Učinila jsem objev: chcete-li ovoce nejen bez pecek, ale i bez slupek (třeba na hlaďoučkou marmeládu), hoďte ho na chviličku do vařící vody (jen překulit, jako když spařujete rajčata). Slupka sleze a pecky jdou bez problémů ven.
Ale pokud chcete slupky zachovat (třeba na čatní), dejte ovoce v jedné vrstvě na talíř a strčte do mikrovlnky na plný výkon, jen nějakých 15-20 vteřin. Po vychladnutí pecku prostě vymáčknete. Jde to fofrem.
A ještě jeden poznatek – ohřáté ovoce skoro nebarví ruce 🙂
Není zač 🙂
Haderach
Ani babička, ani máma (a to obě zavařovaly jako Betty), tudíž ani já jsme nikdy nezavařovaly špendlíky. Takže my je vypeckováváme zásadně v hu…stech. :-). Ale čatní by se zkusit mohlo.
Já je nezavařuju jako takový – ale je z nich krásná marmeláda 🙂
Já je rozvařím, dosladím, smíchám s pudinkem nebo želatinou a poliju tím celý plech piškotu. A to je tak krásně kyselá (brrrr….) dobrůtka, že chutná i Vlastikovi.
Holky, podle čeho se přidělovaly ty čtverečky? Že jsou různé barvičky, ale Boyka má takový hezký, vyšívaný …… ???
(čtverečky místo foteček)
Jooooo, helééééé, já ho mám jak vystřihovánku ?
Nebrblej, já to mám za trest. No co, hlavně, že jsme tady..?
Zkusím Pavlínce zavyhrožovat, aby to dal pryč. Je to šílený…
Náhodou, to Bramborajda ještě nezažila ….. jen bych chtěla znát ten klíč, podle kterého jsou barvičky, čtverečky, vystřihovánky, výšivky, malůvky a tak ???
Je to ftipný, vážně.
Ajaj, v půlce září budu mít koprovku 🙁
No Pavlínko, koprovka s bramborem a vajcetem je vrchol kuchatského umění (chybí mi smajlík plácající se do čela ?)
Já za tohle pavlínku zastřelím. Jsem prý jediná od koho koprovku jí a teď si dovolí tohle..
Jani, poslóchej, tož bude mít každý týden od každé z nás tu koprovku, a to si teda šmááááákne ?
Jejky – já zapomněl dopsat, že to bude koprovka z mléka z krámu a nikoliv od sedláka, tedy že bude méně dobrá jak obvykle 😀
Máš to samý v růžovým ?
To bude darek za ten vypadek. Mam venec jak lesni panna 🙁
Mno, o té panně bych teda vážně zapřemýšlela ???
pffffffffffffffffffffffff
Hadérko, už nemáme barevné čtverečky, tož nemůžu napsat, co jsi konkrétně ……. ale to pffffffff není moc hezké, víš? ???
Já spíš zapochybovala???
Zdravím, za čtverečky se omlouvám, byl to jen pokus, který ale sloužil k tomu, abych poznal, zda Bramboračka běží a ukazuje aktuální stav. A taky zda se správně propisuje do vyhledávačů typu Seznam a Google…
Což jak vidím, tak po tom výpadku funguje 🙂 Tak to večer z domova vypnu…
Jinak čtverečky a barvičky byl náhodný los.
Byl-li by zájem, tak napíšu pro zájemce návod, jak si vlastní ikonku nastavit, ale je to takové složitější (něco jako škrábat se levou nohou za pravým uchem, nebo jak se to říká…)
Nechci čtvereček 🙂 🙂 🙂
Ani věnec lesní panny 🙂
čtverečky a lesní věnce už jsou „pa-pá“ 😉
Me ctverecky nevadily. Jen bych brala místo růžového modrý. A možná i ten návod pro blbe na ikonky,i když já si stejně s technikou moc nerozumim
Mně se čtverečky moc líbily. Já jsem měla růžový, jako Laskysa a Boye. Heč!!!
Tak to pardoooooon, v mém věku se odmítám škrábat levou nohou za pravým uchem, takových blbostí jsem se nadělala v mládí dost a dost. Teď chci svojí kočku, či co jsem to měla a hotovo.
(bych se totiž po tom škrábání již nenarovnala a skončila bych v plném ID)
Já špendlíky zavařovala jako marmošku.dostat z nich pecky byl očistec.letos nám město z jara všechny stromky vykácelo.Rostly kolem rybníků v lese.prý aby to tam upravili.
Já už loni psala, že rozvařit a přecedit přes takový to hrubé síto ze starého friťáku. Když jich je tolik, tak se dá vařit i při vyšších ztrátách.
