Klasická žemle na burger
dávka je na 10 kusů
125 ml mléka, 125 ml vody
50 g droždí
45 g cukru
100 g Hery
1 vejce
5 g soli
300 g polohrubé mouky
300 g hladké mouky
Smíchejte droždí s vodou, mlékem a ostatními přísadami kromě mouky. Tu přidávejte postupně tak, aby vzniklo hladké pružné těsto. Zakryjte a nechte 30 minut kynout. Pak rozdělte a udělejte žemle (formou míšku, na těsto moc netlačte, jen spojte konce a vykoulejte žemli). Potřete rozkvedlaným vajíčkem, posypte sezamem a pečte na cca 180 st. do lehce tmavě hnědé barvy – cca 25 až 30 minut. A teď přijde to nejdůležitější: Po vytažení plechu z trouby vezměte dvě utěrky a žemle zakryjte – musí se tzv. zapařit, jen tak zůstanou vláčné. A pak už jen rozkrojte, potřete olivovým olejem, ogrilujte a plňte.
Recept poslala: Devětapadesátka
Jani, nechybí tam nějaký tuk? Vyzobla jsem ještě na PŽ v podstatě téměř stejný recept z diskuse (ale nevím od koho) a tam bylo 100 g rozpuštěné Hery. Byl to můj první pokus a dopadlo to velice dobře, bulky se povedly a byly moc dobré.
No jasně že chybí, těch 100 g Hery! Dávala jsem tenhle recept na PŽ, takže je možné, že jste natrefila na můj recept. Diky za upozornění, Janinu jsem poprosila o doplnění. A omlouvám se ?.
Ale to vůůůbec není potřeba, tady jde o to, že jsou fakt dobré, i z mrazáku, a s těstem se krásně pracuje :-). A na jiný recept jsem nenatrefila 🙂
To jsem ráda, že Vám chutnají ?
To je recept od „59“ a koukala jsem, jestli i náhodou nevypadlo něco při kopírování, ale nikoliv. Opravdu tam tuk nemá. Zkusím dotaz adresovat jí.
Hezký den všem! Holky, to se stává, že něco vypadne. Vtip je v tom, že tady jsou lidi, kteří si všimnou… Teď jsem mrkla na PŽ. Příspěvků nula u obou receptů, ale: Dušenou rýži máte zpestřit přidáním trochy červené, nebo natural. Červenou jsem ještě nevařila, jen indiánskou. Nicméně s naturálem mám zkušeností dost na to, abych ji do bílé nepřidala. Tedy pokud nechci podávat rejžovou kaši s natural zrnky, nebo rýži s natural šutry. Chudák kuchta v zácviku, která tu naturalku v dobré víře přihodí. (Ale kvůli tomu na PŽ psát nebudu:-).)
No to je právě to zpestření!?
To je přesně ono, míchat různé rýže. Asi tak, jako když se kupují po pár kilech brambory v supermarketu a pokaždé jiná odrůda. Už léta si zajišťujeme brambory na podzim. Musím to sem napsat, protože letos jsme měli vynikající Bartošovické brambory, odrůda Antonie. Hlavně jsme část dali do sklepa (tzv. důlku) na chalupě a postupně dováželi domů.
Už jsem psala, že to není možné, aby to uvařily a pak dávaly recept….
Vždy tam něco „nesedí“. Zajímavé by bylo sledovat to jako videa, včetně degustací. Ale já už to ani nečtu, zbytečné a nesympatické
Nějak ty jejich recepty začínají nabírat filmový rozměr – Patlámo, patlámo…
Jinak zkoušela jsem se dopočítat počtu komentářů u jejich receptů – nula od nuly pochází a je jich tak málo, že si myslím, že jenom slepej a blbej by si toho nevšiml.
U nás za květen skoro 840 příspěvků. Naleznete na Nástěnka vlevo nahoře.