200 g kokosové moučky
600 ml vlažné vody
Naplánovaly jste si jídlo s kokosovým mlékem a oni ho neměli nebo jste ho prostě zapomněly koupit? Tak zkuste tenhle recept:
Kokosovou moučku namočíme do vlažné vody a necháme minimálně 2 hodiny
nasáknout. Směs rozmixujeme najemno a necháme překapat přes plátno.
Vymačkáme zbytek mléka a slijeme si ho do nádoby.
Zbylou drť použijeme např. na kokosovou bábovku do těsta.
Pozn: Tímto způsobem získáte cca ½ l kvalitního kokosového mléka.
Podle Dadalovy kuchařky experimentovala: Jana Macůrková
Tohle máte na zítra, tady řádí bouřky a nevím, jestli ráno půjde elektřina. Tak dávám raději už teď.
Nikomu jsem nikdy nic nezáviděla, ale ty bouřky a hlavně déšť závidím moc. Tady přešla bouřka v noci na dnešek, ran jak u Verdunu, ale napršely asi 2 mm! A přes den se zkropil prach. Je to tu jak začarované… 🙁
U nás po delší době napršelo tak 15 – 20 mm. Aspoň něco, třeba se zazelená tráva.
U nás taky po delší době napršelo, ale tak, že jsem musela i přesto, že byla zavřená okna, vytírat loužičky za skříňkou a na zemi v kuchyni. Tak byl déšť prudký. Naštěstí to na zahradě nic nenapáchalo.
Ten recept na výrobu kokosového mléka je prima, někdy ho určitě využiju. Kokosové mléko občas používám.
U nás dvě dost divoké na pohled, když se to hnalo od západu (to tu bývá tolik vody, že uklízím, co nemá uplavat) ale pršelo asi 15 minut u každé a napršelo asi 15 mm vody. Což samozřejmě není sice nijak moc, ale na zalití a doplnění zásob v nádržích to stačí.
Třetí nás chytila v lese, ale byli jsme hned u azta a tak nás to nijak neohrozilo a na omáčku už jsem nasbírané měla (8 borováků mi stačilo).
Pripomnela mi to Obalku, ci jak si rikala, pamatujete?
Nevím proč Obalku, tohe je recept z Dadalovy kuchařky a jestli mne přirovnáváš k Obalce, tak pardon….
Vy si nepamatujete, jak tvrdila, ze se naleva do kokosu
tema 3 dirama mleko a potom je kokosove? Ve mne teda
Obalka zanechala ruzne vzpominky……
?? Tak to jsem asi zrovna nečetla ?
Ve mně hrůzné! Toto si pamatuju taky.
Taky jsem nepochopila, čím ti to toho tvora připomnělo. Byl to živočich bohu nemilý a lidem protivný a věru se mi po něm nestýská a myslím, že ani ostatním. 🙂
Obálka si přece pěstovala i kokosy. Takže asociace – nic proti nikomu. Že, Ivo?
Nene, pro kokosy jezdila do Thajska 🙂
Ach, já hlava děravá! Máš pravdu.
Bylas rychlejší, přesně takhle mě to napadlo…
Já zase teď na chalupě vařila tříbarevnej puding. To se to vařilo, když bylo mlíko z krávy, ovoce z lesa, vanilka z Madagaskaru a škrob z Lidlu… A v domnění, že jsem na doslech sama, jsem tu hmotu vrstvila do skleněných nádob a samolibě si sama pro sebe/ale nahlas/ mumlala o tom, jak jsem Obálce nakopala pr.el s tříbarevným. Mno, když jsem šla s tácem do chladna, potkala jsem spoustu udivených ksichtů. Včetně sousedů, jejich psů a drůbeže. Pak mi to docvakalo: Když vaříte tekutou hmotu, do toho dehonestujete papírnické výrobky a celý to vedete v rovině dialogu redaktorky prestižního magacínu s michelinskou kuchtostarr /kterak ubohá kuchtička ke slávě přišla/, musí to nezasvěcené přivést k jistým závěrům o vašem duševním zdraví. Jo, příště si nechám zavřený okna na náves a nechám jen ty do dvorka.