Zkouším, jaký čtvereček přidělili mně. Jinak v předchozím komentáři jsem psala, že je možné spařovat a loupat broskve. Možná, pokud budou nějaké neoddělovací od pecek, pomůže to i tomu. To nevím, neměla jsem možnost to u našich zkusit, pecky vyskakují skoro samy.
No Reni, Ty máš nejkrásnější ?
Taky mě hned upoutal, je fakt krásný, ale každá máme jiný, tak každá jsme jedinečná. 🙂
Ty máš také krásný, nafialovělý, jemný ?
Měla jsem… NEškodilo ba ale mít nějakou ikonku. Tvoje kočka je ovšem nepřekonatelná a Haderach taky.
Kráááááááááásnej 🙂
Já jsem špendlíky zavařovala jako míchané ovoce/jasně i s peckama, jak červené, tak žluté/, ale už je skoro všechny vykáceli. Dávala jsem letní jablka, na ně poloviny meruněk, na ně špendlíky a střídat až je sklenice plná. Lze ovoce různě změnit, podle toho jaké máme. Tím jsem zlikvidovala zbytky a kompot vypadal pěkně i jako dárek. Dětem to chutnalo, ale teď už moc nezavařuji, jím to jen sama, můj děda má raději okurky. Dělala jsem pár sklenic – recept od Úsměvky a jsou opravdu moc dobré. Tímto děkuji za výborný recept. 🙂
Jiřinko, není zač, jen každá neví, jaký recepísek to je, tož písni čísílko. Díky zlatíčko ?
Jo a čtverečky jsou bezva, příspěvky jsou hned veselejší, každá máme jinou barvu a jiný tvar, moc dobrý nápad. Koho to asi napadlo ?
Ty okurečky jsou č. 1306
Jiřinko, omlouvám se, ale opravdu se omlouvám, nějak jsem nečetla, že se jedná o recept na okurky. Fáááákt se omlouvám, já myslela, že recept na mirabelky.
Jsem pako, vážně.
A jsem ráda, že chutnají, tu chuť udrží celou zimu, opravdu.
Nejsi sama, už jsem taky viděla míchaný compot ?
Doufám, ale, že tím není myšlený míchaný kompot – mirabelky+okurky. I když by se asi vzhedem ke kyselosti mirabelí ušetřil ocet na ty okurky.
No…a ted si tam vratit ten xicht, sakra 🙁
Já bych tam ten svůj ani nechtěla ???
Jelikož jsem stihla přečíst ještě před pádem, mám rychle vypeckováno – fakt ty pecky lítají jen po lehkém zmáčknutí a jsou čisté. Hadérko díky, ušetřilas mi spostu času nervů a nepořádku. Zajímavé ale je, že ač ovoce samo o sobě je chutné, po zahřátí je kyselé jako mrcha. Ale ta barvička!!!! 😎
Renatce děkuji za radu jak loupat broskve. Spařit ovoce, aby se lépe loupalo , by mne nenapadlo.
Sice se mi mění chutě a o kompoty moc nestojím, broskvový, mandarinkový a ananasový pořád můžu. ? Všechny ale kvůli pracnosti raději koupím v plechu. Ani po 7 mi letech jsem totiž nezapomněla, jak jsem vypadala já a moje (tehdy nová) kuchyň po oloupání dvou velkých kýblů broskví. Dárce chtěl „jen pár sklenic kompotu a několik marmelád“ . Kolik jmen při jejich výrobě dostal, jsem mu nikdy neřekla. ?
Ja takhle pred lety loupala bosensky svestky…ale JAK vypadaly moje ruce, o tom bych se nezminovala. U tech neplatilo, ze po zahrati nebarvi 🙁
A loupání šlo? … Jsi aspoň mohla na maškarní bez maskování ??
Šlo skvěle. A mohla jsem jít za strašidlo ze Spessartu – pamatuješ? „Trochu moc modřidla.“
??škoda, že se nedochovalo foto
Jeste toho trochu 🙁
No jo, ale takhle pracuje fantazie ???
Máti takhle loupala šůfestky, chutnaly pak skoro jako meruňky.
Před mnoha lety jsem půlila, loupala a zavařovala takové zelené ryngle (z naší zahrádky) . Šlo to dobře a všem chutnalo. Nemusela jsem shánět meruňky – na severu náročné.
Já je půlila a zavařovala loni. Šlo to dobře, ale neloupala jsem je. Loni obsypaný strom, letos ani jedna.
Nejsi sama, už jsem taky viděla míchaný compot ?
Já loni dělala kompot z jablek na kostičky, vlastních broskví a ostružin, a koupených bezpeckových hroznů vína. Nevýhoda byla, že mi ty ostružiny kompot obarvily. Ale jinak výborný.