1,5 kg mirabelek
0,5 kg cukru
4 balíčky želatiny (malé)
4 vejce
půl hrnku cukru, půl hrnku oleje
1 smetana na šlehání, 1 prdopeč
polohrubá mouka
Mirabelky dáme rozvařit, přecedíme přes hrubé síto (od starého friťáku, to jde nejlépe), přidáme cukr a ještě chvilku povaříme.
Želatinu namočíme do teplé vody, do které jsme přidali trochu cukru a ovocný sirup.
Želatinu zahřejeme pod bod varu a vmícháme do ovocného protlaku.
Suroviny z další části smícháme dohromady a postupně přimícháváme polohrubou mouku
na těsto husté si jako na lívance. Vlijeme do vymazaného a vysypaného pekáče nebo na plech a pečeme až se střed nelepí na špejli. Necháme vychladnout.
Vychladlé polijeme protlakem se želatinou a necháme v ledničce ztuhnout.
Nakrájíme na kostky a dozdobíme šlehačkou nebo krémem a kouskem ovocné želatiny.
Kyselé zákusky pekla: Jana Macůrková
Haderach má výpadek internetu, tak jsme si to prohodily.
Jani děkuji za milou ikonku.Řezy jsou krásné a určitě hodně pikantní.já davala mirabelky do hruškového kompotu.barva i chuť skvělé
Co se týká ikonky, přemýšlela jsem jakého žraloka ti tam dát, ale tenhle clipart to vyhrál na celé čáře. V případě nutnosti výměna možná, je to otázka tak 3 minut.
Ještě by se jí hodila nějaká lodička …. říkám jí Jarní bárka ?
Ta by se mi hodila protože mi jí ukradly nějaké svině na Orlické přehradě.⛵
Chtěla jsem Ti napsat, že máš krásnou ikonku, a Věrka toho motýla – moc se to povidlo!!??
Motýla jsem dostala obdrzenyho, protože jsem asi nocni motýl ( strašidlo )?
Já jsem procházela cliparty a stahla jsem si asi 30 obrázků, který se mi líbily. Těm, kdo si nic sami nevyberou, tak posupně přidělím, co uznám za vhodné. Samozřejmě reklamace povoleny.
To není pro to, že jsi noční motýl (to bych ti tam dala nějakou můru.
Dakujem velmi pěkne, namísto se věnovat vnoucatum ještě obdržíme ikonky ??
Žluťásku, žluťásku, čičorečko ……. to bylo v nějakém filmu a myslím si, že se k Tobě fááááákt hodí ?
To je asi takové “clafoutis testo”. To je moc dobre upecene. Dá se sem nějak vpasovat druh želatiny, kterou používáš? Toho už je tolik, ze člověk nevi, zda i ta levnější jídlo nepokazi? Péču už málokdy, tak to chci mít tutove dobre, takže používám toho německého doktora a od něho 4 balíčky, ta cena je nářez ?
Já kupuju českou, je jí o kapku víc…a ještě mě nezklamala…
Kupuji v Kauflandu tu nejlevnější na vaječnou tlačenku, sáček stojí 2,50 nebo 2,80. Vzhledem k tomu, že ji občas nemají, tak když na ni narazím, tak si beru zásobu takže mám doma asi 80 ks.
Drží výborne, tak co. Já když do toho dam tolik tvarohu s slehacek, tak pak bojím , ať to nepotentuje blba želatina
Těsto na clafoutis je hutnější, tohle je víc piškotové, ale pevné,
Já používám plátkovou želatinu, je lepší (podle mého), ale někdo je zvyklý na práškovou a také říká, že je lepší ….. Asi si to musíme každá vychytat.
Jen Jani, když uvaříš ten „protlak“ a teprve potom pečeš buchtu, tak neztuhne Ti mezi tím? Jsem zvyklá nejdřív těsto a teprve potom si dělám želatinu.
Ono toho protlaku balo hodně a tak vystydnout nestačil, ale navíc já tu želatinu dávala do něj až když jsem měla piškot studený.
To jsem pochopila, píšeš tam, že necháme piškot vystydnout. Jde mi o tu mirabelkovou želatinu ….. ta si myslím, že začne tuhnout, než piškot upečeš a než vystydne (ten piškot). Ale nevím, ptám se.
Pokud ještě někde v pankejtu něco škubnu, mohla bych zkusit. Sladké mi zakazují ? tak bych zkusila kyselé ?. Ale zítra peču Úsměvčiny Křehké bochánky – před týdnem jsme koupili levná, pěkná jablíčka a nějak se začínají nepěknit ? Tak je radši hned zlikviduju
😎
Nevím jak u vás, ale my dneska jeli z Tábora až k nám ke Kutné Hoře a všude po pangejtech je mirabelí jak nasr….takže si myslím, že žádný problém. Jsou ve všech odstínech od světle žluté až po sytě červenou. A je jich ještě hodně nezralých.
Tady po městě jsou všude (aspoň co vím) jen sladké, žluté do oranžova. Ale letos to suchem popadalo, takže moje radost po odkvětu po pár měsících přešla ? Musíme vyjet kousek dál.
Jj, ty jsou výborné, jen maminy letos nemají jablíčka, tož budu muset kupovat …. nebo se slituje nějaký kolbenkáč a něco dodá ??
(A pšššššt, zítra nepeču nic, budu si užívat peří ?)
Jasně… občas se to mušííí – jen si ho hezky užij! ? 😎
? Už to vidím, jak to takto řeknu nebo napíšu, tak jsem vzhůru v 6 a budu smejčit po seknici ???
Tato buchta je moc zajímavá, jen škoda, že tady mirabelky žádné nejsou. Vždycky jich bývalo plno, ale zkusím někde kousek dál. Moc se mi to líbí, mám ráda piškot a kyselý vršek. 🙂
On se ten protlak trochu prosákl i do toho piškotu a bylo to kyselý celý. Ale příjemně kyselý a osvěžující.