aneb když hledáte něco rychlého nebo vám zbyde drobenka 🙂
polohrubá nebo hrubá mouka
krystalový cukr
máslo
ovoce
Z mouky, cukru a másla vytvořte hrubší drobenku (můžete ji vylepšit a namlít do ní třeba mandle nebo ořechy nebo slunečnicová semínka, aby byla ještě křupavější). Drobenku rozdělte na dvě části (já do jedné poloviny přidávám ještě nadrcené sušenky, ale není to třeba). Zapékací misky vymažte máslem a dejte do nich první část drobenky. Přidejte ovoce, zasypte druhou částí drobenky a pečte v předehřáté troubě na 180 °, dokud drobenka nezčervená.
Crumble vznikl údajně v Anglii za 2. světové války jako náhražka: nebylo na suroviny na tradiční koláče, takže jen ovocné náplně zasypali drobenkou a zapekli. Hodí se borůvky, rybíz, maliny, ostružiny, švestky, jablka, broskve, meruňky… prostě cokoliv, co zrovna dozrává nebo se dá ulovit na trhu. V zimě zase můžete použít ovoce mrazené. To ale před použitím obalte v cukru a až pak nasypete do mističky. S jablky a švestkami ladí cukr skořicový, pokud máte lesní plody, dejte cukr vanilkový a třeba i plátky mandlí. Můžete i experimentovat se směsí čerstvého a sušeného ovoce nebo přidávat ořechy.
Samozřejmě můžete crumble udělat i na menší plech – ale bude se strašně špatně servírovat.
Haderach
Crumble dělám strašně ráda, skvělý je s ostružinami. Lepší je ovoce, které je trochu pikantní, protože je to pak dobrý kontrast k té drobence.
Já měla rybíz – ale vždycky to může spravit pár kapek citronové šťávy 🙂
no myslím, že třeba u jahod tomu citronová šťáva moc nepomůže :o)
Nojo, to ne – já bych ovšem jahody ani nepoužila – jestli něco z duše nenávidím, tak je to tepelně opracovaná jahoda, brekeke.
přesně, jsou takový divný :o)
mini crumble-rychlovka- do kokotky dáte okapaný jablkový nebo hruškovy či jiný kompot, zasypete cukrem se skořicí, zastříknete rumem a dáte kousíček másla, na to rozdrobíte obyčejné máslové sušenky a zasýpnete troškou cukru a dáte do trouby na 200°C na minimálně 5 minut…a potom už dobrou chuť – buď si dáte hot crumble nebo počkáte až to trochu zchladne….
Hele, to už bych to máslo dala asi radši navrch … přepečená rozdrobená sušenka by ve mně vzbuzovala obavu, že to bude jako písek 🙂
po vytažení z trouby a trochu zchladnutí si na to dávají šlehačku s lemon curd…..nebo nějakou krémovou věc…..
Dobrý nápad, v mražáku něco bude, zbytek brůvek určitě, jen nemžůžete občas poslat kousek k chichotání???
Zachichotat se ti můžu, jak libo .. a ochutnat přijeď 🙂
S rebarborou a do toho jedna jahoda, to je bašta. Obojí mám v mrazáku. To bude moučníček :-). Když dělám, tak si vždycky spálím hústa, jak se nemůžu dočkat.
Jinak u nás ráno -15°. Slípky vystrčily zobák z kurníku a mohly se ušlapat, jak hnaly zpět. Kočky vyběhly z kotelny, hupsly do sněhu, obrat o 180° a zpátky do tepla. A to mají letos extra huňaté kožichy.
Tak u nás jen – 8°, ale když se honíš za psem a zatratíš klíče od domu, pak přes hodinu a půl černáš před barákem, než přijedou náhradní, tak nohy mám zrzavé ještě teď?
ZMRZLÉ!!
Zrzavé by byly hezčí :-)). Lakysko, Ty nezklameš, zase mám kafe na monitoru :-).
