1 kotrč kadeřavý
máslo
1 větší cibule, nakrájená na kostičky
1 – 2 stroužky česneku, nakrájené na malé kostičky
hladká mouka
1 KL sladké papriky
½ KL pepře
1 KL drceného kmínu
majoránka
vývar (nebo voda)
1 mrkev, nastrouhaná najemno
V hrnci rozpustíme asi dvě lžíce másla, omahneme na něm nakrájenou cibuli, asi 2-3 minuty, pak přidáme nastrouhanou mrkev a kostičky česneku. Promícháme, posypeme mletou sladkou paprikou a pepřem a znova krátce zasmažíme, jen co se paprika rozpustí. Přidáme mouku a mícháme do hladka. Zalijeme studeným vývarem (lepší je zeleninový) nebo vodou, promícháme, osolíme, přidáme kmín a přivedeme k varu. Kdo má rád, může přidat dva bobkové listy.
Do vroucího základu přidáme nakrájený kotrč a vaříme na mírném ohni asi 30 minut. Nakonec přidáme majoránku, dosolíme, dopepříme. Podáváme s chlebem.
Kdo nezná kotrč kadeřavý – to je ta houba, co vypadá, jako když v lese někdo ztratil mozek. Roste hlavně v borových lesích, takže bývá plná písku a bohužel taky škvorů.
Haderach
Kdo nezná. .. napadlo mě,že by jich měly být plné lesy,neb bezmozků člověk potká denně spousty.
Recept se mi líbi.Dala bych si.Vývar by mohl byt i z uzeného.
No vida, to mě nenapadlo 🙂 (myslím bezmozky) 🙂
Dršťková polévka z kotrče znám a je výtečná. Po pravdě jím jen tu nebo držkovku z hlívy.
Včera jsme jeden malý kotrč nalezli, ale byl opravdu malý a tak skončil stejně jako jiné houby v Bramboračce. Taky těch kotrčů zase tak moc neroste a jsou celkem malé, ony chtějí borovice a písčitou půdu a to tu je jen na několika málo místech.
Kotrč?? Znám kostrč, ale to asi nebude ono? tak hlívu, žampion a čekat, co sousedové přinesou..
Žampion nebo lampion? ???
Dršťková z kotrče je super, ale já si jí zakázala. Kotrč je nejen plný písku, jehličí, ale i různých breberek. Naposledy jsem měla obrovský, čistila jsem ho a proplachovala snad půl dne. Výsledek sice byla vynikající poblífka, kterou jsem jen ochutnala, protože jsem musela odjet a po návratu jsem směla jen umýt hrnec. Všechna vysublimovala ;-). Tenkrát jsem si slíbila, že až potkám sebevětšího kotrče, tak ho překročím a jdu dál :-).
I tady u nás začaly růst houby, sousedi nám poslali fotečky, aby nás podráždili, takže zítra ráno taky vyrazíme☺
Bych jeden mozek dnes prosila poslat, děkuji ?
Věřím, že to bude dobré, ale dělat to teda nebudu. A to mám houby ráda, ale dršťkovku neeeee, ani z drštěk (už to někdo v držce měl) a ani z hub a ani z ničeho jiného. A vím, že je to skoro jako gulášovka, ale ….. prostě jí nedávám. A druhá je kulajda, a to koprovku s vajcetem a bramborem miluju ….. nevysvětlím, asi trauma z dětství, bo co
No jo, jsou to podivnosti. Já například miluju rajskou omáčku a jen při pohledu na rajskou polévku se mi sukuje (neboli uzluje) žaludek. Nepozřela bych ji, ani kdyby na tom závisel můj život.
Máš to jako jà – miluju švestkovou „černou vánoční“ omàčku, a povidla ani vidět v něčem jinèm – buchty, knedlíky…?
Kotrče potopím do studené slané vody. Breberky jej po chvíli opustí – tedy živočichové. Pak nakrájím na cca půldruhacentimetrové plátky a propláchnu pod tekoucí vodou. Houbu tak opustí jehličí, písek a mrtvočichové. A nakrájenou houbu pak házím do hluboké mísy s ledovou vodou. Protože plave, tak případní úplní zbytkové písku klesnou ke dnu. Vybírám řídkým cedníkem. Máme kotrče tak rády, že i za cenu toho čisticího opruzu nenecháme v lese ani mrňouse.
Jo, to je osvědčený způsob – ti škvoři mě fakt sejřej!
Takhle to delala i and moje mamka, ja kotrce nikdy nenasla, nez ho vykoupaneho nakrajela, nechala pres noc v hlubokem taliri s trochou
vody a on jeste vyrostl, asi se narovnal.
And? To je blbina….
Já osobně se řadím k těm, kdo kotrče ještě nikdy nenašel, přestože již 12 let bydlím poblíž borových hvozdů všude samý písek?. Ale dnes cestou z výpravy pro králíky jsme v jedné vesnici potkali pána, co na jedné ruce nesl dva „míčky“ vatovce cca 15 cm a v druhé malý kotrč. Jídla jsme si vezli dost, tak jsme ho neoloupili? 😎