vepřový bůček bez kosti
bobkový list
nové koření
celý pepř, hřebíček
sůl, pepř
1 mrkev
1 petržel (lze nahradit kouskem celeru)
1 cibule
olej
Maso nakrájíme, osolíme a opepříme. Kořenovou zeleninu a cibuli nakrájíme na malé kousky a spolu s kořením v přiměřené nádobě na oleji orestujeme. Přidáme maso a dáme péct do trouby na 180 ° cca 40 minut (prostě do měkka 🙂 ).
Noky (podle receptu 204 nebo koupené) uvaříme a před podáváním orestujeme. Dobře chutná s cibuládou.
Haderach
Ho hó! Tak tohle má několik zásadních kladů: Zelenina – poslední dobou ji cpu úplně všude, vyjma borůvkových knedlíků. Bůček pečený – to je jediná prokazatelně fungující superpotravina. A hřebíček – stačí překonat pocit, že je to koření „do sladkého“ a dají se s ním dělat divy (a navíc krááásně voní!). A kdyby někdo u bůčku váhal, nechť si vytáhne recept na vánoční šunku – ta je ohřebíčkovaná až do alelujá. A bůček od šunky je jen pár centimetrů 🙂
To je fakt 🙂 🙂 🙂 teda s tím „těsně vedle“ 🙂
Dnešní „papu“ vypadá a určitě je vynikající. Že by se tak pekl bůček slyším prvně. Zrovna se chystám jít pro chleba a tak zakoupím i bůček – jestli bude pěkný. Toto jídlo bude u nás co nejdříve. Díky za receptík. 🙂
Kombinace vepřového a mrkve je veeeelika mnamka. Znám, ale už jsem dlouho nepekla, nojo – hlava děravá zapomnetliva. Ale libovy Buček na veliké kostky jsem pekla před 14 dny – plný Pekacek – a k tomu polské zelí ( bramb se slabinou a syrové kyselé zelí = taková řídká lepenice) a i když se děti na to tvarily všelijak, nádherné se vypekl a boule za ušima a zbytky všechno do krabic a sebou domu, klasika )
Slaninou, Lakysko
Věrko, nikdo není dokonalý – i brambory mohou mít své slabiny 🙂 A tys jejich slabiny chytře zamaskovala zelím 😀
Já píšu pořad z mobilu a ten píše šílené voloviny někdy . A také děla mezery před čárkou , teckou… někdy to opravím , někdy se mi nechce a následky jsou teda zleeee, haha ??? ( brambory se slabinou – ještě ze ne s tou hovězí , to by bylo na michelinskou hvězdu )
Neboj, Věruš, snad už každý tady ví, že mobil i tablet mají své našeptávače, doplňovče (viz Lakysčina ťukálistka – ta by mne přivedla do hrobu a já obdivuji Sašu, že to zvládá napsat jak píše). Takže je to jen na toleranci a důvtipu čtenářů. Jasně, že některé ty překlepy stvoří úsměvné věty – tam je to pak na pisatelce, jestli dokáže bez urážení se přijmout humorné komentáře.
Doufám, že všem je tu jasné, že vše je míněno v dobrém. Vždyť i humor je bezvadné koření a s ním život líp chutná 🙂 😎
Jsme tu všechny stejného ražení, takže v klidu. ?
Rizenej slovnik se da vypnout, kdybych ho mela aktivni, zešilim.
U nás dnes oběd podobný – pečená krkovice, brknedlík a červené zelí – sterilované, ve sklenici z Lidlu. Díky za tip Hadérko, i nám zachutnalo , jen trochu prohřáté, bez dalších úprav a chutné bude i jako studená příloha.
Věřím, že pokud neseženu libovější bůček, bude dnešní recept chutný i s tučnější krkovicí. Vypadá ňamozně, určitě vyzkouším.
A vyzkoušený návod na výrobu chutné cibulády by nebyl? 😉 😎
Tusim tu je podobny jako cibulove catni…ja ho delam trochu jinak, vecer poslu
Já mám recept a vyzkoušený ….
1 kg červené cibule, 2 stroužky česneku, máslo/olej, tymián, hřebíček, bobkový list, sůl (nejlépe hrubozrná mořská), pepř – oboje podle chuti, 7 lžic třtinového cukru, 0,5 l vinného octa a 0,5 l portského.
Cibuli a česnek nechat orestovat, přidat koření a dál restovat, snížit teplotu a cca 30 minut dusit (tak, aby se zredukovala šťáva) – prostě musí být cibule karamelová. Přidat víno a ocet a čekat, až se tekutina zredukuje na polovinu.
Důležité je, aby se to pomalu vařilo, to tomu totiž pomáhá.
Po zavaření ve skleničkách vydrží i 3 měsíce.
