(1299) Slané pečivo k vínu

1 kg polohrubé mouky
25 dkg dobrého sádla
2 vejce
1 lžíce cukru, 1 lžíce soli
4 dkg droždí
špetka pepře
necelý 1/2 l mléka
vejce na potření
na posypání: mák, kmín, sezam, slunečnicové semínko, chia semínko, hrubá sůl

Droždí se lžičkou cukru a trochou vlažného mléka necháme vzejít. Pak ze všech surovin
a vlažného sádla zaděláme těsto. Nenecháme kynout, rozdělíme jej asi na 4 díly. Každý
díl rozválíme asi na 1/2 cm, placku pomažeme vajíčkem a posypeme solí a některým
ze semínek. Pak rádélkem nakrájíme na tyčinky, čtverečky, trojúhelníky nebo co nás napadne, pomocí nože přeneseme na plech s pečícím papírem (ne moc blízko sebe, těsto při pečení trochu nabyde) a asi při 160 st. upečeme do červena.

Recept poslala Fialka, foto ilustrační.

Příspěvek byl publikován v rubrice Bezmasá jídla. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

14 komentářů: (1299) Slané pečivo k vínu

  1. lakysa22 napsal:

    Doposud jsem používala těsto od Haderach – je úžasné, ale tohle vypadá taky dobře? tož vyzkoušíme?

  2. Jiřina napsal:

    Krásné slané pečivo, nejen k vínu, můžu ho i jen tak na chuť. Díky Boženko. 🙂

  3. Vera M. napsal:

    Ty nás chceš zabit! Kilo moukyyyyy, kolik asi plechu ? Děkuji. Ze bych se fakt obětovala? Málo oběda, vnučka mě donutila udělat brownies, už Fakt lezim s nohama hore

    • bozena.fialova napsal:

      Věruško, je toho podle velikosti plechů na tři až čtyři. Množství větší než malé, tak pro regiment. Ale zmizí jak po náletu kobylek. 🙂 Ale přiznávám, že se mi mnohdy nechce patlat s tím množstvím, tak udělám jen z poloviční dávky. Hlavně ať se dílo podaří, jestli se do toho pustíš.

      • vojtovahelena napsal:

        Tak to je SUPER. Zítra budu tvořit . Vnoučata jsou doma a tak je vysoká spotřeba “ laskomínek „. Boženko, nezkoušela jste to těsto plnit nějakou slanou náplní ??

        • bozena.fialova napsal:

          Helenko, nikdy mě to nenapadlo. Ale zkusit se to může, třeba jen pár kousků na jeden neplný plech a výsledek může velmi příjemně překvapit. Ať se dílo zdaří! 🙂

          • vojtovahelena napsal:

            Boženko, já jsem to včera vyzkoušela. Moje vnoučata , už dospělá milují slané záviny. Tak jsem to tvoje BÁJEČNÉ těsto použila na ten závin. Byly z poloviční dávky 2 nohy, výsledek FAKT skvělý. Netrhalo se to , náplň dobře držela uvnitř, fakt O.K. Budu to těsto používat určitě dál. Díky za typ. Hezké dny , krásné kuchaření.

  4. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Jaj, tak toto zkusím, až tady bude prcek, ta se při krájení vyřádí …. a já už to vidím – to bude sněhulák, vánoční stromek, fotbalový míč, aktovka do školy a tak. ???
    V každém případku nám budou stačit max. 2 plechy, tím to jistí poloviční dávka. Chia a ostatní semínka, hrubou sůl mám, tak se těším, aspoň se zabaví a nebude vymýšlet lumpačiny. Do auta na cesty to bude jak dělané.
    Díky Boženko?

  5. lakysa22 napsal:

    Byť by byl jakýkoli recept od vyhlášené kuchatky, vždycky dělám menší množství- ne, že bych těm obdornicím nevěřila, ale spíš bych to mohla zpitvořit já. Zatím se vždycky podařilo, ale kdybych se jendou zpronevěřila, tak to určitě zkazím? se znám…??

  6. kvetula.v napsal:

    Už když jsem recept četla, bylo mi jasné, že budu muset pokrátit. Pro regiment už roky nepeču. Jelikož se to nemusí nechávat kynout, bude to rychle a určitě i jedlé. Ukládám k pečení pro spešl příležitosti 😎

  7. jarybarka napsal:

    Obrazek je ilustrační a tak by mě zajimalo jestli to pak je jako listové těsto?Já zrovna dumám že bych upekla slané tyčky pro neteř na veselku a toto je jak nazavolanou.

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..