Uuuuaaaaa
No vida, a je to tady! Jeden z Tvých báječných příspěvků, po kterých se mi moc stýskalo. Díky za to, že jsi zpátky.
Moc jsem se nasmála a pobavila. Díky
Diky…..
To patri Arene….
☺
A k receptu: Krom kokosového u nás frčí nejvíc mandlové, makové a ořechové. Soju vyháníme z domu až na výjimky, rýžové a ovesné holkám moc nejede, ale zase je nejlevnější na zadělávání buchet a pak pro ty exoty, kteří se občas vyskytnou, mají chuť na něco normálního – nejlépe svíčkovou – a trvají na svým veganství…
Tak teď už vůbec nevím – ani jsem si kokosy na tenhle recept nevypěstovala, ani jsem nebyla v Thajsku (to ani náhodou a vůbec ne omylem) a přesto mám pocit, že Obálka byla proti mně skoro mastechef kuchař.
To si neber osobne. Ja mam obalkove reminiscence pokazdy, kdyz vidim broskev. A objevit se tu nejaky broskvovy napoj, asi se preskocim 🙂 😉
Ha, už vím, jdu koupit broskve a to v množství větším než malém. Já si to osobně neberu, ale vrtá mi hlavou, co že jsem té Ivě provedla.
Ivě jsi neprovedla nic, jen četla „kokos“ a hned věděla, že pro něj Obálka létala tryskáčem (předpokládám, že soukromým) do ciziny, tam si 3 utrhla (normálně jí vidím, jak lezla po té palmě a trhala kokosy) a letěla zpátky.
Já mám stejné touhy to sem někdy napsat, když vidím kynuté buchty. Podle toho, jak to Obálka popisovala, tak ti její chlapci snídali čerstvé buchty pomalu každé ráno, a to v 6 odcházeli do práce. To by musela vstávat v 1, aby to stihla.
Ti dam broskve, jezinko 🙂
A co takhle nektarinky?
Pokud z nich nebude dzus… 🙂
Proc jsi Jani vztahovacna? Proste jsem si vzpomnela
na Obalku, tot vse….
Ivo, kdybych byla vztahovačná, tak už Bramboračku dělal někdo úplně jiný, asi to mělo být napsané trochu jinak.
Jani, s tebou je to tezky….. Nic jsem nemyslela, jen jsem si vzpomnela na ty jeji splechty, to
snad nevadi, jestli ano, staci rict….
Inu, proti Obááálce jsme tu všichni jen kuchařští nemrcouchové, cumplochové, chomouti a jelita! Ta stihla i Mléčnou dráhu podojit, aby bylo do ranní kávy… 🙂
??????
Tak Mléčnou a dojení přebírám. To mě dobilo!!! 🙂
A k receptu, já ho moc nedělám, ale mám recept 2 hrnky kokosu a 5 hrnků hodně teplé vody. Smíchat, rozmickovat, přecedit a dát do láhve.
Takže recept téměř podobný tomu Tvojemu.?
Mně akorát překvapilo, že se mi po dvou dnech to mlíko srazilo na tvaroh jako normální od krávy.
Můj muž si občas v zimě koupí kokos. Vodu vypije, celý ho rozebere, strouhá, ale většina zůstává nespotřebovaná. Takže vítám tento recept, takto bych ten zbytek kokosu, co manžel nespotřebuje, mohla využít. Tedy kromě toho, že se dá nastrouhat a nasušit.
A chutnal ten tvaroh kokosove?
Já kyselé mléko nějak nedávám, tak jsem to vylila, on toho byl navíc jen malinký zbytek (asi 1/3 dcl.)
Dotaz mimo: jednou tady byl recept na bulky na hamburger, nevíte číslo? Nebo si to pletu?
95
Díky :-))