(1098) Hovězí (nebo vepřové) na celeru

plátky hovězího nebo vepřového
olej nebo sádlo
cibule
1/2 větší bulvy celeru
pepř
sůl
hladká mouka

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, poprášíme hladkou moukou, opečeme na rozehřátém tuku a vyjmeme. Na tuk dáme zpěnit nakrájenou cibuli, přidáme očištěný a na hrubém struhadle nastrouhaný celer a obojí osmažíme do růžova (trvá to dost dlouho). Pak na to vložíme plátky masa, podlijeme vařící vodou a pomalu dusíme do měkka. Výborně se připravuje i v troubě.
Nakonec případně dosolíme. Jako příloha se hodí vařené nebo opečené brambory, rýže i houskový knedlík.

Recept poslala Fialka

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

48 komentářů: (1098) Hovězí (nebo vepřové) na celeru

  1. lakysa22 napsal:

    V dobrotu přijde syn s rodinou, to bych mohla být za zvězdu⭐
    Děkuju za nápad!

  2. blahovka.h napsal:

    Na ZŠ jsme měli vaření. Jednou jsme pekli kotlety na celeru. Moc mi to chutnalo a jak jsem všechno, co jsem se naučila pak vařila doma, tak kotlety neuspěly. Otec neměl rád celer. Když už jsem vařila pro svoji rodinu, mnohokrát jsem se o to pokoušela. K jídlu to bylo, ale nebylo to ono. Ta šťáva byla červená, nevím jestli po paprice nebo protlaku, zkoušela jsem obojí, ale bez úspěchu. Ani strýček Google mi neporadil.
    Z dob školních je kmínová poblífka, která se uchytila a vařím jí dodnes.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Celer – na žaludek, cholesterol, pročistí krev, je močopudný, rostou po něm vlasy a nehty, na migrénu, na křečové žíly, proti žlučníkovým a ledvinovým kamenům ….
    Výborný je nastrouhat lehce povařený celer, smíchat s pokrájeným uzeným masem, přidat koření, sůl a pepř, vejce, zahustit trochou strouhanky – vše smíchat a tuto směs zabalit do listového těsta a upéct.
    Kdo chce, tak může přidat i pokrájenou zelenou papriku. Směs připravujeme na pánvi s trochou másla – nejdříve uzené a potom přidáváme ostatní. Směs nesmí být moc řídká, blbě by se balila.
    A recept určitě zkusím, díky ?

  4. jarybarka napsal:

    Mě se to taky líbí a někdy zkusím.Celer mam ráda.V létě ho i grilujeme.A ta směs od Úsměvky je taky žůžo.Hlavně když mi po něm neporostou prsa to už bych fakt nechtěla.

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Šmankote, o okozí nic nepíšou, tak snad to bude OK ???

      • BOYE napsal:

        Což okozí asi nenaroste, ale celer má i afrodisiakální oučinky, tak by se ty mlíkovaky mohly trochu zvednout taky.
        Celer je u nás hooodně v kurzu. Dorostenka tedy nesnáší řapíkatý, ale bulvy sníme tak dvě týdně. Ve třech. Benjamína totiž jednou viděla v TV Jamieho Olivera, který ukazoval bulvový celer jako objev (fakt se ukázalo, že pro ně celer jsou řapíky a kořen je skoro exotika) a říkal, že se k němu máme chovat jako ke kuřeti. Dělala jsem na něj „puťa, puťa“, ale asi to tak nemyslel, neb celer nepřiběhl. Benja pravila, že tedy asi myslel kuře mrtvý. Tak jsme celer rozpůlili, okořenili, máslem pomazali a upekli. Dobrej byl. Prostě dobrej je všude a všelijak. No a když je k němu masakus, masakr z přežjedení je na dosah.

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Jo tááááák, já myslela, že zvedá jen chlapům ??
          Normálně jsem Tě viděla živě, jak na celer voláš „nááá puťa puťa“ ??

          • Haderach Kwisatz napsal:

            No .. a teď si představ, že já to četla V TRAMVAJI. Okolostojící si mysleli, že jsem magor 🙁

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Chudáku, v tramvaji …. příště to musíš číst jen v metru, tam je těch smějících se bláznů víc ??

          • lakysa22 napsal:

            Pro Haderach:
            Já si popila bezva knihu pouze na základě chcechtající se paní v tramvaji…??

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Lakys, jednou jsem v busu na trase Praha-Melnik řvala nad knihou smichy tak, ze nekolik lidi okolo chtelo vedet, co ctu 🙂

        • kveta.batkova napsal:

          Lucko, 2 celery ve třech to už je dost slušná porce. Přihoď tedy, prosím, nějaké další využití celeru v kuchyni, neboť já celer můžu, ale má fantazie končí s celerovou pomazánkou (již tu byla zmíněna ve společnosti s kuřetem), svíčkovou a samo jako zelenina do polévky. Jo a ještě jako falešná humrová. Díky.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Moje rozpadající se kuchatské sešity mají dostatek pokladů ……
            Celerové chipsy – okrájet, nastrouhat na lupínky, osmažit na oleji a posypat mořskou solí. Lze i do trouby na pečpapír společeně s pokrájenou mrkví – tam ještě přihodit trochu tymiánu. Stejně jdou i hranolky.
            Karbanátky – kuřmaso a celer rozmickovat na kaši, sůl, pepř, kari, promíchat, uplácat karboše, obalit v mouce a smažit.
            Smažený – uvařený celerový pláty (max. 5 minut) nechat okapat, nakrájet na kostky společně s kvalitním sýrem, mezi dva celery vložit sýr a obalit jako řízky.

