uzená krkovice
150 ml medu
100 ml sladko-ostré chilli omáčky
2 PL octa 8%
3 PL sojové omáčky
2 PL sušeného česneku
2 PL plnotučné hořčice
(množství na 2 kg masa)
brambory, máslo, cibule
mléko, petrtelka
Ingredience na marinádu dobře promícháme. Maso nakrájíme na plátky, potřeme marinádou a nechále alespoň tři hodiny proležet. Potom v pekáčku pečeme v troubě při 180 – 200° asi 25–35 minut. Marináda trošku zkaramelizuje.
Brambory oloupeme a uvaříme doměkka v osolené vodě. Zatímco se vaří, v rendlíku rozpustíme větší kousek másla. Když začne pěnit, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a v podstatě ji v másle vaříme. Když začne zlátnout, přidáme mléko a přivedeme k varu. Brambory rozšťoucháme, přidáme mléko s máslem a cibulkou, hrst nakrájené petrtelky a společně ještě prošťoucháme a promícháme.
Haderach
Kde se to podává?? Rezervírujte mi apsloň jednu porci, zblajznu klidně vsetoje, židle netřeba?
Už jsme to sežpapali, bohužel 😉
A koukám, že tam mám chybu .. opravím
Pro Úsměvku ke včerejší diskusi o mléku do kávy. Našla jsem to na „streamu“, když jsem zadala do vyhledavače „mléko do kávy“ a je to 20. video z pořadu A dost! ze dne 18. března tohoto roku.
Ale neboj ono to není tak žhavý – jednou je škodlivé tohle a podruhé zase naopak. Někdy mám pocit, že prospěšné je to momentálně neprodejné, škodlivé, co lidé chtějí a je toho nedostatek… Někdy je to horší než za blahého ….
přesně, co je dnes škodlivého, bude zítra superpotravina, myslím že se člověk musí řídit vlastním rozumem a když tělo nenaříká, tak je to v pořádku.
Ne, je to trochu jinak – když tě ráno bolí pokaždé jinde, je to v našem věku normální…
Neboli: az se rano vzbudim a nebude me nic bolet, jsem mrtva 🙂
Hadérko, dobře Ty ??
Pro Haderach: ano a nebo to alespoň bude důvod k zamyšlení….
To není jen tam – četla jsem o tom x-krát. A kašlu na to, kafe bez mlíka prostě nepozřu.
Dobrej článek je na flowee: „Nedávno [článek je z 2/2018] se polemika na téma doporučení pít kávu bez mléka a jiných přidaných „surovin“ objevila v médiích. Vyvolal ji lékař a primář Studia zdraví Jan Miklánek, který v článku „varoval“ pijáky kávy před použitím mléka (to především). Na tento, pro někoho v podstatě „poplašný“, článek reagoval profesor František Vyskočil. A pochopitelně se pokusil názory Jana Miklánka zpochybnit.“ Je to celé dost dlouhé.
Květuško, díky … já to nečtu, jen mám problém, když si to mléko do kávy liju, páč mi to hned každý předhazuje. Ale bez mléka mi nechutná, tož asi tak ?
A děkuju
Není zač.
To rozhodně vyzkouším, jen co seženu dobré uzené.
U nás se marinovanému říká pošmrdlaný maso. A pošmrdlaný uzený se u nás nedělává. Ani nevim proč. Ale mám na to chuť. Zeťák občas dělá uzený s povidlovou omáčkou a to mi chutná. A když to pošmrdlání ještě zkaramelizuje s tou uzenou vůní, nevidim důvod, proč se toho nepřežjíst. Tož,uzená krkno, čáry máry, do lednice, fuk! … Hm, nevyšlo to, budu muset do krámu. Ach jooo.
Jo a ty vytuněný erteple, ty bych mohla i samotný. 🙂
No vidis, svestkovy catni jsem mohla pridat, kurnik
Protože u nás došlo jakýkoli maso, zkoukla jsem zásoby a vyhlásila vegetariánskej segedín. Bez náhrady. Prostě jen tu „zelňačku“ s knedlíkmi. Byste nevěřili, jak rychle se ztratila smetana! Tož jsem snědla kyselý zelí – to já kdykoli a drůbež dostala risi-bisi sypaný sýrem – to prej můžou (přestože nedávno bylo jednočlenné demonstrování za nepoužívání hrášku – čert aby se v pubertálních rozmarech vyznal).
