1 kg polohrubé mouky
25 dkg dobrého sádla
2 vejce
1 lžíce cukru, 1 lžíce soli
4 dkg droždí
špetka pepře
necelý 1/2 l mléka
vejce na potření
na posypání: mák, kmín, sezam, slunečnicové semínko, chia semínko, hrubá sůl
Droždí se lžičkou cukru a trochou vlažného mléka necháme vzejít. Pak ze všech surovin
a vlažného sádla zaděláme těsto. Nenecháme kynout, rozdělíme jej asi na 4 díly. Každý
díl rozválíme asi na 1/2 cm, placku pomažeme vajíčkem a posypeme solí a některým
ze semínek. Pak rádélkem nakrájíme na tyčinky, čtverečky, trojúhelníky nebo co nás napadne, pomocí nože přeneseme na plech s pečícím papírem (ne moc blízko sebe, těsto při pečení trochu nabyde) a asi při 160 st. upečeme do červena.
Recept poslala Fialka, foto ilustrační.
Doposud jsem používala těsto od Haderach – je úžasné, ale tohle vypadá taky dobře? tož vyzkoušíme?
Jaké těsto od Haderky?kdybych se vybičovala k nějakému výkonu??
Krásné slané pečivo, nejen k vínu, můžu ho i jen tak na chuť. Díky Boženko. 🙂
Ty nás chceš zabit! Kilo moukyyyyy, kolik asi plechu ? Děkuji. Ze bych se fakt obětovala? Málo oběda, vnučka mě donutila udělat brownies, už Fakt lezim s nohama hore
Věruško, je toho podle velikosti plechů na tři až čtyři. Množství větší než malé, tak pro regiment. Ale zmizí jak po náletu kobylek. 🙂 Ale přiznávám, že se mi mnohdy nechce patlat s tím množstvím, tak udělám jen z poloviční dávky. Hlavně ať se dílo podaří, jestli se do toho pustíš.
Tak to je SUPER. Zítra budu tvořit . Vnoučata jsou doma a tak je vysoká spotřeba “ laskomínek „. Boženko, nezkoušela jste to těsto plnit nějakou slanou náplní ??
Helenko, nikdy mě to nenapadlo. Ale zkusit se to může, třeba jen pár kousků na jeden neplný plech a výsledek může velmi příjemně překvapit. Ať se dílo zdaří! 🙂
Boženko, já jsem to včera vyzkoušela. Moje vnoučata , už dospělá milují slané záviny. Tak jsem to tvoje BÁJEČNÉ těsto použila na ten závin. Byly z poloviční dávky 2 nohy, výsledek FAKT skvělý. Netrhalo se to , náplň dobře držela uvnitř, fakt O.K. Budu to těsto používat určitě dál. Díky za typ. Hezké dny , krásné kuchaření.
Jaj, tak toto zkusím, až tady bude prcek, ta se při krájení vyřádí …. a já už to vidím – to bude sněhulák, vánoční stromek, fotbalový míč, aktovka do školy a tak. ???
V každém případku nám budou stačit max. 2 plechy, tím to jistí poloviční dávka. Chia a ostatní semínka, hrubou sůl mám, tak se těším, aspoň se zabaví a nebude vymýšlet lumpačiny. Do auta na cesty to bude jak dělané.
Díky Boženko?
Byť by byl jakýkoli recept od vyhlášené kuchatky, vždycky dělám menší množství- ne, že bych těm obdornicím nevěřila, ale spíš bych to mohla zpitvořit já. Zatím se vždycky podařilo, ale kdybych se jendou zpronevěřila, tak to určitě zkazím? se znám…??
Už když jsem recept četla, bylo mi jasné, že budu muset pokrátit. Pro regiment už roky nepeču. Jelikož se to nemusí nechávat kynout, bude to rychle a určitě i jedlé. Ukládám k pečení pro spešl příležitosti 😎
Obrazek je ilustrační a tak by mě zajimalo jestli to pak je jako listové těsto?Já zrovna dumám že bych upekla slané tyčky pro neteř na veselku a toto je jak nazavolanou.
Evi, ne, ne, s listovým těstem to nemá nic společného. Spíš bych řekla, že se to trochu, ale jen trochu podobá sušenkám Tuc, bývalým Telkám atd. Ale jsou jedlé. Jen ty tyčky bych viděla dobré dělat kratší, aby se nelámaly a dávat je opravdu kousek od sebe, aby se nespekly.
No tak to je ono.Díky.Určitě je prubnu.