Jo, kdo má rád, tak může přidat i chilli.
hrubozrNNá ……. se omluvuju češtinářkám, tato chyba se mi stává max. 2x za 100 let
Díky, ještě kouknu co Hadérka – třeba má něco bez vína? Abych kupovala cibuli portské? ?
No jistě, také na něj čekám, nebůj. ?
Jako chceš napsat, že cibuli portské nesluší? ?Kdyby Tě slyšela, ta by Ti dala …… myslím ta cibula
No jo, no… Když já několikrát zkoušela recepty, kam se dávalo víno a prostě mi to nechutnalo. Ani srnčí na červeném víně, ani cosi zapečené s bešamelem s přídavkem vína bílého a pod… 😕
Já musím mlčet, jsem dozorována z nejvyšších míst ?? (dělám si legrandu, věř mi, WhatsAppe můj ?)
Mam skoro totez…taky s portskym.
Jako to je správná porce pro bejka ? (promiň, to fakt nevypadá, že by bylo servírováno na dezertním talířku)
Ááááá určo zkusím, a určo dám celer, u nás víc letí. Jen tím hřebíkem si nejsem jistá, je dost aromatický, ale ….. neříkám, že to bude ošklivé, to v žádném případku.
Já ho prostě moc nepoužívám, jen do okurek, když zavářím.
U nás to bude taky celer (petrželi se, když to jde, radši vyhnu). Ale proti hřebíčkům nic nenamítám. Přidávám i do rýže ať už vařím, nebo dusím, 3-4 hřebíčky a ještě nikdo neprotestoval, spíš naopak -jsem byla tázána, co v té rýži je, že je dobrá. Byla jsem tak naučena z domova , tak mi to nepřišlo. Do té doby, než jsem vařila rýži u dcerky ve španělích. Tam hřebíčku nět a rýže pro nás chuti mdlé. Jelikož jsem příště remcala, poslala mne na dvorek škubnout bobkový list – a nechutnalo to věru zle. Bylo to jako příloha k masovým kuličkám (recept 751)
😎
Já dávám do rýže pár zrnek kmínu ….. také to mám naučené z domova. Teda takto, pokud je to rýže nasladko, tak nedávám kmín, to je jasné.
Jo, k masovým kuličkám dávám brusinkovou omajdu podle Haderach, to bylo asi ještě na PŽ, ale uchytla se u nás výborně, tak jí dělám, když najíždí smráďata ? (Haderach, uchytla se ta Tvoje i ta moje modifikovaná ?)
Supeeeeet
Tohle je recept se zeleninou , hezky říznej – feferonky a pod… Já vím, že to ty nemusíš, ale i ve španělích to sklidilo velké uznání.
Brusinkovou majdu nemám …. soukromnice 🙁 To bych mohla zkoušet doma (než zásoba brusinek dojde, už 2 roky v lese nebyly?)
Ale ten kmín zkusím …. nevadí, že nemám římskej? 😉
Recept 154
Hmmm… tak ten už zmizel v propadlišti dějin. Musím si ho uložit ke svým “ mletým“ receptům.
Vřelý dík ?
Jinak musím napráskat dcerku – Jako prezent ke zprovoznění nového zahradního grilu táhnu v kufru krom jiného i angreštové čatní. Holčička ohrnuje čumáček – maso a sladké je pro ni zcela nepřípustná kombinace. Při vysvětlování zavírá uši. No když vidí, jak se všici , kdo to riskli , olizují, jen tak trošičku si smočí… No nebudu to protahovat. Než nám skončil 14 denní pobyt, bylo vše dovezené sežpapáno – už ji nezajímalo o jaké kombinace jde ?
U nás doma vařila maminka rýži, respektive pekla rýži v troubě a do ní dávala celou cibuli, ve které bylo zapícháno několik hřebíčků. Byla moc dobrá. Já to tedy nedělám, ani nevím proč. Cibuli orestuji na oleji, přidám rýži, osolím, dám trochu kmínu, zaliji vodou a pak buď dusím na sporáku, nebo dám péci do trouby.
Moje babička rýži pekla stejně, doprostřed lupla cibuli, do které byl napíchaný hřebík (kecám, těch hřebíků tam bylo hodně …. ta cibule byla prošpikovaná ze všech stran) …. mamina už ne, asi jí to nechutnalo, bo co. To mi připomíná, že se maminy musím zeptat.
Mamina dávala a dává kmín, tož já to dělám taky tak. A musím napsat, že mi chutná víc, než s tím hřebíkem (u babičky jsem jí jedla několikrát) ….. ale asi je to o zvyku. Mám v plánu rýži o víkendu, tož vyzkouším ten hřeb ?
