(1147) Houbové koření

Máte větší množství sušených hub, které už v pokrmech nemůžete ani cítit? Nebo nemáte rádi v jídle větší kousky sušených hub a přesto houbovou chuť milujete?

Houby usušte až při dotyku chrastí a praskají. Válečkem na nudle je podrťte na co nejjemnější drť, nasypte je do mixeru a rozmixujte na prach.
Uchovávejte ve skleničkách v chladu.

Recept a houbové koření mi poslala Jana Macůrková (díky!) a dodává: „Nezkoušela jsem drtit tyčovým mixérem, použila jsem starý mixér s nádobou.“ (Což je určitě dobře, jinak by kuchyň vypadala jako za prachové bouře na Marsu.)

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

30 komentářů: (1147) Houbové koření

  1. Inka napsal:

    Můj tatínek na tohle koření používal Pestřec a na jeho mletí měl jeden elektrický mlýnek na kávu. Bohužel se do toho koření zamiloval tak, že ho cpal snad všude…

  2. Vera M. napsal:

    Jste moc šikovne holky ! Já babar léta používám houbovy bujon Maggi, za což jsem se již daaaavno tady omluvila ( hlavně Luci BOYE), ale on je tak dooooobryyyyy a tak nakopne ty zeleninové polévky atd a nemá žádnou umělou pachuť, houby houby houby

  3. a.rena napsal:

    Toto jsem s houbama udělala na podzim, kdy byla taková nadúroda, že už jsem nevěděla, co s nimi. Mám jich tak asi pět šroubovacích zavařovaček. A je to skvělé dochucovadlo.

  4. Jana Macůrková napsal:

    To s tou bouří na Marsu je hodně přiléhavé, mě ten tyčák napadl na začátku, ale pak jsem raději vzala ten klasický starý ETA 010 s nádobou. I tak bylo prachu všude hafo, jen to přesypávání na síto (ještě jsem to přecedila, aby to bylo opravdu hladké) stačilo na to, že kuchyň byla v závěji. Ale ta vůně vydržela v baráku ještě asi 3 dny, a to jsem větrala jak o závod.

  5. BOYE napsal:

    Tak já, když je dost hub, sušený sortuju. Jednak normální, větší, a jednak drobné. Řekněme půl na půl centimetru. A právě když je vyrábím, házím je na cedník s většími dírkami. Co propadne jde pak do hmoždíře. A hmoždim a hmoždim… Až uhmoždim na konzistenci mletého pepře. Ovšem letos asi budu mickovat (proč mě to nenapadlo?). Nějakej pakůň mi totiž rozbil hmoždítko…

  6. kvetula.v napsal:

    Před dávnými časy jsem od jednoho vděčného stařečka- vášnivého houbaře- dostala skleničku mletých sušených hub. Jeho žena spotřebovávala jen hlavičky, nožičky sušil a pak je mlel na vyřazeném mlýnku na koření. Používala jsem jako dochucovadlo do polévek i omáček. Pak se mi zbytek nějak zasunul a upadl v zapomnění. Při stěhování byl objeven, očuchán a uložen mezi koření. Zase na chvíli zapomenut… No co budu okecávat že jsem bordelářka, že? Ale jedno můžu potvrdit – v dobře uzavřené sklenici byl houbový prášek výborný i za 5 let ? 😎

  7. jarybarka napsal:

    Já sušené houby mlela na elektrickém mýnku na maso.Mam takový echtovní starý ruský.A z takto mletých hub byly houbové vločky a bez prachu

  8. blahovka.h napsal:

    No vida, tohle jsem dělávala. Budu muset obnovit, a to co nejdřív, aspoň získám místo ve spíži :-).
    Dnes jsem uvařila velký hrnec svíčkové a ještě větší hovězí poblífky. Až se vychladí, bude nalito do krabiček a sklenic. Ještě bych chtěla udělat amarounový (jablečný) dort, ale nějak už mě síly opouštějí :-(. Zítra vyrážíme za vnoučky a vzhledem k tomu, že jsem je díky smutným okolnostem viděla jen jednou, tak se moc těším :-).

  9. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Teda kočky, jak vy to děláte, že se od pomletých hub dostanete až ke tchýním, to vážně nechápu. A vůbec, co mají společného? Teda kromě toho, že jsou stejně jedovaté ??
    A klídek, taky jsem tchýně ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..