(90) Škvarkové placky (pagáčky)

1 – 2 kg vepřového sádla

800 g hladká mouka
1 kostka droždí
mléko na zadělání
špetka cukru
kmín
sůl

Sádlo nakrájíme na malé kostky, přidáme trochu soli, podlijeme vodou a na plotně pečeme, až sádlo pustí všechen tuk a škvarky mají barvu světle béžovou.  Přes síto vymačkáme přebytečný tuk, ten dáme do tzv. Sádláku vychladnout.

Škvarky část umeleme a část jen nakrájíme ne jemno.

Z hladké mouky, droždí, mléka a špetky cukru  a několika lžic škvarků (můžeme přidat i 1 – 2 lžíce sádla) vypracujeme vláčné těsto, které vyváĺíme na sílu asi 1,5 cm. Vykrajujeme kolečka (nebo rozkrájíme na obdélníky), posypeme kmínem, solí nebo nemletým mákem  a pečeme v troubě do zčervenání.

Autorka receptu: Jana Macůrková

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

7 komentářů: (90) Škvarkové placky (pagáčky)

  1. Vera M. napsal:

    Co Se tyče sadla , ke konci skvareni se přida trosku mléka , vyskvari Se skvarky krásné a červenoucke

  2. raduna.ha napsal:

    Tak za tento receptík moc děkuji. Pro pagáčky jsem si svého času chodívala do
    zdejší hospůdky. Měli tam vynikajícího kuchaře a ten je měl každý den čerstvé.
    Ale recept nechtěl prozradit. Potom hospůdka měla změnu majitele a kuchař do důchodu.
    Tak už nic. Doufám, že toto bude ONO.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..