(1330) Sterilovaná zelenina do bramborového salátu

kořenová zelenina (optimální poměr je polovina mrkev, čtvrtina celer, čtvrtina petržel)
nálev na okurky

Zeleninu očistíte,  nakrájíte na kostičky, jaké jste zvyklé dávat do salátu a krátce povaříte v neosolené vodě. Mrkev asi tři minuty, pak přidejte celer a petržel a vařte  další tři minuty. Uvařenou zeleninu sceďte (vývar můžete použít na polévku) a rychle ochlaďte studenou vodou.

Napěchujte do sklenic, zalijte nálevem (když použijete svůj oblíbený nálev na okurky, zelenina a okurky  budou mít stejné aroma a nebudou se pak v salátu tlouct). Sklenice zvolte podle obvyklého počtu strávníků. Sterilujte 25 minut při 85°.

Haderach

Příspěvek byl publikován v rubrice Zavařujeme a sušíme. Můžete si uložit jeho odkaz mezi své oblíbené záložky.

22 komentářů: (1330) Sterilovaná zelenina do bramborového salátu

  1. IvaC napsal:

    To je dobry napad, jen jsem si vzpomnela na mamku, ktera, kdyz videla, jak se
    hmozdim se zeleninou do polevky pro mimco, nemajic robota, tak mi radila, abych ji ovarila vcelku, pak se lepe a rychleji nakraji. Mela pravdu……

  2. 60anda napsal:

    Toto dělám každý rok, ale nepoužívám ji do salátu, ale pod svíčkovou, nebo jako přílohu k masu. Nevím proč, ale nám kyselá zelenina v salátu nejede. Tam dávám čerstvě povařenou.

  3. lakysa22 napsal:

    Přiznám se bez mučení – pod svíčkovou a do polévek mrazím, do salátu pověřenou v osolené vodě. Naučila jsem se tak od babičky…

  4. hrabeboto napsal:

    U nás -do salátu zelenina sterilovaná, přesně jak je psáno nahoře. Do svíčkové a do polévky mražená ,předem nastrouhaná.

  5. kvetula.v napsal:

    Já si do salátu nakládám jen mrkev – ostatní kořenovku nedávám. Dříve jsem veškerou kořenovou nakládala pod svíčkovou (ta bývala na větší kousky než salátová) , ale postupně se velké sklenice vyměnily za menší, až jsem s nakládáním přestala, jelikož spotřeba je minimální a zavařovat 1-2 skleničky už se mi nechce.
    Jak píše IvaC, trochu mrkev předvařím v celku.
    Jinak varianta do sklenic mi vzhledem ke skladovacím možnostem vyhovuje víc, než mražení . Ono to i dýl vydrží a při dnešních cenách si koukám co nejvíc darovaného nasyslit ? 😎

  6. Usmev.na.moji.tvari napsal:

    Do polévek si nastrouhám (nebo nasekám v sekáčku na led) od každého trochu, smíchám a naházím za syrova do pytlíčků (dají se zakoupit takové akurátní pytlíčky, které po naplnění splácnu, zazipuju a lupnu do malé krabičky) do mrazáku. Je to malé a skladné. Poblivky nedělám tak často. Hladovým Pražákům zamrazím a pošlu i s nima zpět do velkoměsta. ?
    Do svíčkový mám buď od maminy zavařenou, ale jen v solném nálevu (jak píše Lakys), nebo koupím pytlík až dva zmražené zeleniny, pořád vyjde levněji, než syrová a už je na kostičky nakrájená. A tady u nás mají výbornou, mám jí vyzkoušenou.
    Do salátu dávám jen mrkev a celer, petrtel ne, ta nám nejede (ale v recepísku jí mám), to si nakrájím na kostky a dám také do pytlíčků do mrazáku, páč ho tak často nedělám, tak mi 8 pytlíků stačí.
    Letos se ale s mrkvou zatím nikdo nežene, takže asi dávat ani nebudu.
    A toto dělám až tak v listopáááádu, páč mamina má výborný sklep, takže času dosti.
    A sušičku už si letos konečně koupím, takže budu i sušit a to nejen zeleninu, ale i bobkáč, rajčata (ta potom naložím do oleje), pokrájené cukety, libeček, petrtelku, šnitlík a další pochutiny, které ulovím v kolbence ???
    Teď jdu na sloní žrádlo, mám bebínko, tak na nic nemám náladu.?

Napsat komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..