    • Mira napsal:

      Zvětšení prsou taky nebrat. Nějaký recept na zmenšení (kromě chirurgie) by nebyl?

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Noooo, teď se všude zděšeně píše o „žehlení prsou“ nahřátými kameny — ovšem provádí se to u dívenek prepubertálních, tak nevim…

        • Mira napsal:

          Uf, tak to neee. Kdo a proč takové zvěrstvo vymyslel?

          • Haderach Kwisatz napsal:

            „Praktika, kdy se dospívající dívce rozžhaveným kamenem tlačí na ňadra, aby se zastavil jejich růst, je rozšířená především v zemích subsaharské Afriky, jako je Kamerun, Čad nebo Togo.
            Zastavením růstu prsou je chtějí ochránit před zájmem mužů a potenciálních sexuálních útočníků. Případné otěhotnění by z jejich pohledu zostudilo celou rodinu, navíc by dívce zabránilo v dalším studiu“.

          • BOYE napsal:

            Chudáci holky. Jen je začali chránit před obřízkou, tak je začnou mordovat shora. Někdy je asi fakt lepší být chlapem.

  5. Vera M. napsal:

    V dobách pravěkých donesla moc milá starší kolegyňka celerovou pomazánku. Byla ze sterilovaného celeru a rybiček v tomatě, určitě tam byla cibulka, dále bohužel nevím. Byla výborná a škoda, že nemám recepice.

  6. kvetula.v napsal:

    Za mne dnes 3x olaláááááááááááááá. Celeru se u nás – hlavně během zimních měsíců- sní hodně a na vícero způsobů. I když se snažím kupovat menší bulvičky, stejně ve dvou najednou nesníme, takže vždy jde v serii povícero jídel s celerem. Dnes byl celerový řízek, na zítra už je přislíbena provinilá klobása, ale nic nebrání nedělní krkovičce aby si chvíli pospala v troubě na celerové peřince.
    Už jsem přidávala strouhaný celer ke guláši i pečínce, ale nikdy mne nenapadlo jej nejdřív osmahnout. Myslím, že výsledná chuť bude úplně jiná , proto ráda vyzkouším. ?
    Pro Úsměvku – ten celer v listovém těstě jsi pekla, nebo je ze zmiňovaného sešitu plného pokladů?
    Celerové chipsy nás neoslovily, hranolky mizí stejně rychle jako bramborové 😎

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Jj, pekla, stejně jako se zelím, špenátem, sýrem, mletým masem, houbama …… já už do něj zkusila nacpat snad fšecko.
      Já teda chipsy zakázala, páč jsou plné tuku a soli. Ale hranolky dobrý, ty občas dělávám, jen celer předvařím, aby se potom dlouho nelouhoval v oleji.

      • kvetula.v napsal:

        Já bych ho zkusila šupnout do taštiček – listové těsto mne moc nebere, takže dělávám mouka+ šlehačka. Zatím jsem tam k uzenému dávala porek , s celerem to určitě bude ňamka.
        Co se celerových hranolků týče, nahážu do vařící vody, nechám překulit var, okapat, okořením, pokapu olejem a dávám na plech do trouby. Zrovna dnes jsme se dohadovali, že je zkusíme v horkovzdušným hrnci . Prozatím tam pořád běhají (hrnec má takovou lopatku co je převrací) jenom brambory na hranolky nebo dukátky. Dá se tam jen lžíce oleje a nic se nepřepaluje. 😎

        • Usmev.na.moji.tvari napsal:

          Poslouchej, třeba se celer s porkem nepohádá u toho uzeného, zkus do pár taštiček dát obojí a uvidíš …..
          Vím, že jsi to těsto už psala, ale já si ho neuložila, zcela logicky nelogicky, můžeš mi ho písnout? Díky

          • kvetula.v napsal:

            Jen aby se neservali a nezaprasili mi celou troubu – drbu ji nerada 😕

          • kvetula.v napsal:

            Jo a recept Ti nasprejuju na protější barák?

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Děkuju, dorazil.
            Tímto děkuju i Květušce Baťkové ?

          • kveta.batkova napsal:

            Úsměvko, až zkusíš ten „nasprejovaný na barák recept“ s budeš s ním spokojená, klidně ho šiř dál svým známým. Zkusit můžeš i na sladko plnit.

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Květuš, vyzkouším ho určitě, jen musím projet ledničku a zjistit, co do nich mám. Mám podobný, jen se ke šlehačce dává 0,5 kg mouky, 1 Hera a 1 vejce – dělají se z nich tvarohové rohlíky a jsou také výborné.

  7. henriet13 napsal:

    Pro HADERACH z jiného soudku: dělala jsem podle tebe odpalované těsto; už žádné jiné. Akorát tolik nevyskočilo do výšky, rozlezlo se do šířky ? a u krájení se dost drolilo. Na kolik stupňů a jak dlouho to pečeš? Já pekla 10 min na 230 horkovzduch (prvně sem je měla taky placatice – při 210 °C, jiný recepis). Jinak chuťově výborné. Příště zkusím udělat ty kolečka menší, ale „poschodové“. Díky za supr recept.

  8. Jiřina napsal:

    Já taky mimo recept – nedávno se mluvilo o černé soli a Helenka radila Dr.Max. Dnes jsem si ji objednala u lékárny Leram a odpoledne vyzvedla 250 g za 44,-Kč a je jí pěkný pytlíček. Možná, že jde objednat u všech lékáren. Zítra vyzkouším.

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Věrko M, někam zmizel Tvůj příspěvek ….. chtěla jsem odpovědět a není kam ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..