Měla jsem spolužačku, která byla „ohnivá“, pihovatá a moc hezká holka. Na tu když vysvitlo sluníčko, bylo to jak když hoří Brandejs :-). Po škole se začala barvit na tmavo. Naposledy jsem jí viděla před deseti lety, byla šedivá, už to nebylo ono.
Na mě taky ve škole volali zrzi zrzi co tě mrzí.Taky trochu ztmavlo a teď mám vpředu blond a vzadu tmavá plavá.neni to obarvené ale vypadá to tak.kadeřnice se tomu sama divila.
Mužovo pravnoučata (dva kluci) mají zrzavé vlásky a zelené oči. Jsou krásní, zvláštní a moc chytří.
Měla jsem spolužačku – zelenookou zrzku. Než jsme odmaturovaly, vlasy jí ztmavly do moc pěkné kaštanové.
Tenkrát se zrzavým dětem hodně posmívali, dneska se ženské na zrzavo odbarvují. A řekla bych, že poslední dobou – aspoň u nás na sídlišti – běhá hodně zrzounků , hlavně kluků.
??Tak teď nevím, jestli jsi zčernala, nebo zezrzavěla …
V každém případku lituju každého, kdo musí být v mrazu proti své vůli byť jen pár minut 😕
Jak řikala moje vnučka když ji byly 2roky:.“Když se ti to povede tak jo!“
Lakys, Ty jsi na Bali? Já jen že černat před barákem v těchto končinách teď zrovna neklapne, co? ??
Brouku, dělám si legrandu …. díky, opět jsem se krásně zasmála. ?
To se Ti to řehtá! Já zdoufala, že syn přijede do půlhodiny – napřed nemohl najít kruliče, pak že ještě tankuje, a nakonec přijeli všichni tři…ještě že sebou kosím mobil…
Chudinko moje, je mi jasné, že ti nožky promrzly i přes teplé botky, co?
Jako KRULIČE bych prosila zanést do análů ….. to fakt nemá chybu …. jsem zvědavá, jak se vycajchnují zítra v kolbence, až jim sdělím, že jsem ztratila „kruliče“ ???
Mně tenhle recept kdysi, když jsem ho četla poprvé, připomněl, jak Lukáš Vaculík říká Hance Seidlový v inscenaci „Sousedka“, že správně uleželý Camembert se jí pouze lžičkou.
To je zajímavý recept. Nikdy jsem o tom neslyšela. Paráda je, že vlastně není nijak vymezený počet porcí a dá se zpracovat cokoliv. Doufám, že letos (po dvou letech ) nějaké borůvky budou – s nima to musí bát veliké olaláááá… Přinejhorším to jistí špendlíky. Ty jsou každoročně a i když ne vždy závratné množství, tak zájem spoluobčanů je tak „ohromný“, že pokaždé mám kolik chci 😎
Ze špendlíků jsem dělala marmeládu. Musí se propasírovat, protože po uvaření je slupka nahořklá. A tady mám obavu, že by to hořké bylo.
Hanko, dá je nepasíruju, leč mixuju – a hořký to nebylo nikdy (ani žlutý, ani červený ani ty tmavý). A marmoška z červenejch má neskutečnou barvu.
Já dělala jen ze žlutých, taková falešná meruňková. Vařila jsem je i s peckama a pasírovala jsem. Pak jsem odpeckovala a to jim nechutnalo. Teď už jí pár let nedělám. Co jsou děti z domu, tak není spotřeba. Oni si lívance, palačinky neudělají a když přijedou, tak se vaří a pečou jiné věci. A my dva toho tolik nesníme. A upřednostňujeme višňovou, meruňkovou, borůvkovou a rybízovomalinovou. A nejraději povidla, švestková, hrušková i z jablek. Těch budu letos zásobená asi do konce života. Naučila jsem se je dělat v pomalým hrnci a je to bezva. Jen to vykrajování, na to by měl někdo vymyslet mašinku :-).
