přes noc v mléce. Jsou pak znatelně herbábnější 🙂
Teď zírám jak seto tu rozjelo!A když už máš Boye takový rozmanitý seznam,já měla od hajnýho i játra jelení.Taky byly v mléce máčené a pak božské.
SPÁT, flamendři!