(1107) Pivní štrůdl VZK 197

Pivní štrúdl přidala do komentářů Kvetula.v

 

30dkg hladké mouky
1/2 kostky ztuženého pokrmového tuku (Omega, Iva)
1/8 l piva (16 lžic)

Vypracovat těsto a dát na 1/2 hod pod horký kastrůlek
rozdělit na 3 díly, rozválet placky dál jako každý štrůdl… svinutý potřít máslem
Peču horkovzduch při 150° 40 minut všechny 3 šišky na jednom plechu ,
Nebo nakrájet proužky stočit do vrtulky potřít rozšlehaným bílkem a sypat sýrem nebo cukrem se skořicí a upečeným namáčet konečky v čokoládové polevě …Vrtulky peču 20 min).

Pozn: každý týden se budu snažit vrátit na Bramboračku některý ze zajímavých receptů,které se objevily v komentářích. Foto ilustrační.

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

13 komentářů: (1107) Pivní štrůdl VZK 197

  1. IvaC napsal:

    Pivni strudl je fakt moc dobry, pripominalo tazeny zavin???

  2. lakysa22 napsal:

    Ták, a teď abych šla pro pivo… a krájela jablka.. Už jsem ho kdysi ušmekla, je to hlavně rychlé ??

  3. Jiřina napsal:

    Mám podobný : 50 dkg hladké mouky, 1kostka nastrouhaného tuku a 1/2 láhve desítky piva. Dělala ho kamarádka a chutnalo mi.

  4. blahovka.h napsal:

    Dělávala jsem, ale od jisté doby se vyhýbám tukům typu omega. A objevila jsem recept z 1/2 másla, 1/2 hery, 2 zakysanky, 2 žloutky, špetky soli a hl. mouky, a když se nechá těsto do druhého dne ve spíži, tak není k poznání od klasického a pracného taženého štrúdlu.

    • BOYE napsal:

      Já totéž, ale místo zakysky jogurt. 🙂
      K taženému: Tahám jen na Vánoce a při kulatém výročí otevření Suezského průplavu. A tažení mi moc nejde, což mě dost udivuje, neb mí pradědové jednak táhli na křížových výpravách a pak po čase přitáhli do Čech, aby se poprali s ostatníma klucima na Bílý hoře a následně táhl praděd do jižních Čech, kde si nadrancoval prabábu. No, ale tažený mám nejraději. Babička to tahání podědila, tak je to moje vzpomínka na dětství… Včera jsem na něj dostala hroznou chuť, protože jsem koukala na YT, kterak tam nějaký lokální umělec válel těsto na baklavu. Tak si říkám, jestli nezkusit vyválet. Třeba bych tam neměla tolik děr…

    • kvetula.v napsal:

      Já jsem nikdy nevyhledávala listové těsto a tažený jsem kvůli pracnosti zavrhla. Pivní šel krásně vyválet a byl rychle hotový – tu dobu co odpočíval pod kastrůlkem jsem využila k přípravě náplně- takže když chci štrůdl z tenkého těsta, dělám pivní. Jen nesmím zapomenout na ten ztužený tuk, který jinak doma nepoužívám, čili v zásobě není. Ten ze zakysanky (jogurtu) se taky dobře válí a netrhá? Pokud ano, změnila bych favorita 😎

  5. BOYE napsal:

    Já mám jediný problém: Ty ztužené tuky. Vím, že mě to nezabije, ale vypěstovala jsem si k nim výhradně negativní vztah. A u některých těst to skutečně nejde nahradit. Nevíte někdo o nějaké alternativě? Na ztužené vzpomínám z dětství při vánočním pečení: Při strouhání na jemném struhadle dělaly nejkrásnější a nejbělejší „beránky“. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..