Já je vypeckovala a rozvařila, tak nevím, jestli to jsou povidla, nebo marmeláda, ale je to dobré 😉
Dávala jsem vypeckované na lité těsto pod drobenku a taky dobrý koláč byl. No co. Rostou všude po městě – u cest i mezi barákama na sídlišti. Přímo před naším máme 3 stromy, takže splodiny z aut nehrozí. Jen se musejí trochu ohlídat smráďata, která baví je jen setřepávat , nebo ještě nezralé trhat a házet po sobě. Mrzí mne to všeobecně, když jich je někdy málo, tak dvojnásob.
Takže zkusím 2 mističky a bude to pudová záležitost – buď to pude, nebo nepude 🙂
Vzhledem k tomu, kolik loni u nás bylo mirabelí (špendlíků) tak jsem je dělala bez vypeckování – rozvařiola jsem je, přecedila přes hrubší síto, tak abych z nich odstranila pecky a teprve potom jsem odpářela a sladila.
Já ji taky dělám.a mám ji ráda že není taková jalová ale pořádně pikantní.
Dělala jsem často. Je to rychlé, když někdo přijel a neměla jsem nic upečeno. A nebo, když honí mlsná. Maliny se mi moc neosvědčily, moc peciček a moc aromatické. Meruňky, třešně, rebarbora, ta se ale musí osladit víc. Borůvky jsem nezkoušela, to musím napravit. A drobenku dělám z hl. a polohr. mouky, udělají se křupavé kousky. Mandle mne nenapadly, super, to bude určitě ještě lepší, takže příště mandle.
Moje maminka mě učila dělat drobenku na koláče z hrubé mouky, tak jí tak dělám celou dobu …… jen někdy, když mi hrubá došla, tak jsem dala polohrubou. Pravda, nějaký extra rozdíl jsem nezaznamenala, ale zkusím Tvojí kombinaci hladké a polohrubé. ?
Ona není tak sypká. Mě chutnají ty pečené „pucky“. A dávám napůl krystal a moučku.
Moučku doma mám, krystal ne, ten snad ani nekupuju ….. poslední dobou hlavně třtinový ?
S tím jsem to nezkoušela, i když ho používám.
Přijde mi to na chuť stejné, jen tmavší barva
Tady je prave trtinovy 🙂
Zdálo se mi to tmavší, ale víš jak ….. fotky hodně zkreslují, tak jsem to nekomentovala
Já se doma naučila drobenku z polohrubé a cukru krystalu – tak stejné dvě kupičky. Teď na některé koláče dávám půl mouky a půl kokos.
Já teda dávám do drobenky ještě máslo ? to je třetí kupička. Dělám si legrandu, víš?
Tak větší machr bys byla, kdyby se Ti to povedlo bez másla spojit ?
Já se dnes pokoušela udělat prejt – vypadá to jedle, tak jsem sem zvědavá jestli to i jedlé bude. Bude zítra k obědu. Dostala jsem včera kousek vepře a skoro celá játra +srdíčko a slezinu, tak jsem zavzpomínala na domácí zabijačky. 😎
To vám přeju, já ne, já si dala nejdražší večeři mého života ….. zakoupila jsem dvoje ředkvičky, namazala chleba máslem, posolila a obložila těma ředkvičkama
No to Ti povím, že si tedy dáváš do nosu… Máslo, ředkvičky – takové drahé pochutiny?
Jdu chlapovi obložit chleba kouskem šunky od kosti – té je 100g za 12,90 … svazeček ředkviček 16,90 – děs a běs
Tak to přidej, já ho platila 22,90
? no to už je luxusní zboží pro horních 10 000. Chudí důchodci se musej spokojit s obyčejnou šunkou ?
Zitra recept mezi 8-9. Vstavam pozdeji 😉
Já taky, heč :-). Kašlu na práci, budu doma.
