2 rajské protlaky
olej nebo máslo
hladká mouka
tymián, bobkový list
cukr, sůl
Z oleje nebo másla a hladké mouky uděláme jíšku, přidáme koření, protlak a zalijeme vařící vodou (pokud máme vývar z hovězího masa, je to lepší)
Chvíli povaříme, přidáme sůl a podle chuti cukr.
Plněné papriky:
4 velké papriky, mleté maso, sůl, koření dle chuti, 1 sáček rýže uvařené
Papriky zbavíme semínek – vnitřek vydlabeme.
Mleté ochucené maso (jako na sekanou) smícháme s vařenou rýží a směsí naplníme papriky. Přiklopíme odkrojeným vrškem, srovnáme do pekáče a zalijeme rajskou omáčkou.
V troubě pečeme asi 1 hod.
Podáváme s rýží, nebo houskovým knedlíkem
Autorka receptu: Jana Macůrková
Tak já už dávno do plněných rajčat nebo plněných paprik rýži nepřidávám. To dělávala maminka, když byla nouze a tak se nastavovalo. Dělám plněné papriky i rajčata pouze s mletým masem ochuceným kořením, (např. tureckým nebo řeckým, bylinkami apod.) a pak peču. Papriky buď přírodně, jen se šťávou z masa a paprik – v tom případě hojně cibule, která pak vytvoří hutnější omáčku nebo s rajskou omáčkou. Plněná rajčata s řeckým kořením, zalitá trochou vínka a protlak. Zásadně nepoužívám kečupy, přímo bytostně je nesnáším. Jedině vlastní, to kupované mi jako kečup nikdy nepřipadalo.
Já podle toho, kolik mám masa a kolik paprik. Obvykle mám tak 10 velkých paprik, něco sníme a zbytek šup do mrazáku, pak dávám trochu rýže. Teď jsme dělala jen 4 a tak bylo maso bez rýže.
Taky dělám s rýží nám to tak chutná a jako přílohu opět rýží. Rajskou omáčku a určitě bez kečupu.nejraději z rajčat ani protlak nemusím jen někdy když koupím rajčata bez chuti
Já jsem objevila výbrný potlak v Kauflandu – v papírové krabičce (malý tetrapack), řekla bych, že to jsou pouze pasírovaná rajčata.
Aha tak to zkusím díky?
Já mám zase ráda protlak z Lidlu.je ve skleničce,takže ho nemusím spotřebovat celý,když nechci a je dobrý……..
Už jsem to psala do Receptu,jestli dovolíte,tak ještě jednou.Dělám to podle maminky,nevím kde to vzala ona.Naplnit klasicky papriky s masem a rýží,na slanině s máslem osmahnu cibuli,posypu hustě sladkou paprikou,přidám naplněné papriky a 1 nebo 2 rajčata,která poté sloupnu,přidám špetku cukru a po udušení přidám zakysanou smetanu a záklechtku, dosolím a dám buď knedlík,nebo noky,dobrou chuť……
No určitě zajímavé, to jsem nikdy neslyšela se zakysanou smetanou, ale proč ne. Já zakysanou smetanu do omáček nebo polévek používám ráda. Např. do rajské polévky, bez ní si jí neumím představit.
No vidíte a to zase já do rajské polévky nedávám,ale zkusím,díky.