(1106) Polévka z kořenové zeleniny nadivoko

kořenová zelenina
základní divoké koření
cibule
česnek
vývar (Masox, vegeta)

Nahrubo nastrouhat kořenovou zeleninu a restovat na másle. Přidat cibuli a  česnek (ten být nemusí). Hned do základu  přidat nové koření, bobkový list a pepř.  Zalít horkým vývarem (nebo vodou a přidat Masox) a chvilinku vařit, dochutit solí  a přidat petrželku.

Recept poslala Věra M. a ke včerejší chvále kořenové zeleniny dodává: “ Celým domovem se line vůně svíčkové a je z toho nakonec jen polévka, ale to nevadí, je výtečná. Kdo nechce jen zeleninu a vodu,  zahustí jíškou nebo krupičkou.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Polévky a nápoje. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

43 komentářů: (1106) Polévka z kořenové zeleniny nadivoko

  1. jarybarka napsal:

    Se mi zdá že tam vidím ovesné vločky?Ty dávám do polévky raději než jíšku.A taky by tam šla pohanka když už o ní byla tuhle řeč.

  2. IvaC napsal:

    Moje oblíbená,protože rychlá,nastrouhám tam,co zrovna mám.třeba kedlubnu,přidám pórek,hodím ty vločky nebo rozklochtané vajíčko a je to .

    • Imelda napsal:

      Díky za rychlý a stručný návod na uvaření polévky. to samé je i polévka od Věry.M. Můj muž trvá denně na uvaření polévky (nikdy tomu tak dříve nebývalo, takže nejsem zvyklá). Už nevím jaké polévky mám stále vařit. V poslední době jsem vařila zelnou, gulášovou, kulajdu, držkovou i boršč, ale takto jednoduchá mně nenapadla a vločkám se on nebrání.

      • IvaC napsal:

        Já jsem myslela Věrčinu polévku,jen s různými obměnami,to jsme si neporozuměli.Někdy do té její základní polévky přidám houby,nebo česnek,atd…

      • jarybarka napsal:

        Imeldo zkus taky z mletého masa je rychlá a výživná.Jen musíš mir mleté doma nebo od řeznika.Já jednou koupila v kaufu ml.maso a kousek jsem hodila kočce třepla tlapkou a odkráčela.V horké vodě to udělalo šedý cucek a pak už to šlo rovnou do wc.To od řeznika se ve vodě rozdrobi a uvaří rychle kupuji 50/50 hovězí a vepřové.A se zeleninou to je bujon jak stehno.

        • Jana Macůrková napsal:

          Já si raději melu maso sama, do polévky na hrubo, krásně se rozpadne. Gulášovku máme teď v zimě dost často.

          • jarybarka napsal:

            No jasně doma mleté nemá chybu.Já z toho mletého dělám i sajoby světou zabijačkovou.Maso pepř sůl česnek cibule majoránka kmín kořenovou zeleninu a do hotové dávám vařené ktoupy.

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Koukam, ze lakystina je nakazliva. Chvili jsem o tom musela dumat 🙂

          • lakysa22 napsal:

            Haderach, Ty, taková obchodnice a neznáš sajoby poléfku?? ??

          • lakysa22 napsal:

            No, obdornice může být i obchodnice..?

          • Vera M. napsal:

            Moje kamoska “copruje” klizku na tom super chopper a je to jednodušší, než skládat cely mlýnek …sice se divím, ze to rozcopruje i klizku, ale prý JO ( a pak vaří gulasovku ). Já tam jedu játra na knedlicky a ořechy , strouhanku …

      • lakysa22 napsal:

        Tak luštitelské taky nejsou špatné, a rajská taky mňam!?

        • BOYE napsal:

          Z luštitelských já nejraději japonskou sudoku a prostou českou osmisměrku. Stačí přidat vejce… A musim se zastat Haderky: Sajobu samozřejmě zná, několikrát jsem ji u ní jedla. Ale ta světá je podivná dezoorientálně ochucená varianta a vyskytla se až letos na blaffestu. A tam se H., bohužel, nedostala, neb zrovna koniášovala Babicovy kuchařky…

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Já Piknik slovo ?
            Pojednání o Sajobě je naprosto úžasný ???

          • jarybarka napsal:

            No vy jste mi teda parta?pláču tady smíchy.jak vás potěši jeden drobný překlep.
            Neznalý návštěvník těchto webovek si musí myslet,že zabrousil na stránky nějakého ústavu.???

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Lucko, ja z tebe umru 🙂 🙂 🙂

        • Imelda napsal:

          Bramboračku samozřejmě taky vařím a do té občas ty luštěniny přidám. Když vařím hrách a kroupy, nebo čočku a trochu zbyde, dávám do krabiček zamrazit a pak do bramboračky přidám.

  3. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Já do zeleninové přihodím v klídku strouhání = těsto na nudle, které nastrouhám.
    A do té od Věrky přihodit pár brambor, trochu hub, oříšek másla, majoránku, libeček, tak je z to bramboračka ?
    Mrkvancová nať, nať z dnes zakoupených ředkví a zbytek řapíkatého celeru pokrájený, vraženo do dvou sáčků a už si lebedí v mrazáku. Ještě jsem zvažovala tam přihodit to zelený od jahod, ale nakonec jsem tuto myšlenku zavrhla. Zítra část hodím do vývaru, uvidím, co to udělá.

  4. Jiřina napsal:

    Jé, někam se mi zatoulal komentář. Tak znova takovou polívečku dělám často, ale dávám buď zeleninový, nebo hovězí bujon, ale to je celkem jedno. Zahušťuji většinou červenou čočkou, nebo kuskusem, vejcem, nebo strouháním těstem na nudle a dávám skoro vždy nakrájenou bramboru. Lucinka tady jednou zmiňovala kvasnice na dochucování polévky, od té doby používám dost často, musím zase objednat, jeden balíček jsem dala dceři a už nemám skoro nic. Chce to objednat větší dávku, poštovné je dražší než kvasnice.
    Talířek je moc pěkný. 🙂

  5. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Holky, od 1. ledna je toto teprve ČTVRTÁ poblivka (a to mi věřte, já to fakt spočítala. Teda ty oficiální, v komentících jich asi pár bude, to souhlasím) ….. nějak to flákáme ?
    Co vyhlásit poblivkový týden? Máte na uvaření, vyfocení, popsání a poslání celý pátek, sobotu a dopolko v neděli.
    Teda takto, nepatří mi to tady, tak můžu vykřikovat jak Zaňáková v Krysaři ??

  6. Jiřina napsal:

    Není to pohádka o Hloupém Honzovi, nebo Honza málem králem a hlavní roli hrál Korn.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..