Že se nestydíš, já razím do kolbenky na 6 ?
A vůbec, jak jsi ráno klouzala? Četla jsem, kolik tam u vás bylo zlámaných oudů
Klouzala, nezlamala 🙂
??
Už jak jsem četla v receptu „Zapékací misky ….“, tak jsem věděla, že jsem v pytli.
No nic, už jsem o nich několikrát přemýšlela, tož zakoupím misky na muffiny nebo na creme brulée a někdy vyzkouším.?
A teď z jiného soudku ….. do mého „krásně umytého a vyleštěného okna“ se rozplácnul nějaký pták. Je tam obtisk včetně křídel, jen nikde pod oknem neleží, tak se musel jen trochu ťuknout a odlétnout.
Mno, teď budu muset umýt okna … někdy …. zjara ….. budu pravidelně koukat na ten mastný flek a říkat si: „Přežil, ptáček“ (neplést si s kuchyňským studiem Ptáček)??
My máme krmítka před okny a v určitém postavení sluníčka se okna tváří jako zrcadlo. A tak si ptáček myslí, že odlétá do meze, ale ouha je tam okno. Jeden rok se tak zabili dva dlaskové (to mě bylo moc líto), sýkorky vybírají zatáčku a někdy se strachy po. . . . a na okně je chvístaneček. Jednou to byl strakapoud a toho už bylo víc. V neděli tak skončil čížek, seděl na parapetu a nevěděl chudík co se mu to stalo. Dcera vyběhla a šla zachraňovat, chvilku ho hladila a on odlétl na krmítko se nafutrovat :-).
Dnes svítilo sluníčko, tak je možné, že mu to asi přišlo, že je tam nějaká ptáčice, bo co. (prostě holka od ptáka, nevím, jak to napsat. Přiznávám, že mám dnes mozek jinde)
Tento opravdu musel odlétnout, tož to volám do Práglu radostná, že vše OK a prcek slzavé údolí, že jako musím dát okna pryč, že se ptáček zabil …… vůbec neposlouchala, že ptáček přežil. Až po jaké době si to nechala vysvětlit, ale potom už byl klid.
U nás má Ptáček koupelny, ale obtisk na okně mi ještě neudělal.
Jen jednou přesně na prostředku tabule byla pořádná bílá „značka“ . Mi bylo divné, jak to mohl udělat, když tam nemohl sedět ani letět. Tak to možná bylo svědectví nějakého karambolu v mé nepřítomnosti. Být doma, tak by možná byla i značka v obyváku (tedy ta by bílá nebyla) ?
?? To by byl jako ten „ptáček“ včera v Prostřenu, ten tam měl taky obtisk. Ty bláho, já na to normálně nekoukám, ale vždy to zapnu (asi na to mám nějaký radar, bo co), když je tam něco zajímavého
Já to měla taky.Úplný detailní otisk s roztaženými perutěmi.Vydržel hoodně dlouho.Umýt snadno nešel.Mi to ale nevadilo bylo to zváštní…
V minulém týdnu jsem dělala dvojctihodné koláče a zbyla mně drobenka. Pořád ji přehazuji v lednici a nevěděla jsem co s ní. Tak tento recept mi přišel moc vhod. Ještě pořád máme stromeček a na něm cukroví, tak do mističky přidám pár nadrcených kousků, ať se jich zbavím, to by snad nevadilo a uberu trochu cukru, aby to nebylo přeslazené. Díky za receptík. 🙂
Mě se nedávno podařilo udělat zbytečně moc drobenky a protože tak moc často sladké zase nepeču, tak jsem si říkala, co s tím. No vyřešila jsem to mrazákem a musím říci, že příště byla drobenka za chvilku rozmrazená a vůbec nebylo poznat, že není právě udělaná. A protože dělání drobenky mě moc nebaví, tak jí příště udělám cíleně víc a bude vyřešeno.