Jak vypeckovat mirabelky

Učinila jsem objev: chcete-li ovoce nejen bez pecek, ale i bez slupek (třeba na hlaďoučkou marmeládu), hoďte ho na chviličku do vařící vody (jen překulit, jako když spařujete rajčata). Slupka sleze a pecky jdou bez problémů ven.

Ale pokud chcete slupky zachovat (třeba na čatní), dejte ovoce v jedné vrstvě na talíř a strčte do mikrovlnky na plný výkon, jen nějakých 15-20 vteřin. Po vychladnutí pecku prostě vymáčknete. Jde to fofrem.

A ještě jeden poznatek – ohřáté ovoce skoro nebarví ruce 🙂

Není zač 🙂
Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Experimenty. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

55 komentářů: Jak vypeckovat mirabelky

  1. BOYE napsal:

    Ani babička, ani máma (a to obě zavařovaly jako Betty), tudíž ani já jsme nikdy nezavařovaly špendlíky. Takže my je vypeckováváme zásadně v hu…stech. :-). Ale čatní by se zkusit mohlo.

  2. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Holky, podle čeho se přidělovaly ty čtverečky? Že jsou různé barvičky, ale Boyka má takový hezký, vyšívaný …… ???
    (čtverečky místo foteček)

  3. jarybarka napsal:

    Já špendlíky zavařovala jako marmošku.dostat z nich pecky byl očistec.letos nám město z jara všechny stromky vykácelo.Rostly kolem rybníků v lese.prý aby to tam upravili.

  4. a.rena napsal:

    Zkouším, jaký čtvereček přidělili mně. Jinak v předchozím komentáři jsem psala, že je možné spařovat a loupat broskve. Možná, pokud budou nějaké neoddělovací od pecek, pomůže to i tomu. To nevím, neměla jsem možnost to u našich zkusit, pecky vyskakují skoro samy.

  5. Jiřina napsal:

    Já jsem špendlíky zavařovala jako míchané ovoce/jasně i s peckama, jak červené, tak žluté/, ale už je skoro všechny vykáceli. Dávala jsem letní jablka, na ně poloviny meruněk, na ně špendlíky a střídat až je sklenice plná. Lze ovoce různě změnit, podle toho jaké máme. Tím jsem zlikvidovala zbytky a kompot vypadal pěkně i jako dárek. Dětem to chutnalo, ale teď už moc nezavařuji, jím to jen sama, můj děda má raději okurky. Dělala jsem pár sklenic – recept od Úsměvky a jsou opravdu moc dobré. Tímto děkuji za výborný recept. 🙂

  6. Jiřina napsal:

    Jo a čtverečky jsou bezva, příspěvky jsou hned veselejší, každá máme jinou barvu a jiný tvar, moc dobrý nápad. Koho to asi napadlo ?

  7. Haderach Kwisatz napsal:

    No…a ted si tam vratit ten xicht, sakra 🙁

  8. kvetula.v napsal:

    Jelikož jsem stihla přečíst ještě před pádem, mám rychle vypeckováno – fakt ty pecky lítají jen po lehkém zmáčknutí a jsou čisté. Hadérko díky, ušetřilas mi spostu času nervů a nepořádku. Zajímavé ale je, že ač ovoce samo o sobě je chutné, po zahřátí je kyselé jako mrcha. Ale ta barvička!!!! 😎

  9. kvetula.v napsal:

    Renatce děkuji za radu jak loupat broskve. Spařit ovoce, aby se lépe loupalo , by mne nenapadlo.
    Sice se mi mění chutě a o kompoty moc nestojím, broskvový, mandarinkový a ananasový pořád můžu. ? Všechny ale kvůli pracnosti raději koupím v plechu. Ani po 7 mi letech jsem totiž nezapomněla, jak jsem vypadala já a moje (tehdy nová) kuchyň po oloupání dvou velkých kýblů broskví. Dárce chtěl „jen pár sklenic kompotu a několik marmelád“ . Kolik jmen při jejich výrobě dostal, jsem mu nikdy neřekla. ?

  10. lakysa22 napsal:

    Nejsi sama, už jsem taky viděla míchaný compot ?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..