(1112) Kuře la c‘

kuřecí maso (prsa, stehenní řízky)
1 vejce
Solamyl
1 kapie (nebo dvě lžíce  sterilovaných)
1 velká cibule
2 polévkové lžíce červeného vína (nemusí být)
sójová omáčka
cukr

Rozmícháme vejce se lžící Solamylu a promícháme s masem nakrájeným na kostičky. Dáme do lednice odležet alespoň na hodinu, ale klidně přes noc.

Kapii nakrájíme na širší proužky, cibuli na kolečka.

V šálku smícháme víno, sójovou omáčku, kávovou lžičku Solamylu a lžičku cukru (kdo nedá víno, dá pár kapiček octa, pokud ovšem nemáte sterilované kapie 🙂 ).

Na pánvi rozpálíme tuk a prudce na něm osmahneme připravené maso. Pak přidáme cibuli a kapii, pár minut  prohazujeme (až bude maso měkké, ale trvá to jen chvilku) a nakonec přidáme nachystanou omáčku. Spolu ještě asi 2 minuty podusíme.

Okamžitě podáváme, ideálně s rýží, ale lze i hranolky.  Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Masa. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

27 komentářů: (1112) Kuře la c‘

  1. Ivana P. napsal:

    To vypadá moc dobře, i když já bych volila spíš variantu s rýží.

    • sharka.68 napsal:

      mě by k tomu jela rejže a nebo skleněný nudle, ale maso na proužky, líp se berou do hůlek 😀

      • Haderach Kwisatz napsal:

        Bohužel, rýži vařím minimálně a když tak pouze s omáčkou, ze zdravotních důvodů. S hůlkama neumím a nestydím se to přiznat – nejsem Číňan, abych to používala doma (ještě leda tak v čínské restauraci, k tomu to řekněme patří).

        • blahovka.h napsal:

          To jsme dvě, s hůlkama bych se zranila. Jednou jsme byly s dcerou vzaty v Bernu do čínské restaurace, jídlo super, ale byly jsme jediné s příborem (sice se nedivili, ale připadala jsem si jak vidlák).

          • sharka.68 napsal:

            já se jimi učila jíst doma, napřed jsem přebírala kávový zrnka,pak jsem s nimi jedla špagety a míchaný vajíčka,pak segedin….aby si zvykly prsty…teď v poho i mini závitky, sushi, oběd v asijských restauracích…mě to jídlo prostě příborem nejede,není to ono…ale nevadí mi,když tím zákazníci jedí, spíš mi vadí,že na mě furt čumí 😀

          • BOYE napsal:

            Mně bylo sedmnáct, když na přechodu Šumavy jsme někde zapomněli u potoka lžíce. Vařili jsme si většinou těstoviny, tak jsme oškrábali klacky a moje první zasvěcovací jídlo byla kolínka s vepřovkou. Od té doby mám hůlky pohotově a doma cíleně. Dětem je strkám od chvíle, kdy zvládnou špagety vidličkou. Tudíž klackama do sebe soukáme kde co. Prý to pomáhá se nepřežírat. Nevim, nepozoruju. 🙂 Nicméně mi vůbec nepřijde divné jíst čínu příborem. Horší bylo v novopacké čínské restauraci, když jsme se ptali, zda nám dají hůlky. Jistěěě! No, dali. A jídlo přinesli na nejplacatějších talířích, jaké jsem kdy viděla… Trochu peklo: Nejstaršímu dítku tehdy bylo osm. A všechna tři odmítala jíst příborem, když už jsme si vyžádali klacíky. 🙂

          • blahovka.h napsal:

            Jeden z prvních dárků, který jsem dostala od synka z jejich cest po Asii byly hůlky. Takže domácí pokusy taky byly, leč nějak bez úspěchu. Takže svoje cesty budu směřovat do míst, kde jsou příbory :-).

          • BOYE napsal:

            No, na mě jednou taky padly chmury: Chodila jsem hlídat malá vietnamátka. Holčičce byly dva, jejímu bráchovi pět. Měli doma ještě dědečka a ten vždycky chystal oběd. Když jsme zasedli k mé historicky první pholívce, vzala jsem suverénně hůlky, přestože dědeček mi bez ptaní k tradičním nástrojům připravil i evropskou lžíci. Byla jsem ve čtvrtině misky, když to dvouleté dítě hůlkama dojedlo! Dorostence byl tehdy rok a půl, ta svou porci bezostyšně vychlemtala. Dědeček pravil, že „das ist in ordnung“. Jo, byly to fajn časy, kdy Vietnamec s Češkou mluvili německy, neb to byla jediná řeč, na které jsme se trochu shodli.

  2. BOYE napsal:

    Nooo! Čínsky moje břicho umí. Tohle je jeden z mála receptů, který má i jméno. Mám maličko jiný postup, který praktikuju u všech“čín“ a navíc přidávám kousek pórku, neb barvy jsou barvy. 🙂 A na čínské vaření, když kuře, tak prsa. Stehen je mi líto, kdežto prsa jsou veskrze nudná a potřebují omáčení. Navíc mám zažito, že když čína, tak maso na dlouhé tenké nudličky, a to z prsou jde nejlíp.
    Dokonce jsem o čínským jídle na dnešek uvaažovala, čili slina mi teče, ale není pórek. mám dvě možnosti: Udělat s rejží tuňáka, nebo tady to kuře s laclem (proč nemá celý montérky, vždyť v Číně je to uniforma, že, souruhu Mao?)… A vítězem se stává…… : Haderčino kuře a vzpomínka na kulturní revoluci!!! Gratuluji! Medaili pro vítěze, v rudé sametové etui, si můžete vyzvednout na vrátnici. 🙂
    Jinakost mého postupu: Vždycky si osmahnu nejdřív zeleninu, tu z pánve vyndám, šoupnu maso a když je hotové i s omáčkou, přihodím zeleninu, míchnu a chvilku nechám spolu prolnout, ale už mimo oheň.

