(1111) Pirohy kynuté

1 kg hl. mouky
1,5 deka kvasnic
sůl a cukr (do kvásku)
mléko

Těsto zaděláme (nesmí být ani tuhé a ani řídké) a necháme vykynout. Potom ho rozdělíme na části a vyvalujeme na plát. Nakrájíme na kousky (obdélníčky, u kterých víme, že tam  náplň zabalíme celou)  a na každý vložíme pokrájený salám na větší kousky/mleté maso/uzené se zelím , co má kdo rád.   (Autorka  dává většinou točeňák od jejich  uzenáře, ale ne moc tučný,   jinak v troubě vytéká tuk).

Zabalíme kousky dle prvního fota a necháme ještě na plechu kynout. Po cca půl hodině potřeme vejcem, posypeme hrubozrnnou solí a kmínem/mákem/semínky  a  dáme do rozpálené trouby na cca 200° a pečeme do zlatova.

Recept poslala Úsměvka: „Dají se jíst teplé i studené, ale teplé jsou nejlepší, dají se ohřát i v mikrovlnce.“

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

34 komentářů: (1111) Pirohy kynuté

  1. lakysa22 napsal:

    On tu dneska vůbec nikdo není?? Není náhodou nácvik s novejma košťatama a mi nikdo neposolil pozvánku?? A to mám podle nového trendu lopatu!!
    Tak aspoň kouknu na tu Úsměfčinu dorotu : za mně se sladším zezlím nebude mít chybu..možná by to fingovalo i s Nivou….?

  2. henriet13 napsal:

    Já se pirohy dneska dokonce inspirovala, ale nebyli kynuté a pečené, ale z obyč. těsta, plněné špenátovo- sýrovou náplní a uvařené v osolené vode. Podáváno s propuštěným máslem a gran padanou. A ještě byl i experiment, půlka s makovou náplní, usmažené na oleji (foto mám).

  3. blahovka.h napsal:

    Tak tohle bych mohla, ale jen já. Muž by mi řekl, že je to buchta a tím pádem má být náplň sladká. Je tak trochu „konzerva“, z toho důvodu nejí ani pizzu.
    Dnes mám pracovní den, to je sice každý den, ale dnes je to za peníze :-).

  4. kvetula.v napsal:

    Recept má hezké číslo a hezkou fotku. Jen má velikááánskou chybu – neleží u nás na stole a já musím jít dělat k večeři něco jiného. To už bych nestihla vykynout a umotat 😕
    Teprv jsem se trochu zotavila ze zdravotního výletu. MUDr 55km (nejbližší odborník) , počasí na prd, a 2 hodiny čekání na nepohodlných lavicích. Tedy tak dlouhé pauzy mezi jednotlivými pacienty jsem dosud nikde nezažila ?
    Tak okouknu dobrotu a půjdu pro dnes uvařit chleba – ale bude se zeleninkou! 😎

  5. Vera M. napsal:

    Určitě super pro ty naše hladové krky , co nás tak rádi prepadavaji a cele večery pak hrají společenské hry a vedou nekonečne debaty. Je to domácí a to se CENÍ. Alespoň ti moji jsou uznali, haha. Připomnělo mi to “klobasniky”, které pečeme na Velikonoce ?

  6. BOYE napsal:

    My pirohy rády, ale od doby, co Dorostenka stávkuje se pšenicí, těm těstům moc nedáme. Teď byla D. pár dní pryč, tak jsme si udělaly vepřo, knedlo, zelo a knedlíky s vajíčkem. V noci se nám vrátila, tak dneska kulajda s velkou množinou brambor a ztracenými vejci. Až když jsem začala ředit jíšku mi docvaklo,že stejně musím načnout ještě jeden kastrol na bezjíškovou variantu. Zahustila jsem rýžovou moukou a děvenuška si libovala. Prý skvělé. Tak máme zas jednu čárku za odzkoušení…

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..