(1126) Mechový dort

250 g špenátu (čerstvý nebo mražený)
šťáva a kůra z 1 limetky
4 žloutky a 4 bílky
440 g polohrubé mouky
170 g oleje
200 g cukru
1 prášek do pečiva
špetka soli
Špenát s limetkovou šťávou a kůrou rozmixovat na kaši,
přidat žloutky, cukr, olej, a vymíchat do hladka.
(Stačí ručně). Mezitím z bílků ušlehat pevný sníh. Mouku s práškem do pečiva a solí důkladně promíchat, vmíchat do zelené kaše a nakonec přidat i sníh.
Péct na cca 165 st. (podle vaší trouby).  Forma 22 – 24 cm.
Krém a zdobení podle chuti. )

Dort jsem prokapala limetkovým rozvarem, krém jsem udělala 1 mascarpone a jedna 33% šlehačka s limetkovým rozvarem, který je zahuštěný trochou želatiny.
Dort je vynikající vypadá úžasně a ještě líp chutná

Zdravím všechny do Bramborajdy. Zatím však sama bojuji s časem, den má málo hodin
Majka

Příspěvek byl publikován v rubrice Sladké pokrmy. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (1126) Mechový dort

  1. Jiřina napsal:

    Dort vypadá nádherně, ale nikdy jsem o takové skladbě neslyšela. Zajímalo by mě, jakou má chuť, proč ten špenát.

  2. jarybarka napsal:

    Vypadá zajimavě.Pokud by to jen trochu šlo uměla bych si ho představit i na slano=se šunkovou nebo uherskou pěnou,místo ktému a zdobený okurkou papričkami a klobásounapř.

  3. blahovka.h napsal:

    Věřím tomu, že bude výborný. Já sama bych ochutnala, ale vím, jak by to dopadlo u nás. Kdysi se prodával barevný kokos a já nadšená jsem chtěla ozvláštnit vánoční cukroví a nejoblíbenější eskymáčky jsem obalila v modrém kokosu. Tohle cukroví vždy mizelo jako první, jen ten rok ho z větší části dostaly slepice. Přitom chuť byla naprosto stejná. Jsme „konzervy“, asi bych neuspěla :-(.

  4. Haderach Kwisatz napsal:

    Ja vim, ze Maja je cukrarka par excelance, ale tohle me desi. I kdyz spenat je vlastne chutove neutralni a chut mu doda az ta limetka…

  5. BOYE napsal:

    Hurá!!! Peču buchty z řepy, z mrkve, z pastináku. O špenátu jsem uvažovala, ale nikdy to nezkusila, neb by mi bylo líto ostatních surovin. Nesnášim umělá barviva – pro mě mají pachuť i v minimálním množství a zelená chybí – vyjma petržele, ale to by pak dortík chutnal jako polívka. Tak že já děkuju, potěšení na mé straně atd., atd… A limetky mám čím dál raději.
    Tak, už mi chybí jen ta modrá. Už 29 a 1/2 roku mám v hlavě podobu potaženého dortu a jsem tím mírně posedlá. Jenomže potah MUSÍ být blankytný! 🙂 Nemusí, na jakémkoli podkladu by to vyznělo, ale sen je blankyt, no.

  6. kvetula.v napsal:

    Dortík je krásnej, neobvyklej. Klidně bych ochutnala. Stejně jako Eva začínám přemýšlet na zeleném dortu na slano 😎

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..