(1118) Kynutý knedlík v páře

1/2 kg polohrubé mouky,
2 dcl mléka,
lžička cukru,
lžička soli,
1/2 kostky kvasnic,
2 vejce,
2 lžíce oleje

Mouku smícháme se solí, z mléka, lžičky cukru a půl kostky kvasnic uděláme kvásek, když vzejde tak ho nalijeme k mouce, přidáme 2 celá vejce a 2 lžíce oleje. Vypracujeme těsto, necháme hodinu kynout, uděláme šišky, nebo plněné knedlíky (ovoce, povidla atd.), necháme ještě tak 10 minut nakynout a vaříme na páře (přílohové 20 minut, plněným stačí 15). Já vařím na látce (do většího hrnce dám vařit vodu, na hrnec položím látku, kterou přichytím prádlovou gumou (guma musí být dost našponovaná, aby látka na hrnci dobře držela) a zaklopím druhým hrncem.

Recept poslala: Nella

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 komentářů: (1118) Kynutý knedlík v páře

  1. Vera M. napsal:

    Ten nemá chybu, mám moc rada prilohovy bez zemli.

  2. a.rena napsal:

    Já teda dělám knedlíky i s rohlíkem, mám tam ty kousky ráda. Vypracuji těsto, udělám zrovna šišky a nechám kynout pod utěrkou. Pak už jenom sesunu do vody, po uvaření propíchám a potřu máslem, aby neokoraly. Neprasknou a nejsou oslizlé.

  3. henriet13 napsal:

    Dělám skoro stejně, jedno vejce a víc mléka

  4. olinamusilova napsal:

    Domácí kynutý knedlík taky vařím buď s ovocem nebo když chci jako přílohu, přidám na kostičky nakrájené rohlíky. Vařím v páře tak, že dám do hrnce pařáček pomazaný trochou oleje, aby se knedlík nepřilepil.

  5. Veverka napsal:

    Ovocné kynuté knedlíky dělám také tak, dělávala je tak na páře moje maminka, na utěrce přichycené gumou a přiklopené dalším hrncem. Manželova maminka je zase vařila ve vodě, obojí je dobré. Jsou v plánu zítra s borůvkami sypané tvarohem, dlouho nebyly.

  6. olinamusilova napsal:

    Tak ty jsou nejlepší, ale jednou jsem použila borůvky mražené a vytekly mi. Sypu je skořicí, cukrem a poleju máslíčkem , to nemá chybu.

  7. Jiřina napsal:

    U nás se do kynutých knedlí nedávalo mléko, ale voda. Jinak příprava stejná a po uvaření se natřely sádlem nebo olejem aby nelepily. Knedle i plněné knedle vařím ve vodě. Jo a nikdy jsme nedávali do těsta, které se vařilo, tuk. Jen do buchet, které se pekly v troubě.

  8. BOYE napsal:

    No, je načase vyzkoušet knedlík na páře. Nikdy jsem to nedělala, tak to prubnu. Brzy je v plánu pták na paprice, nebo houbách – to jak se v poslední chvíli bude kroutit huba. Tak se pro jednou budu bez reptu držet receptu a uvidíme, jak nás okouzlí. 🙂
    Jinak, pokud si chcete užít trochu srandy, podívejte se na batátové škubánky s bryndzou na PŽ. Připadá mi, že už někomu přeskočilo: Samý dobrý věci, ale kombinace fakt humorná…

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Výborný knedl, nemám v houskáči ráda rohlíky, takže ano.?
    Jen nevím ten olej, ale zkusím a uvidím. U nás se nikdy do těsta nedával, jen se potřel po uvaření. Pravda, u nás se houskáč vaří ve vodě, ne v páře. ?

  10. kvetula.v napsal:

    Už jako puberťačka jsem se krom válení a krájení vlasových nudlí naučila i knedlíky. Jen hrubá mouka, trochu soli, droždí, vlažná voda a 1 vejce. Později jsem se od tchyně naučila vařit knedlíky na páře. Bylo to v době, kdy byla špatná mouka a ve vodě se divně srážely. Ona je na páře měla hezké. Od té doby mám kastrol přiměřené velikosti, do něj cca 5 cm vody, kus plátna s přesahem přes okraj kastrolu a pěkně pevnou prádlovou gumu. Než se začne voda vařit, přiklopím pokličkou, jak se hodně vaří, dám na plátno 2 šišky knedlíků přiklopím plastovou mísou o kousíček menší než je hrdlo kastrolu, trochu ztlumím na mírný var. 20 minut si toho nemusím všímat – nepřetéká, netřeba obracet. O potírání olejem jsem nikdy neslyšela- zkusím.
    Ovocné knedlíky dělám z polohrubé mouky s mlékem a trochou cukru a vařím ve vodě, aby byly hezky kulaté 😎

  11. Jiřina napsal:

    Děvčata, jak čtu ty vaše reakce, tak se mi sbíhají sliny i teď v noci, ať je to z jakékoliv mouky a plněné čímkoliv, vařené ve vodě nebo v páře, dala bych si je hned. 🙂

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..