(1128) Rajská malajská

…aneb Masalo z cizího pusalo

3 – 4 vařené a oloupané vepřové jazyky
4 střední červené cibule
2 -3 stroužky česneku
1 lusk papriky (kapie)
2 lžíce rajského protlaku
kus meruňkové pasty (asi jako větší pingpongáč)
cca 0,5 dl jablečného octa
kousek strouhaného zázvoru/ nebo lžička sušeného
1 PL garam masaly
vývar
trochu oleje
sůl, případně sojovka, cukr – na dochucení
byliny na posypání

Na hlubší pánvi opékejte na oleji hojné množství cibule do sklovata. Přidejte nakrájený česnek, papriku na drobno, rajský protlak, meruňkovou pastu a lžíci masaly. Všechno promíchněte, zarestujte a vchrstněte ocet. Míchejte, dokud se neodpaří. Zalijte trochou vody nebo vývaru a pomalu vařte do povidlové konzistence. Pak dolejte větším množstvím vývaru a nechte pomalu bublat. V této fázi dochuťte. Omáčka má být sladkokysele pikantní, voňavá a řízná natolik, že téměř nepotřebuje solit. Její množství zredukujte varem tak, aby měla konzistenci mírně ředěného sirupu.

Úplně na konci vaření do omáčky vložte maso, nakrájené na cca centimetrová kolečka a nechte chvíli marinovat. Stačí pár minut, ale déle je lépe (pak případně přihřát).

S basmati rýží a posypáno bylinami nám to moc chutnalo.

Recept poslala BOYE (je tu někdo, kdo to nepoznal?): „Jazyky jsem vařila zcela po česku s kusem cibule, novým kořením a bobkovým listem. Jen minimálně osolené, protože zbytek vývaru je základem kočičího menu…
Navzdory názvu nemá tento recept nic společného s malajskou kuchyní! Vznikal za pochodu a ještě při smažení cibule nebylo jasné, co z toho bude. Jisté bylo, že máme chuť na něco mírně orientálního, ale ne čínského, něco sladkokyselého, ale ne sweet and sour… A když se potkal rajský protlak s masalou, název byl na světě 🙂 „

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

39 komentářů: (1128) Rajská malajská

  1. IvaC napsal:

    Nikdy jsem neslyšela o meruňkové pastě,může to být dobré,mám ráda meruňky, a dá se to použít i jinam?Jinak Boyku člověk pozná hned-už název je jenom její….

  2. IvaC napsal:

    Takže ,jestli tomu rozumím,místo pracného shánění,si ji mohu ze sušených meruněk udělat sama.Dobrý nápad…

  3. blahovka.h napsal:

    Tohle bych mohla i ve větším množství. Jen nevím, co by tomu řekl reflux a můj muž. Já teď poslední dobou nějak moc hřeším, takže jedlou sodu používám až moc často.

  4. BOYE napsal:

    K pastě: Původně jsem si říkala (a pak zapomněla), že k recepisu dodám dodatek. Nemáte-li pastu, stačí pár sušených meruněk předem namočit a rozmickovat. 🙂

    • blahovka.h napsal:

      A nemáte-li meruňky, dejte švestky a nemáte-li švestky dejte povidla a pokud nemáte ani povidla, tak to nevařte, neb jste hospodyňka na dvě věci :-).
      Lucko, to byl ftip :-)))))). Doufám, že přežiješ můj nejapný koment :-).

      • BOYE napsal:

        Jednak je to přesně jak píšeš – ty náhrady, jednak mám doma i datlovou (kyš, kyš) a navíc tvá poznámka byla velmi japná. Neb jak se můžeš dočísti – už bylo kde co v hrnci a furt nebylo jasný co… 🙂

        • blahovka.h napsal:

          Tak já mám doma z datlí sirup a nejen z datlí i z agáve a ještě kokosový. Jsou husté a na zmrzlině luxusní. Dám si až mi slehne večeře. Kopec našich brambor, máslo, kus tvarohu a k tomu půl litru acidofilu. Proč já se neumím normálně najíst, vždycky se přecpu :-).
          A takové to vaření, nevím co tam dát, znám. Byly doby, kdy jsem byla abstinent z důvodu stálého ježdění, pracovně a nebo stále jedno z dětí potřebovalo někam odvézt nebo přivézt. Jediná možnost byla o víkendu dopoledne. Takže malinký veselý kalíšek a to se to vařilo, děti mi z legrace říkaly dopolední alkoholička. Ale málokdy jsem dokázala krmi zopakovat. V rozmařilosti jsem nacpala do hrnce leccos a vždycky to bylo dobré.

  5. Jiřina napsal:

    Jen skutečná kuchařka vaří jídlo /ještě ani neví co vytvoří/ a vyjde z toho taková nádhera. Já taky meruňkovou pastu neznám /ale u mne žádný div/. Jak jsem tady už jednou psala dávám lžíci meruňkové marmelády do svíčkové /rada skutečného kuchaře/.
    Jak je vidět, meruňky nejsou jen vynikající ovoce na jídlo nebo marmelády.
    Mimochodem, tu zeleninovou polévku s garam masalou jsem vyzkoušela a byla vynikající, takže tento recept udělám s klidem, určitě bude chutnat. Chuť garam masaly už u nás má svoje místo. Už nevím, kdo ji tady prvně zmínil, ale moc za to děkuji. Ještě že jsem tady na Bramboračce a začínám zkoušet dříve u mne neznalé chutě. Sušené meruňky mám ještě od vánoc, takže pastu si vyrobím dle návodu. 🙂