  3. Jana Macůrková napsal:

    čínu také, ve všech variantách, neb kuřecí prsa i stehna jsou povinnou výbavou našeho mrazáku. Dneska ale zbytky po včerejšku – byl doma synátor a tak byly jahodový knedlíky. A zbylo dost (až se divím). A zítra nějaká rybka, asi filé v bylinkách.

  4. blahovka.h napsal:

    To je zrada! Dnes takový super recept. Já včera vyndala z mrazáku stehenní řízky, že z nich něco vytvořím a byly odsouhlaseny zapečené noky s masem, kouskem slaniny, nivou a ještě nevím co najdu a v rozmařilosti tam přihodím. Změnila bych hned obědové menu, ale tohle by si muž špatně ohřával. Jdu zítra do práce a to musím vymýšlet taková jídla, která jdou snadno zteplat v mikrovlně. Takže příště. Hranolky k tomu budou super, nějak poslední dobou čínský broky máme často.

  5. kveta.batkova napsal:

    My jsme dnes poobědvali čínské bezvaječné nudle (jako špagety) s mletým vepřovým masem udělaným na cibuli s trochou pórku a sladkým zelím, to vše ochucené trochou sojovky, pepřem a uzenou paprikou. Ještě zbylo maso na zítra, tak to pro změnu udělám s bulgurem nebo rýží. Ten dnešní recept je príma, hned bych si s těmi hranolky dala. No nic, bude příště.

  6. 60anda napsal:

    úplně mimo mísu, chci udělat krupicový nákyp, recept 1100, ale nějak se z receptu vytratilo kolik mléka , poradíte mi?

  7. sharka.68 napsal:

    Boyko, to je krásná příhoda s tou malou vietholčičkou….já ti taky jednu napíšu. Když jsem seděla v jejich bistru a dávala si ty jejich skvělý pálivý papričky,nakvašený- jedla jsem to jako pudink, tak ke mě došel jejich malej syn a mával ručičkama, a snažil se mne odradit od toho,abych si tu plnou lžičku,dala do pusy…vyběhl jeho otec, ten se omlouval,pak matka ,ta se taky omlouvala a pak vyšel syn, co uměl nejlíp česky a povídá- že mi malej chce říct, že to moc pálí,ať to nedávám do húst…no a malej pak jen zíral a málem se mu ty očička srovnaly do našich evropských parametrů,jak je kulil, jak jsem vyjedla mističku a nic to se mnou neudělalo..to se vyškubl otci,došel ke mě a poklonil se…když si koupím velkou lahev sriratchy, mám ji na dva tejdny…

    • Jana Macůrková napsal:

      Řekla bych, že máš plechová nebo asbestová hústečka, to měl můj tatínek, já to po něm nezdědila. Navíc manžel ostré nemůže kvůli problémům se střevama a tak pálivé velice omezeně i když ho já mám docela ráda.

    • BOYE napsal:

      🙂 My sice kupujeme malou láhev, ale „ekrazitu“ musí být dost. Červený, žlutý a zelený… Když chybí, dostávám ceres. Značky střídáme, dokud se neustálíme na jedné, která chutná všem třem. Sriracha je jasná, teď testujeme žluté. Spotřebu máme menší než ty, ale asi to je tím, že holky ještě nedorostly a ten azbest v kušničkách nemají dostatečně vytvrdlý…

  8. Jiřina napsal:

    Kuřátko s hranolkama vypadá moc jedle. U nás dneska polévka z vepřové dost masité křížové kosti i s velkým ocáskem/ to už jsem dlouho neviděla-ten ocásek/ děda si poručil česnekovou omáčku a brambory, vzpomněl si na mládí, doma toto jídlo dělali často a u nás to bylo stejné. Ale česneková omáčka, která se vždy dělala při zabíjačce, to bylo docela něco jiného když se vařilo hodně masa z hlavy, ovar adt. Toto jídlo jsem dělala snad před 20ti roky. Inspiroval nás ten ocásek, tady se většinou vepřům sekají, jinak si je ukusují, alespoň tak mi to bylo vysvětleno. Docela jsme si pošmákli.

  9. jarybarka napsal:

    Koukala jsem na to už ráno a moc se mi to líbí.S rýží.Tu můžu téměř každý den.Dnes byla vepř.kýta s cibulí a br salátem,zítra totéž.

  10. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Mám doma něco podobného, rarachy se to zove, ale už jsem to dlouho nedělala, tak dík za připomínku.
    Jen se musím přiznat, že u věty: „….., pár minut prohazujeme ….“ jsem se musela smát. Jako kdybyste mě viděli, jak prohazuju a mám to fšade, jen ne na té pánvi, tak byste se smáli taky. ?? Na tento styl vaření fááááákt nemám buňky, bo co je k tomu potřeba.
    Já bych dala určo hranolky.
    K číně dávám rýži, ale tam dávám pórek a kari koření.
    A u nás dnes svíčková s knedlem, můžete hádat proč, máte 3 pokusy ?
    Vlastně ne, bude stačit jen jeden, věřím ?

  11. IvaC napsal:

    Uz jsem dlouho nevidela nic od 59,ta, ma rada palive, copak je s ni?

  12. kvetula.v napsal:

    Něco ala čína už jsem dlouho na stůl nedávala. Zkusím 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..