telecí kýta nebo plec
mléko
máslo
sůl
hladká mouka
vejce
strouhanka
Telecí maso nakrájíme na tenké řízky (max. 1,5 cm, spíše méně), naklepeme, po okrajích nařízneme, aby se řízky nekroutily a na noc namočíme do mléka.
Druhý den osolíme, obalíme v klasickém trojobalu a velmi pomalu smažíme na másle.
Podáváme s novým bramborem a zeleninou nebo kompotem.
Jednoduchý sváteční oběd připravila: Jana Macůrková
Někdo namáčí vepřové maso na řízky do mléka, páč mu vadí pach masa, ale telecí?
Já ho dělám tak, že nakrojím první tenký plátek, nedokrojím a druhý tenký a dokrojím, tím mi vznikne po rozložení velký kus masa, který naklepu a po usmažení je přes celý talíř. Smažím na přepuštěném másle, tak je nejlepší. A taky musí mít čerstvě namletou strouhanku, potom není tak mastný.
Dala bych si, ale jsou téměř hotové masové kuličky se sýrem podle Hadérky s brkaší a zeleninovým salátkem.?
Hned bych si dala, zeptam se, to prepustene maslo si delate sami? Jeste jsem nenasla odvahu….
Jj, hlavně se nepřepaluje. Ono se dá i koupit, ale zase tolik práce to nedá. Pěnu, kterou seberu používám třeba do brkaše, takže nic nevyhodím. A ta sklenička doma se vždy někam uloží.
Zadej si ghí do vyhledávače a návodů najdeš spoustu. ?
Ja to teoreticky vim,I kdyz Boyky reseni jsem neznala,jen to zkusit, dekuji vam damy……
Vůbec se neboj. Je jediná možnost, jak přepouštěné máslo znehodnotit: Usnout a nechat spálit. Ale to se tak často v kuchyni nestává. 🙂
Já to dělám tak, že je-li k mání slušné máslo za dobrou cenu, nakoupim ve velkém a pak vařim. Nejdřív opatrně rozpustim a nechám ztuhnout (třeba přes noc). Ráno pak udělám nožem dírku v tuhém tuku a vyleju syrovátku. Pak pomaloučku hřeju do úplného odpaření a oříškové vůně. Pěnu a různé drobnosti postupně sbírám a odkládám k odlité syrovátce. Nakonec přecedím přes plátýnko a hotovo. Někdo dělá v pomalém hrnci (nevím, nemám), někdo odpařuje rovnou (vynechá krok s tuhnutím a sléváním)… A ty vysbírané drobečky jsou báječné do jemné zeleninové polífky, nebo do buchet.
Ten recept jsem našla v originál Rakouské (vídeňské) kuchařce (a stejný je i Historické kuchařce) a tam namáčí i to telecí. Asi, kdyby bylo hodně mlaďounké, tak by to být nemuselo, ale ono není telecí jako telecí a tak je to lepší. Řízečky máme raději menší, takže nedělám na celý talíř a krájím malé kousky. Naklepu a jak jsem psala, smažím na másle. Rozpustím ho, seberu pěnu a vkládám maso. Nedělám si přepuštěné máslo do zásoby, my takovou spotřebu nemáme, zbytek smažení dávám na olej.
Úsměvko, já krájím maso jako ty – nedokrojím a pak je větší kus. Abyvh ukrojila tloušťku 1,5 cm, a pak rozpůlila, tak to určitě nebude stejně tlusté.
Strouhanku dělám z housek 1-2 dni starých, na velkých slzičkách, nepřepaluje se tak snadno.
Telecí řízeček, co je lepšího? Jen co kápnu na telecí udělám.
Děkuji BOYE za radu na ghí, myslím je to lepší slít syrovátku a pak druhý den dodělat. Teda to přepuštěné máslo. 🙂