žampiony
brambory
hladká mouka
vejce
olej
koření dle bramborákového zvyku:
česnek
majoránka
drcený kmín
pepř
Žampiony nakrájíme na menší kousky, osolíme, protřepeme v hladké mouce – lépe na nich drží těsto. Bramborákové těsto ochutíme podle svých zvyklostí a uděláme ho malinko hustší. A teď nastane trochu piplačka. Na lžíci nabereme těsto, do něj zaboříme žampion, trochu rukou upravíme a rovnou sesuneme do větší vrstvy tuku. Podáváme třeba se zelným salátem.
Recept poslala: Arena
Do bramboráku nedáváš vajíčko?
Přidáno. Jenže já třeba dávám taky mléko, to tam psát nebudu, je to individuální
Mléko dávám pouze pokud dělám z pozdních brambor, z raných není potřeba, jsou šťavnaté dost,
Z raných brambor nedělám bramborák ano omylem – samá voda a 0 škrobu.
Já je nastrouhám, vymačkám vodu a bramborák je krásně křupavý, smažím na sádle.
Rendo, jak velký ty menší kousky? Jako třeba na čtvrtky? Nedokážu odhadnout, jak rychle se usmaží houba v bramborovým těstě. Tedy jak velká… Když dělám houbové palačinky, tak je to dost rozdíl. 🙂
houbové palačinky? :o) jak?
Namočit sušené houby, pak podusit s trochou kmínu a soli (pepře). Rozsekat nadrobno a přidat ke standardnímu těstu na palačinky. Místo trochy mléka do těsta liju zbylou vodu z hub. Jde to i ze syrových, ale sušené tomu sluší víc…
Možná se ptám hloupě, ale plnis něčim?
Většinou listový špenát jen zlehka podušený na cibuli a protože palačinky většinou peču téměř na sucho, tak polévám rozškvařenou slaninou. Ale třeba i s bylinkovým tvarohem, něčím s mletým masem… Dokud je mohla Dorostenka, dělala si solené máslo s bylinkama a pokapávala. Prostě všechno, co si dovedeš představit s houbami. 🙂 Jednou jsem si do nich nacpala i zbytek zelí od oběda. Vyhýbám se sypání strouhaným sýrem, ale třeba k tomu špenátu občas použiju balkán.
děkuji
Měla jsem žampiony průměr asi 5 cm a rozkrájené na čtvrtky. Líp se s tím manipuluje. ?
Dík!
Mějte se tu, jdu se zavěsit na lano 🙂
Zavěs, jen ne prosím za krk! Chyběla bys. ?
Hezky si zahopsej…..Jen aby se z Tebe nestal Gumídek ?
Žiju! Za týden znova 🙂
A jak se bude ráno vstávat? ?
V poho
Já přidávám do bramborakoveho těsta žampiony a hrubší plátky trosku podusene na másle. Je to výborne a tohle možná ještě lepší. Zajímavější. Teď mě napadlo obalit tím testem kvetakove ruzicky? Ale to by asi k sobě chuťové neslo
Před lety jsem do bramboráků přidávala houby z lesa (to tu ještě rostly tak, že se sbíraly a ne hledaly) a bylo to moc dobré ?. Žampiony jsem dřív kupovala sporadicky. Teď jsou z nouze ctnost.
Další prima nápady… Žampiony v bramborákovém těstě, houbové palačinky…. ?
Šikovné kuchatky. Žampiony se teď dají sehnat pěkné a za slušnou cenu a něco sušených hub mám (v lese u nás ani ň ?, ale borůvky vypadají nadějně) , tak mám zase co zkoušet ?
Dnes jsem dělala žampionovo-cuketové placky podle Úsměvky (1189) a pošmákli jsme si. 😎