Uskočilo, patří to až pod Rybářku. 🙂
Segedín, ten bych si dala z fleku, teďhnedokamžitě ?
Sem s ním
Když vydržíš do víkendu, stačí dorazit ?
O víkendu je teďhnedokamžitě? Nějak si nejsem jistá, zda rozumíme stejně termínům ?
Hele nedupej si tady jooooo?!!!
Cpát se na noc je nezdravé – proti tomu je kafe s mlíkem slabej čajíček ?
Květuš, buď fklídku, nejsem schopná ani zvednout svoují úúúúžasnou nožku, natož si dupat, ju? ?
A kafe s mlíkem si taky vzít nenechám, nebůj ???
Tak já právě přemýšlím, budu li schopná to kafe s mlíkem sama vypít. ?
Jsem utahaná jak cigánskej kočárek .. Jenže na to kafe už se po tom náročném dni těším ?
Tak ho vypijeme spolu, ne?
Jen marně přemýšlím, jak vypadá „utahaný cigánský kočárek“ ….. to vážně neznám ??
Myslela jsem sama – vlastní rukou.. ale s tebou si ho vypiju ráda?
Jinak ty kočárky bývaly vidět tak 20 – 25 let zpátky. Tehdy ještě bylo možné nechat dítě v kočárku před obchodem a občas to bývalo zajímavé pokoukání ?
Teeeda, výborne ! Všechno a hlavně ze to uzene marinované. Lámu si hlavu : podat to nemcourum či nepodat? Toto téma mám už déle, zetak nemá rad uzene ??????. Nevím proč, snad ho v Německu nejedí??
Ať žerou co dostanou a nevymýšlejí. Kdysi k nám do hotelu v Ledečku přijeli němčouři a vymýšleli kde by, co by. A hospodský Jirka jim přehodil jídelní lístek, oni se v něm rýpali jak student medicíny někde, prstem ukázali na jedno jídlo (nudeln mit schinken) a pak na to koukali jak tele do lékárny.
Věruško, k nám do kolbenky jezdí němčouři docela pravidelně a tím vím, že sežpapají ouplně fšecko, dokonce se jim u uzeného s křenovkou udělaly boule za ušima. ?
Loni jedna z nich říkala, že už k nám nikdy nepojede, páč nezapne kaťata.
Ale fakt je, že oni jsou hlavně na „tatarák“ a ten jejich „eintopf“ (poblivku). A vůbec, klobásky jim nevadí, tak proč by jim mělo vadit uzené, že? ?
No ani polivku uzenou nechtějí, to je na palici ?. Samozřejmě na Velikonoce je to celkem problém se vyhnout uzenemu, kurna. Ale co no, tak vydrzim a o tuhle krkovicku přijdou ( a nádivky a mísy studené atd atp )
Přesně, uvař a upeč to, co mají rádi … já to dělám také tak.
Prostě je pohosti a neřeš, zda to patří k velikonočním svátkům. Drž se ??
Fááááákt jsem zralá na léčení …. četla jsem, že necháme TŘI dny uležet.?
A k tomu „šťouchaný“ … nedávno tady byl ten můj brouček milovaný, na dotaz, co bude k obědu jsem pravila, že maso a šťouchané brambory …. děťátko se zamyslelo a naprosto vážně, s vyvalenýma očima a s plácající se pacinkou do čela, cože jako ta babča vaří, pravilo: „Babi, šťouchá se ucpanej záchod“ ???
Jinak uzené takto vystajlované určo vyzkouším, ten můj ho může na tuny
Já bych určitě do těch brambor zapracovala kysané zelí=Dala bych si lepenici.Marinované uzené jsem ještě nedělala a tudíž prubnu.Vypadá to moc pěkně.
Tu jsem mela v planu, lec oproti predpokladu doma nebylo zeli 🙁
Tohle je moje nejoblíbenější příloha k masu, než jen brambory, tak tohle a hrnec se malém dvakrát zvětši a ta chuť !! Někdy tam dam i stavu zpod masa a decka z toho sílí a je to zdravé, no ni?
Marinovat uzené mne nikdy nenapadlo. Chlap sice vrčí kdykoliv se zmíním o nějakém mase na medu, že maso ne sladko je brekeke, ale tady je i dost ostrých přísad a uzené k tomu… Prostě to zkusím, a když mu nebude chutit, zbyde na mne vííííc. Ta nová „remoska“ se přece musí pořádně zajet dokud je v záruce, no ni? ?? 😎