A já zkusím s kmínem.To jsem fakt nikdy neslyšela. S hřebíčkama (v troubě) znám od dětství, s kurkumou (na kamnech) mne naučil synek loni. Na pokrájené orestované cibulce ji dělám jako přípravu na některé pokrmy. 😎
Stačí pár zrníček ….. na porci pro dva tak 10. A samo že osolit, to je snad jasné
Taky dávám do sedmicky dva kousky a ty gurky jsou lepší , než před hřebíckem. Ani nevím , kdy jsem ho tam začala dávat . Já se tentokrat ale fakt přimlouvám za Helencin recept , protože to vepřové s mrkvi je fakt výborne a už mlcim
Věruško, já dávám do okurek pořád (takže už je to hodně dlouho?) , mám recept od maminky a okurky jsou fááááákt výborné – nevařím lák, fšecko nacpu do sklenic, zaliju vodou a zavařím. Jsou krásně křupavé, zelené, výborné …….
Pod to poslední slovo se můžu podepsat 😉 ?
Ty jsi je dělala? Jako vím, že jsem ten recept posílala, ale že jsi byla tak rychlá …… nooooo, klobouk dolů ?
Šiš copak už rostou? Jenom VÍM jak jsou dobré ?
No joooooo, nedošlo mi, že jsi je chutnala ?
Od té doby , co mi známa řekla, ze mám normálně na výšku nasazet sedmicky okurek do myčky na ten nejdelší nejteplejší program, jsem vysvobozena. Okurky přesně jak mají být, zelené pěkné a krupave a nic se nekazi ( a zase: bez práce koláče )
Kočky, teď z ouplně jiného soudku …. objednávám si šaty z jednoho webu (mám tam zkušenosti s velikostí i kvalitou, tož proč ne, že?), ale u nich nastal problém, asi nějaká změna, bo co …..
Objednala jsem velikost M a dobrý, najednou mi přišel mail, že jako jestli jsem si jistá, zda opravdu chci tuto velikost, že by doporučovala (nějaká ta neviditelná xxxx, která vůbec netuší) velikost L.
Tak odpovím, že mám tuto velikost vyzkoušenou, že nepotřebuji větší.
Tož ona mi odpoví, že: „Vážená paní, mojí povinností je Vás upozornit, že před 5 roky jsme museli přečíslovat velikosti podle evropských standardů …… “
Odpovídám, že jsem objednávala naposledy v listopadu loňského roku a velikost OK, tím nechápu …..
Odpověď: „Já jsem tu od toho, abych eliminovala vratky zbytečných reklamací z důvodu nesedící velikosti“
Si to jdu hodit, existují firmy, které zaměstnávají člověka, který „ELIMINUJE“ vratky reklamací ….. holky, toto mě rozhodilo víc, než moje kolbenka, to mi věřte.
?? Asi se tam někdo po 5ti letech zbláznil, ne? Vždyť a) mají na webu tabulku velikostí a lidi se snad změřit dokážou ….. b) že by si nedokázali dohledat, že tam objednáváš a nic nevracíš, takže netřeba eliminovat ?
Tím to nebude … ad 1) změna velikostí nastala před 5 lety, ad 2) ona PANÍ asi bude akční …… fakt je, že od té doby, co jsem psala, tak se neozvala …… ale, až mi zase přijde hodnocení „komunikace“ s eshopem, tak napíšu, že někdy je kravata lepší než kombiné, ale nejsem si jistá, zda to ONA „nabízečka“ pochopí, že? ?
Jednou jsem vařila tak trochu v bezvědomí. Už ani nevím, jestli jsem s někým kecala, nebo zrovna řvala na děti, ale jisto je, že místo nového koření jsem ke kuřeti do vývaru vrhla hřebíčky. A od té doby je ke kuřeti dávám vždycky, ke slepici taky a vepře vařím málokdy, ale i ten dostává. Jen u hověziny mi to nijak nezvedá hladinu endorfinu. A často ho dávám i k pečení. Jen tak dva tři hřeby. Ve finále jeden vlastně netuší, co že je to v tom jídle jinak… Proto mě dneska Haderka potěšila 🙂 Jo, a zkuste někdy místo sušeného čerstvý bobkáč. To je jak jiné koření… Dá se normálně koupit, ale když máte v domě zeťáka, který ho má v květníku, no tak mu, holt, někdy přijde listopad. Spíš listotrh, ale neee, že mě prásknete!
Já mám sice sušenej – ale vlastnoručně, větev z Chorvatska dovezenou…nesrovnatelný.
Můžu potvrdit. Dcerce roste na dvorku pěkný stromek. I vlastnoručně natrhaný a usušený je trochu jiná liga, než kupovaný. Pokouším se vypěstovat si vlastní, ale už jsem 3 slibně zakořeněné výhonky umořila ?
Já mám také v květináči (v létě na záhoně), pěkný, velký. A ne že mi ho přojedeš oškubat!!!