(1300) Okurky za studena

0,5 l ocet,
1,75 l voda
přípravek na nakládání okurek Deko
(může být i jakýkoliv jiný, ale bez cukru!
Spolarin
okurky v množství více než malém

Uvaříme nálev z Deka podle návodu, necháme zcela vychladnout. Pokud chceme okurky sladší, přidáme Spolarin nebo jiný přípravek na doslazení, ne však cukr. Omyté okurky naskládáme do sklenic a zalijeme. Pevně zavíčkujeme a je hotovo. Necháme v chůadu asi 2 – 3 týdny ležet. Okurčičky jsou krásně křupavé a pevné.

Recept mi poslal: Petr Zeman

Příspěvek byl publikován v rubrice Babiččiny recepty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

29 komentářů: (1300) Okurky za studena

  1. Jana Macůrková napsal:

    Okurky
    Čistě je opereme a necháme osáknouti. Do kamenného hrnce dáme 2 díly silného vinného octa, 1 díl vody, 3 hrsti soli, hrst pepřových zrnek, 10 zrnek nového koření, půl hrsti kmínu, špetku papriky a asi 2 hřebíčky. Vše necháme dobře povařit, pak odstavíme a necháme vychladnout.
    Do láhve narovnáme vrstvu osáklých okurek, vrstvu višňového listí, kousek kopru, vinné listí, opět okurky, a tak pokračujeme, až je láhev plná. Navrch dáme vrstvu zelené smíšeniny (vinné a višňové listí, kopr) a několik koleček křenu, aby se okurky nekazily.
    Nyní nalijeme na ně vychladlý ocet, láhev pevně ovážeme měchýřem nebo pergamenovým papírem a postavíme do sklepa na chladné místo. Okurky nesmíme přenášet, ani jimi pohnout. Asi za 1 a půl měsíce jsou uleženy. Za tu dobu nejdříve se mohou jíst.
    zdroj historického článku:
    Hvězda čsl. paní a dívek 1929, autor neuveden.

  2. vojtovahelena napsal:

    Ty lahve postavené v tzv. černé kuchyni u prababičky vidím ještě teď. Já osobně tento recept nikdy nezkoušela ale vím že je tak starší hospodyně nakládaly. V hospodě kam jsem chodila dědovi pro “ točené “ jsem dostávala okurku od cesty, ha,ha. Velká láhev stála na výčepu a u ní dřevěné kleště , mohla jsem si sama vybrat kterou chci. No to je daleká minulost a nostalgie. Dneska by nás hygienici hnali , co ?????

  3. kvetula.v napsal:

    Do Deka nakládal okurky tatínek – na jedno Deko 16 kpeciček cukerínu. Do 3 l. lahví, nahoru „dřevíčka“ a celofán. Já to pak jako mladá hospodyňka dělala podle něj, jen už do sklenic a pod víčka. Nezapomenu, jak jsem jednou neměla nálev úplně vystydlý a okurky mi zkvasily (pak už jsem si na to dávala pozor). Tehdy jsem byla poučena, že když okurky trochu popíchám a zaliju teplým nálevem, mám za pár dní rychlokvašky.
    Teď už hodně let zavařuju do Dianovy, okurky mají jemnější chuť než z Deka. Do Deka dávám červenou řepu .
    Pokud dostanu nějaké okurky ze zahrádky, zkusím zavařit podle Úsměvky. Má je dobré a nálev mi je sympatický i tím, že se to sype a lije rovnou do sklenice, nic se předem nevaří a není problém kam se zbytkem nálevu. Kupovat letos nebudu, máme ještě zásobu. 😎

    • Jana Macůrková napsal:

      Já nebudu kupovat taky, jednak mi ještě něco zbylo, jednak mám svoje a jednak jsem viděla cenu v obchodech…

      • kvetula.v napsal:

        Když svoje nemám, musím koupit. Když jsem se stala bezzemkem a došly vlastní zásoby, koupila jsem si sklenici v obchodě. Jak jídlo nevyhazuju, ty okurky letěly. Byyla jsem poučena, že prý to jistě byla špatná značka. No spočítala jsem si, že i když na trhu nebo u silnice od pěstitelů hezké čerstvé koupím, vždycky to vyjde levněji než kupovat zavařené. A hlavně ta chuť!!!?

    • Usmev.na.moji.tvari napsal:

      Óóóóóó, děkuji Ti ?
      Máš pravdu, je to ideální pro ty, kteří mají sazenice na zahrádce a zavařují průběžně podle toho, jak dorůstají. Nic se nemusí skladovat, nic uchovávat, prostě se to jen nahází do sklenic a zavaří – někdy 2 sklenice, někdy 3, je to jedno.
      A fakt jsou křupavé a jedlé i za rok či dva, pokud vydrží ???

  4. lakysa22 napsal:

    Manžel kdysi přivezl malinkaté okurčičky – byla jich plná vana. Než jsem to očistila a zavařila, padla na to tři odpoledne. Žádná láhev se nezkazila,? okurky byly pěkně křupavé a rychle mizely.. Deko, Nova a „zaručený“ znojemský recept. Dnes bych takové množství už nedělala.?

  5. jarybarka napsal:

    DĚVČATA MÁME TU RECEPT S ČÍSLEM 1300!!!

  6. Haderach Kwisatz napsal:

    Slavit jo, ale za mne dneska ne. Deko neberu … a nakládačky s umělým sladidlem jsou u nás brekeke 😉

  7. a.rena napsal:

    Tak dnes 40 kilo okurek se čtyřma harantama za krkem. Dcera a manžel statečně pomáhali, takže pohoda. Nálev vlastní, s cukrem.

    • Vera M. napsal:

      Nejvíce jsem dělala 20 kg najednou, to jsi teda silena a všechno do sedmicek? Kolik jich teda bylo? Panenko skákavá nebo co se to říká, holky já nějak nezvladam to vaše tempo ????

      • a.rena napsal:

        Jj, všechno do sedmiček a je jich něco přes stovku. Toto je naše běžné množství. Z loňska zbylo sedm sklenek. ? A abych tě ještě trochu pošťouchla, největší množství bylo 70 kilo, fakt, nekecám.? Tenkrát byla nadúroda a nikdo je nechtěl. Ráno jsme s dcerou začaly a večer bylo hotovo. Jo, ale to jsem byla o patnáct let mladší.?

        • blahovka.h napsal:

          Tak jeden rok se nám taky urodilo, sklenic bylo přes stovku taky, ale postupně. Najednou si to nedokážu představit.
          Jó, když jsme byly o patnáct let mladší, zvládly jsme toho víc. Dnes už to není co bývalo, a nebo má den míň hodin :-).
          Já dnes byla na borůvkách, tedy tak mrňavý jsem snad nikdy nesbírala. S hřebenem to šlo dost bídně. Nicméně, mise splněna. Zítra budou borůvkový knedlíky a koláč. Zbytek půjde do mrazáku, aby se měla zima na co ptát ;-). Bylo tam ale spousta brusinek, ty já ráda, moc ráda, takže pokud mě přestanou bolet záda, asi zítra vyrazím. A ty jsou kupodivu velké.

          • a.rena napsal:

            Hele, pošli borůvky. Mně bude zima nadávat, my nejsme borůvkový kraj… Legrace. Já ale když něco dělám, tak najednou. Postupně mě to nebaví. A souhlas. Dřív bývaly dny rozhodně delší. ?

          • blahovka.h napsal:

            A byla k nim ještě noc ;-).

          • a.rena napsal:

            ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..