5 vajec,
50 dkg strouhané cukety,
1 cibule,
5 špekáčků,
hrnek hladké mouky
(dala jsem špaldovou, ale může být i obyčejná),
1 prášek do pečiva,
10 dkg tvrdého nastrouhaného sýra,
4 rozetřené stroužky česneku,
sůl, pepř, grilovací koření,
pažitka nebo petrželová nať,
1/2 hrnku oleje.
Cuketu nastrouháme, přidáme nakrájenou cibuli, drobně nakrájené špekáčky, 2 celá vejce a 3 žloutky, mouku s práškem do pečiva, strouhaný sýr, utřený česnek, koření dle chuti a sníh ze 3 bílků. Vlejeme do vymazaného pekáče (já jsem jen vyložila pečícím papírem) a zvolna pečeme asi 3/4 hodiny. Až povrch zezlátne, je hotovo. Nákyp jsem upekla z cukety, kterou jsem si nastrouhala a zmrazila v létě. Z rozmrazené cukety, jsem jen slila vodu, kterou po rozmrznutí pustila (nevymačkávala jsem ji, jen slila tu která zůstala na dně nádoby).
Recept poslala: Nella
To je krásně dozlatova.Já dnes ještě nevařila.Nějak nebaví.Ani hlad nemám.Ani chuť.
Cuketa, vejce a nějaká „vycpávka“. Kvůli Dotostenčině alergii nedávám žádnou mouku (i když kdejakou může 🙂 ). Jen většinou dávám buď a nebo – tedy buď sýr, nebo něco od masa. Není to až tak buchta, spíš to připomíná guglu. Ale protože cuketu můžu vždycky, až dorazí větší regiment, bude to i s moukou a buchtoidní. Pro mě dneska prima.
Nějak mi tam toho přijde moc – sýr a špekáče, ale …. vypadá to podobně jako velikonoční nádivka. Takže to asi zkusím, díky ?. Hlavně miluju cuketu a v plodícím období je jí víc než dost, tož se tento recept hodí. V mrazáku žádná nečeká, bohužel.
Já dnes pekla vepřovou pečeni, k tomu zelí, brambor, na zítřek se troubil guláš. Místo masa jsem si dala brambor s kefírem, a na zítřek si asi udělám rychlý obložený chléb. (Krajíc výtečného „venkovského“ chleba obložím rukou, nejlépe pravou).
Cuketovou buchtičku mám moc ráda, taky dávám nějaký salám, ale můžu i bez. Díky za připomenutí, dlouho nebyla. Dneska jsem vařila jak vsteklá, karbenátky, guláš a pečené maso. Zítra ještě uvařím frankfurtskou polévku. V úterý odjíždím asi na týden, tak ať mi tu děda neumře hlady. Cukeťačka musí chvíli počkat. 🙂
Tento recept znám pod názvem „Cuketová sekaná“, recept je stejný, dělávám hlavně v létě, kdy rostou cukety na zahradě. Z mrazené cukety jsem to ještě nezkusila, tak vyzkouším.
I ze zmrazené cukety je to dobré. Právě v létě, kdy jich je přebytek, udělám zásobu na zimu a pak si takovou dobrotu připravím kdykoliv na ni dostanu chuť.