    • BOYE napsal:

      Meruňky, jablka – to jsou hvězdy. Dají se použít od sladkého, přes NE sladké až po slané. A vždycky skvělé. S tou masalou mám z tebe radost! 🙂 Já se dlouho indickým chutím vyhýbala, protože se všechno řešilo českým „kari“ a to mi opravdu nesedí, až na pár výjimek. Až s nástupem cest do Indie a Indů sem, jsem objevila ten pravý indický základ. A byla z toho láska. Zrovna tak s čínou – to byla jen hnusná sójovka, glutasol a buráky. Až když jsem pochopila, že dobré čínské jídlo vznikne i když se v něm neobjeví ani jediná z těch věcí, jsem jí přišla na chuť. Číně i sójovce. Teď, když holčičkám pomalu plechovatí huby, asi se začnu zabývat i thajskou. Jen na to tu roste málo kokosáků – když mě chytí záchvat, jde to na metráky. 🙂
      Jejda, holky, nemáte někdo nějakou zkušenost s africkou kuchyní? Tím nemyslím Maroko a jiné středozemní sousedy, ale něco od rovníku dolů. Moje někdejší šéfka měla muže z Ugandy, jednou mi přinesla cosi, co vařila, ale brekeke. Tehdy jsem si říkala, že to teda pro mě není. Nicméně časem se ukázalo, že ona neumí dobře uvařit nic. 🙂 Tak bych jim dala ještě šanci.

      • Usmev.na.moji.tvari napsal:

        Jednou nám bylo předložené kuře s banánem s tím, že je to africké jídlo …… kuřecí okozí na kousky osolené + banány na kolečka + žampiony + mléko (asi z nějakého vemblouda, či čeho)/možná šlehna + tymián a bylo to upečené.
        Tak asi takto, sníst se to dalo, ale koření v tom téměř žádné a představa, jak v Africe shání žampiony a šlehnu ….. asi to tak bylo jen nazvané.
        Jinak běžně jíme cous cous, ten je výborný, ale to je asi ten sever Afriky …..?

      • blahovka.h napsal:

        Přines půlku slona mi se s tím popereme :-). To by bylo, abychom nějaký recept nevymysleli :-).

        • BOYE napsal:

          Plněnej chobot, roláda z uší, kilometr bůčku a křupavý stehýnko… Jsem zvědavá na tu zlatavou kůžičku 😀 😀

          • kvetula.v napsal:

            ???

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Jsem byla minulej tejden v ZOO, mely jste rict. Slona jsem jeste nepychala 😉

          • kvetula.v napsal:

            Hadérko, Ty se nezdáš! Pro Bramboračku a experimenty upychnout malého mamuta…??

          • Haderach Kwisatz napsal:

            Si predstavuju, jak jdu ze ZOO pesky pres Stromovku se slonem. Reku bychom prebrodili…lavka neni a privoz pro vysoky stav vody nejezdil 🙂
            A nevim, jak bych ho dostala do 3.patra…no, mame garaz 🙂

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Hadérko, Ty se nezdáš …. a přes Stromovku to zrovna švihneš ???

          • BOYE napsal:

            Přivedl jsem domu Božce
            nádhernýho nosorožce,
            koupil jsem ho v hospodě.
            Za dva rumy a dvě vodky,
            říkali mi, že je krotký,
            pošlapal mi polobotky,
            ale jinak v pohodě.
            Vznikly menší potíže
            při nástupu do zdviže.
            Při výstupu ze zdviže už nám to šlo lehce…
            Vznikly větší potíže,
            když Božena v negližé
            řvala, že ho nechce…
            K.P.

          • kvetula.v napsal:

            ?????

          • Usmev.na.moji.tvari napsal:

            Boyko, už tu chybí jen žirafa a upozorňuji, že to nemůžu říct, páč ten prcek je má oblíbené ….. a k tomu surikatky, tygry, Lori a jiné papouchy, tuleně a tak ?

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jéééé, já dávám jablečný ocet na vlasy, max. ho některé roční období popíjím po ránu v panákách.
    Ale do vaření jsem ho ještě nikdy necpala, páč má zvláštní chuť. Jak je vidět, tak to funguje ?

  7. kvetula.v napsal:

    Majda vyznívá luxusovně. Jelikož jsou u nás v kurzu Kořeněná kuří játra se zeleninou ala Boye a další pikanterie zde uvedené – pro mne dosud netušené kombinace- je mi zcela jasné že i toto žrádélko dostane velmi vysoké hodnocení.
    Dotaz na autorku této dobrůtky. Když nevlastním prasečí jazyky, ale vyskytují se tu dva mlsné, lidské, s jakým jiný masem to taky hezky vyzní? Ráda bych okusila dřív, než ty blajzáčky někde potkám 😎

    • BOYE napsal:

      Já bych řekla s čímkoli libovým. Kuřecí okozí, čuňecí kýtu… Mno, i když, ten jazyk nejvíc připomíná panenku 😀 (eslipak by jí nebylo škoda…)
      Věc se má tak, že já prvně v životě vařila jazyky a bylo jich hodně a tohle jsme spáchali s druhou várkou. První byla s křenem, hořčicí a chlebem 🙂 Já vždycky klohnim, pak to vyfotíme, sníme a když nám po tom nic nejni, sepíšu, co jsem tam dala a pošlu. No a pak si tady opíšu recept. 😀

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..